Wagah

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den daglige grenseseremonien mellom India og Pakistan ved Wagah tiltrekker både lokalbefolkning og turister.

Wagah (punjabi: ਵਾਘਾ, hindi: वाघा, urdu: واہگہ‎) er en grenseovergang mellom India og Pakistan. Den ligger på Grand Trunk Road mellom byene Amritsar i indisk Punjab og Lahore i pakistansk Punjab. Nærmeste jernbanestasjon er Attari, som ligger 3 km unna Wagah.

Wagah, kjent som Wahga i Pakistan, er en landsby der den kontroversielle Radcliffe-linjen ble tegnet gjennom.[1] Radcliffe-linjen var den spesifiserte grensen som skilte India og Pakistan ved delingen av Britisk India i 1947. Som følge av uavhengigheten ble landsbyen delt i to. Den østlige delen av landsbyen ligger i dag i India, mens den vestlige halvdelen ligger i Pakistan. Wagah er spesielt kjent for den daglige grenseseremonien.[1] Like før solnedgang hver dag kommer tusenvis av innbyggere og turister fra begge sider av grensen til Wagah for å overvære seremonien, der grenseportene låses og flaggene senkes. Selve seremonien er underholdende siden det handler om at alt skal skje synkront på pakistansk og indisk side, samtidig som landene har en slags «stand-off» der de konkurrerer om hvem som kan holde en tone lengst, rope høyest, sparke høyest og brette flagget fortest. I tillegg blir det spilt høytidelig musikk og ropt nasjonalistiske slagord for å gjøre det hele til en storstilt festforestilling for de fremmøtte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Frank Jacobs (3. juli 2012). «Peacocks at Sunset». Opinionator: Borderlines. The New York Times. Besøkt 15. juli 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikinews Wikinews: Flag-lowering ceremony at Wagah border becomes more peaceful – relatert engelskspråklig nyhetssak