Yeşilköy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yeşilköy
San Stefano-traktaten ble i 1878 inngått i familien Simeonoglous villa
Beliggenhet
Kart
Yeşilköy
40°57′34″N 28°49′31″Ø

Yeşilköy er en bydel i Bakırköy vest for Istanbul.

Den er om lag elleve kilometer vest for gamlebyen i Istanbuls ved kysten av Marmarahavet. Før Istanbuls befolkningseksplosjon i 1970-årene var Yeşilköy en landsby og et mindre kursted.

Historie[rediger | rediger kilde]

Yeşilköy het frem til 1926 San Stefano, fra det greske Άγιος Στέφανος (Ayos Stefanos), assimilert til tyrkisk som Ayastefanos, og på bulgarsk Сан Стефано.

I 1203 ankom styrkene fra det fjerde korstog kysten ved San Stefano. Ett år etter hadde de inntatt det ortodokse Konstantinopel og Ayos Stefanos ble del av det latinske keiserrike.

Under Krimkrigen var franske styrker stasjonert her. De bygde det fyrtårn som fortsatt står i havnen. Her er det sted der russerne stanset opp sinn fremrykning under den russisk-tyrkiske krig (1877–1878) og senere undertegnet San Stefano-traktaten den 3. mars 1878.

I 1912, under Balkankrigen, ble tusener av osmanske soldater rammet av koleraen, og ble bragt til San Stefano for pleie. Over 3.000 av dem døde og ble begravet i nærrheten. Ved begynnelsen av 1900-tallet hadde stedet en overveiende kristen befolkning bestående av grekere og armenere.

Landsbyen fikk navnet Yeşilköy («den grønne landsby») kort etter grunnleggelsen av den tyrkiske republikk.

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]