Yixing-tekanne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forskjellige yixing-tekanner.
Man Sheng-kanne fra Qing-dynastiet. Kannen er laget av Yang Pengnian med tekst av Chen Mansheng.
Tekanne fra Qing-dynastiet, rundt 1900.

Yixing-tekanner (forenklet kinesisk: 宜兴; tradisjonell kinesisk: 宜興; pinyin: Yíxīng; Wade–Giles: I-Hsing; også kalt rosa sand (forenklet kinesisk: 紫砂; pinyin: zǐshā; Wade–Giles: tsu sha) er tradisjonelle kinesiske tekanner laget av yixing-leire. Stilen går tilbake til 1400-tallet og er laget av leire produsert i fylket Yixing i den kinesiske provinsen Jiangsu.

Arkeologiske utgravninger har vistt at så tidlig som under Song-dynastiet benyttet keramikere nær Yixing den lokale zhisha-leiren til å lage gjenstander som kan ha vært benyttet som tekanner. Forfatteren Zhou Gaoqi har skrevet at i regjeringstiden til Zhengde-keiseren (1502–1521) brukte en munk i Yixing den lokale leiren til å lage kvalitetstekanner. Snart ble slike kvalitetstekanner populære hos den opplyste klasse, og ryktet om Yixing-tekannene tok til å spre seg.

Leiren fra Yixing gir kannene en viss porøsitet og andre egenskaper som tjener til å forsterke duften av krydder og opprettholde en konstant varme for bryggingen av te (for eksempel oolong og pu-erh-te). Kannene har siden 1600-tallet vært en viktig eksportartikkel og er blitt populær blant annet i Thailand, Korea, Japan, Nederland, Storbritannia og Frankrike. Produsentene i Kina har gjerne tilpasset kannene etter kundenes smak, i den grad at det blant fagfolk identifiseres en særlig stil kalt «eksport-Yixing»[1].

Yixing-tekannene er nå (2012) ikke først og fremst produsert i selve byen Yixing, men snarere i det nærliggende Dingshan (storkommunen Dingshu). Her er det hundrevis av tekannebutikker i utkanten av de travle bygatene, og de er et populært turistmål for mange kinesere.

Dingshan har dusinvis av keramikkfabrikker. Yixing Zisha fabrikk nr. 1, som åpnet i 1958, prosesserer en stor del av leiren som blir brukt. Fabrikken produserer fint steingods.

Valg av størrelse og materiale i kannene avhenger av hva slags te en skal drikke. Siden kannen er uten glasur tar den opp smak og farge fra teen en lager. Derfor bør en ikke lage oolong- og pu'er-te i en og samme kanne.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • K.S. Lo, et al.: The Stonewares of Yixing: from the Ming period to the Present Day, London, 1986.
  • Pan Chunfang: Yixing Pottery: the World of Chinese Tea Culture, San Francisco: Long River Press, 2004.
  • Patrice Valfré: Yixing, des théières pour l'Europe, Éditions Exotic Line, 200
  • Peter Wain: «A Taste of Transition: The Teapots of Yixing», Ceramic Review, 153, May/June 1995, s. 42–45p

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Patrice Valfré: Yixing, des théières pour l'Europe,Éditions Exotic Line, 2000

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]