Yamunanagar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yamunanagar
Hindi: यमुनानगर
Panjabi: ਯਮੁਨਾਨਗਰ
LandIndias flagg India
DelstatHaryana
DistriktYamunanagar
Postnummer135001
Retningsnummer1732
Befolkning189 587 (2001)
Høyde o.h.254 meter
Nettsideyamunanagar.nic.in/
Posisjonskart
Yamunanagar ligger i India
Yamunanagar
Yamunanagar
Yamunanagar (India)
Kart
Yamunanagar
30°07′44″N 77°16′49″Ø

Yamunanagar (også skrevet Yamuna Nagar, hindi: यमुनानगर, panjabi: ਯਮੁਨਾਨਗਰ) er en by og et kommunestyre i distriktet Yamunanagar i den indiske delstaten Haryana. Byen er administrativt hovedkvarter i dette distriktet, og hadde 189 587 innbyggere i 2001. Denne byen er kjent for sin produksjon av kryssfinerenheter. Den eldre byen kalles Jagadhri. Byen har en jernbanestasjon som forbinder det til resten av India. National Highway 1 (NH 1, New Delhi-Wagah) ligger ikke så altfor langt unna, mens National Highway 73A, som forbinder byen til Paonta Sahib i Himachal Pradesh, starter her.

På grunn av tilstedeværelsen av store mengder vann og fruktbar jord er de viktigste avlingene sukkerrør, ris, hvete, hvitløk osv. En av de viktigste inntektskildene til bøndene i Yamunanagar er agri-skogbruk, hvor bønder planter popler og eukalyptus i tillegg til å drive vanlig jordbruk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Yamunanagar var tidligere kjent som Abdullahpur. Før Indias uavhengighet var det en liten landsby med befolkningen konsentrert rundt Jagadhri jernbanestasjon. Etter delingen av India valgte mange folk fra det pakistanske Punjab å gjøre Jagadhri/Yamunanagar til sitt nye hjemsted, og med denne innflyttingen ble byens kultur mer mangfoldig. Området hvor landet ble gitt til innflytterne, ble senere utviklet til Model Town-området av Yamunanagar, selve sentrum av byen.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Byen ligger i gjennomsnitt 255 moh.. Elven Yamuna renner gjennom distriktet, og danner den østlige grensen mot nabodistriktet Saharanpur. Denne grensen fungerer også som en delstatsgrense, ettersom Saharanpur ligger i delstaten Uttar Pradesh. I nordd ligger en underliggende fjellregion, som har mer skog og massevis av bekker; det er det området der elva Yamuna strømmer ut av åsene og inn på slettene. Den nordlige grensen er også en delstatsgrense mot Himachal Pradesh. Sirmour i Himachal Pradesh er distriktet i nord med byene med byene Nahan og Paonta Sahib nær grensen til Yamunanagar. Vest og nordvest for Yamunanagar ligger distriktet Ambala, og i vest og sørvest ligger distriktet Kurukshetra. Slør for distriktet Yamunanagar ligger distriktet Karnal.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Ved den offisielle folketellingen i 2001 hadde Yamunanagar et innbyggertall på 189 587.[1] Menn utgjorde 54 % av befolkningen, mens 46 % var kvinner. Gjennomsnittlig lesekyndighet i byen var da 74 %, noe som var høyere enn det nasjonale gjennomsnittet på 59, %. Mannlig lesekyndighet var 77 %, mens kvinnelig lesekyndighet var 70 %. 12 % av byens befolkning var barn under 6 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]