Hopp til innhold

Yoga-vasistha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maleri fra et manuskript fra 1602

Yoga-vasistha (sanskrit: योग-वासिष्ठ) er en hinduistisk tekst, skrevet en gang etter 900-tallet. Teksten skildrer en samtale mellom fyrst Rama og vismannen Vasistha.

Samtalen er lagt til en fase i Ramas liv som foregår før hendelsene som skildres i Ramayana. «I denne teksten brukes fortellingen om guden Rama som en ramme for å fremme ideene til det religiøse tankesystemet Advaita vedanta», som er «et hinduistisk tekstfortolkningssystem som gir en ikke-dualistisk fortolkning av upanishadene. Advaita vedanta sier at det bare er én virkelighet, brahman, og at den er identisk med selvet, som i India ofte er forstått som innholdstom bevissthet».[1]

Teksten er en viktig tekst innenfor yogatradisjonene, selv om dens monistiske verdensbilde adskiller seg markant fra det dualistiske verdensbildet i Yogasutra. Dette skyldes at yogaøvelser og meditasjon etterhvert ble en så sentral aktivitet innen hinduismen at den kom til å berøre flere svært ulike tradisjoner og skoler. Yoga-vasistha inneholder både veiledning i yoga-utøvelse, og fortellinger om kjente yogier.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sitat og framstilling er fra Knut A. Jacobsens innledning til boken Yoga, 2004

Norsk utgave[rediger | rediger kilde]