Oolong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Oolong-te
Liten kanne med oolong

Oolong (kinesisk: 烏龍茶, pinyin: wulongcha) er en kategori te som ligger mellom de svarte og de brune teer. Den blir først og fremst produsert i provinsen Fujian i Kina. Den kalles også qingcha 青茶, «mørkegrønn-brun te». Under fremstillingen lar man tebladene oksidere, men avbryter prosessen før teen rekker å bli helt svart. Forskjellige sorter er oksidert av forskjellig grad og ligger derfor i varierende avstand til grønn og svart te.

Oolong betyr «svart drage» på kinesisk og det fremstilles foruten i Fastlandskina i TaiwanFormosa-oolong») og også i mindre kvantiteter i Sri Lanka. En av de mest kjente sortene er Tie Guanyin, «Jern-Guanyin».

Det er noe strid om når oolong-teen først ble produsert, men det meste tyder på at det var under Ming-dynastiet. Oolong er den te som vanligvis benyttes i den kinesiske teseremonien.

Oolongsorter[rediger | rediger kilde]

Oolongte er blitt utbredt over et langt større område enn det opprinnelige. Nå inndeles oolong, likesom mange andre tesorter, etter hvilken region de kommer fra. De største teproduserende regionene er Wuyi og Anxi i Fujian, Guangdong samt på Taiwan (der ofte kalt ved sitt gamle navn Formosa i tesammenheng).

Anxi[rediger | rediger kilde]

Tie Guanyin fra Anxi fylke

Anxi i Fujian produserer blant de mest kjente oolonger i verden, deriblant den kanskje aller mest kjente Tie Guanyin. De er kjente for allment å være veldig grønne, lavoksiderte og oftest urøstede. Selv velrøstrde former av disse teer forekommer men er ikke særlig vanlige.

Wuyi[rediger | rediger kilde]

Te fra Wuyi

Teer fra Wuyi, ofte kalt Yancha (岩茶, Rock tea) eller Wuyi Yancha, er kjente for å være mørke: sterkt oksiderte og røstede. Blant de mer kjente teene finner man Si Da Ming Cong, Wuyis fire kjente teer: Da Hong Pao, Shui Jin Gui, Tie Luo Han og Bai Ji Guan.

Formosa[rediger | rediger kilde]

Oppdekket for teseremonien, på taiwanesisk manér

Formosa (Taiwan) er en stor produsent av oolongteer og opprinnelsen til mange teelskeres favorittoolong Dong Ding.

Guangdong[rediger | rediger kilde]

Guangdong er fremst kjent for Dan Cong (单枞), en sort te kjent for å kunne imitere smaker av mange forskjellige blomster og frukter.

Andre kjente oolonger[rediger | rediger kilde]

Innen Kina

Utenfor Kina