Yngve Larsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Denne artikkelen handler om borgerråden Yngve Larsson. Må ikke forveksles med sønnen, professor i medisin, Yngve A. A. Larsson.
Yngve Larsson
Yngve Larsson av Jan de Meyere.JPG
Født13. desember 1881
Sundsvall, Sverige
Død16. desember 1977 (96 år)
Stockholm, Sverige
Gravlagt Skogskirkegården (1978–)
Ektefelle Elin Bonnier
Far Axel Larsson
Søsken Lennart Larsson
Barn
6 oppføringer
Yngve Larsson, Verna Lindberg, Matts Bergom Larsson, Richard Larsson, Mårten Larsson, Ester Berggren
Utdannet ved Uppsala universitet
UtdannelseFilosofie doktor
Beskjeftigelse Borgerråd, riksdagsmedlem
Parti Folkpartiet
Nasjonalitet Sverige

Gustaf Richard Yngve Larsson (født 13. desember 1881 i Sundsvall, død 16. desember 1977 i Stockholm) var en svensk filosofie doktor, politiker, borgerråd og riksdagsmedlem for Folkpartiet.

Larsson var borgerråd for gate- og byplanlegging i Stockholm fra 1924 til 1946, og den politiske lederen bak flere av byens største infrastruktur-prosjekter i denne perioden, inkludert Slussen, Stockholms tunnelbane og Norrmalmsreguleringen, samt Västerbron og Tranebergsbron. Etter å ha trukket seg som borgerråd, ble han valgt til riksdagsrepresentant og senere som president i Stockholms stadskollegium. Han ble pensjonert fra Stockholms stadshus i 1954, men beholdt sentrale posisjoner i Stockholm frem til 1970, da han fylte 89 år.

Han ble kjent som «århundrets fremste, svenske byplanlegger», og århundrets «gigant i Stockholmspolitikken». Larssons store, urbanhistoriske verk og selvbiografi, Mitt liv i Stadshuset, kom til å bli kalt et «monument over en epoke i Stockholms historie».

I krigsårene var Larsson aktiv som politisk opinionsledere og anviste en klar anti-nazi og nordisk kurs. Han var en av lederne i Samfundet Nordens Frihet fra begynnelsen i 1939, da det arbeidet for å effektivisere militær og humanitær bistand til Finland, og senere da det forsøkte å stimulere det svenske forsvaret og ville motvirke det som mange anså som unødvendige innrømmelser overfor tyske krav.

Som ordfører for den Svensk-norska föreningen 1942-1948, arbeidet han i samme ånd, og syntes særlig å hjelpe flyktninger fra det okkuperte Norge.

SWE Royal Order of the Polar Star (1748-1975) - Knight BAR.png SVR Komentaja.png Vasa ritarikunnan 1lk komentajamerkki.png St Olavs Orden kommandør med stjerne stripe.svg Legion Honneur Officier ribbon.svg

Kong Haakon utnevnte i 1946 Larsson til kommandør med stjerne av St. Olavs Orden «for særlig fremragende fortjenester av Norges sak under krigen.»[1] I 1966 fikk han Samfundet S:t Eriks plakett for prisverdig innsats for Stockholm.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «St. Olav til svenske statsborgere», VG, 27. november 1946, s. 2.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]