Yixing-leire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Framstilling av en tradisjonell tekanne med yixing-leire.

Yixing-leire eller zisha-leire er en type leire fra området nær byen Yixing i Jiangsu-provinsen i Kina.

Bruken av leiren går tilbake til Song-dynastiet (960-1279) da lilla leire først ble tatt ut rundt innsjøen Taihu i Kina.[1] Fra 1600-tallet ble leirvarene eksportert til Europa.

Det ferdige steintøyet som er benyttet i samband med laging og drikking av te og andre småting er vanligvis rødt eller brunt i fargen. Det er kjent som lilla sand-steintøy og er som oftest uten glasur. Leiren som er benyttet i yixing-steintøy er veldig kohesiv og kan bli formet ved hjelp av begitting, spiralforming eller mest vanlig plateforming.[trenger referanse] De mest kjente produktene laget av yixing-leire er yixingtekanner (宜興紫砂壺; yíxīng zǐshā hú, 'yixing lilla sand-kanne').

Leiretyper[rediger | rediger kilde]

Rød tekanne av yixing-leire.
Mørk, firkantet yixing-tekanne.

Begrepene «yixing-leire» og «zisha-leire» er ofte benyttet som paraplyuttrykk om tre ulike typer steintøy:[trenger referanse]

  • Zisha eller zini (kinesisk 紫砂 eller 紫泥 ; direkte oversatt 'lilla leiresand'): er mest vanlig, og har farger fra rosa til brun; mørkebrunt steintøy som gir navn til type steintøy som vanligvis er knyttet til yixing.
  • Banshanlu: mer sjelden, med farger fra gulhvit til lysebrun
  • Zhuni (朱泥; direkte oversatt 'sinober-leire'): har rike røde farger; rødaktig brunt steintøy som er laget av leire med et høyt jerninnhold. Namnet viser bare til den noe sterke rødtonen på sinober (朱砂; pinyin zhūshā). Det er nå ti gruver som fremdeles lager zhuni. På grunn av økt etterspørsel av yixing-steintøy, er zhuni nå tilgjengelig i begrensede mengder. Zhuni-leire må ikke forveksles med hongni-leire (红泥, direkte oversatt 'rød leire'), en annen rød leire.
  • Duanni (鍛泥; direkte oversatt 'forsterket leire'): steintøy som blir tilsatt forskjellige steiner og mineraler i tillegg til zini- eller zhuni-leire. Dette gir forskjellige teksturer og farger som spenner fra beige, blå og grønn (绿泥) til svart.

Ved å blande disse leirene kan en få grønn- og blåfarger.

Mineralsammensetning[rediger | rediger kilde]

Kjemisk er zisha en blanding av kaolin, kvarts og glimmer med et høyt innhold av jernoksid.[trenger referanse] Den er i hovedsak tatt ut i Huanglongshan og Zhaozhuangshan og har en litt sandaktig tekstur. Prosessen med å lage til leire er lang og var tradisjonelt en hemmelighet. Typisk ble leiren brent i en oksiderende atmosfære ved temperaturer mellom 1100°C-1200°C, som er høyere enn med vanlig leire.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ YiXing Teapots info Arkivert 30. september 2013 hos Wayback Machine.
  2. ^ K.S. Lo, et al., The Stonewares of Yixing: from the Ming period to the Present Day, (London, 1986).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]