Hopp til innhold

Oolong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oolong-te
Liten kanne med oolong

Oolong (forenklet kinesisk: 乌龙茶, tradisjonell kinesisk: 烏龍茶, pinyin: wulongcha) er en kategori te som ligger mellom de svarte og de brune teene. Den blir først og fremst produsert i provinsen Fujian i Kina. Den kalles også qingcha 青茶, «mørkegrønn-brun te». Under fremstillingen lar man tebladene oksidere, men avbryter prosessen før teen rekker å bli helt svart. Forskjellige sorter er oksidert i forskjellig grad og har derfor varierende avstand til grønn og svart te.

Oolong betyr «svart drage» på kinesisk.[trenger referanse] Den fremstilles foruten i Fastlands-Kina i TaiwanFormosa-oolong») også i mindre kvantiteter i Sri Lanka.[trenger referanse] En av de mest kjente sortene er Tie Guanyin, «Jern-Guanyin».

Det er noe strid om når oolong-teen først ble produsert, men det meste tyder på at det var under Ming-dynastiet.[trenger referanse] Oolong er den teen som vanligvis benyttes i den kinesiske teseremonien.

Oolongsorter[rediger | rediger kilde]

Oolongte er utbredt i et langt større område enn det opprinnelige. Nå inndeles oolong, likesom mange andre tesorter, etter hvilken region den kommer fra. De største teproduserende regionene er Wuyi og Anxi i Fujian, Guangdong samt på Taiwan (der ofte kalt ved sitt gamle navn Formosa i tesammenheng).

Anxi[rediger | rediger kilde]

Tie Guanyin fra Anxi fylke

Anxi i Fujian produserer noen av de mest kjente oolonger i verden, deriblant den kanskje aller mest kjente, Tie Guanyin.[trenger referanse] De er kjent for allment å være veldig grønne, lavoksiderte og oftest urøstede. Selv velrøstede former av disse teene forekommer, men er ikke særlig vanlige.

Wuyi[rediger | rediger kilde]

Te fra Wuyi

Teer fra Wuyi, ofte kalt Yancha (岩茶, Rock tea) eller Wuyi Yancha, er kjent for å være mørke: sterkt oksiderte og røstede. Blant de mer kjente teene finner man Si Da Ming Cong, Wuyis fire kjente teer: Da Hong Pao, Shui Jin Gui, Tie Luo Han og Bai Ji Guan.

Formosa[rediger | rediger kilde]

Oppdekket for teseremonien, på taiwanesisk manér

Formosa (Taiwan) er en stor produsent av oolongteer og opprinnelsen til mange teelskeres favorittoolong Dong Ding.[trenger referanse]

Guangdong[rediger | rediger kilde]

Guangdong er fremst kjent for Dan Cong (单枞), en sort te kjent for å kunne imitere smaker av mange forskjellige blomster og frukter.[trenger referanse]

Andre kjente oolonger[rediger | rediger kilde]

Innen Kina

Utenfor Kina

Litteratur[rediger | rediger kilde]