Xiangqi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Xiangqibrett med brikker i startposisjon. I hjørnene finnes tårnene, dernest hesten og elefanten. I fortet står generalen med to mandarinvakter. Foran står to kanoner og fem soldater.

Xiangqi (kinesisk: 象棋; pinyin: Xiàngqí, uttales kjiang tsji) er et kinesisk strategisk brettspill for to personer. Den vestlige sjakkvarianten, indisk chaturanga, japansk shogi, den lignende koreanske janggi tilhører samme familie. Dets første tegn, 象 xiáng har meningen «bilde» eller «representativ», og kan bokstavelig oversettes som «representativ sjakk». Selv om det kinesiske tegnet også kan bety elefant, blir det vanligvis benevnt kinesisk sjakk (og må ikke forveksles med kinasjakk).

Spillet[rediger | rediger kilde]

Som et strategisk krigsspill for to har Xiangqi som formål å være en modell av en væpnet konflikt mellom to hærer og sette Generalen sjakk matt. Det eksisterer en elv og to fort.

Brettet[rediger | rediger kilde]

Det spilles med 32 brikker, 16 på hver side av elven. Den ene hæren er grønn/svart og den andre rød. De to hærstyrkene er like, brikke for brikke, men de kinesiske symbolene kan variere (de symboliserer kinesiske ord eller setninger som beskriver de to ulike hærenhetene). Brettet er et nett på 9 x 10 linjer, som tilsammen danner 90 punkter. Brikkene beveger seg på punktene eller kryss-seksjonene. Avbrytelsen av linjemønsteret kalles «elven» og påvirker en brikke direkte og en brikke indirekte. På hver side av elva finnes en stor X som representerer de to 9 punkter store fortene. To av brikkene kan ikke bevege seg utenfor fortet.

Brikkene[rediger | rediger kilde]

Brikkene kan deles opp i fire grupper: de som ikke kan forlate fortet, de som ikke kan krysse elven, de som kan krysse elven og de som blir forvandlet av å krysse elven.

1. Kan ikke forlate fortet:
General-將,帥: Beveger seg ett punkt horisontalt eller vertikalt. Aldri diagonalt.
Mandarin-士,仕: Beveger seg ett punkt diagonalt.

2. Kan ikke krysse elven:
Elefant-象,相: Beveger seg to punkter diagonalt. Kan ikke hoppe over et besatt felt.

3. Kan krysse elven:
Hest-馬: Beveger seg ett punkt horisontalt eller vertikalt og et punkt diagonalt (aldri i omvendt rekkefølge). Kan ikke hoppe over et besatt felt.
Tårn-車,俥: Beveger seg vertikalt eller horisontalt så langt man ønsker. Kan ikke hoppe over et besatt felt.
Kanon-砲,炮: Beveger seg som tårnet, men erobrer brikker på en spesiell måte. Det skal nemlig stå «en» – og bare «en» brikke mellom kanonen og den brikken som skal erobres.

4. Forvandles av å krysse elva:
Soldat-卒,兵: Beveger seg ett punkt vertikalt inntil elven krysses. Deretter kan man velge om soldaten skal bevege seg ett punkt vertikalt eller ett punkt horisontalt. Soldaten kan aldri bevege seg bakover og forvandles ikke når den når bakerste linje. En annen forskjell fra den vanlige sjakkens bønder er at soldaten ikke beveger seg diagonalt når den erobrer brikker.

Historien[rediger | rediger kilde]

Legendene og muntlige overleveringer sier at Xiangqi ble oppfunnet av den kinesiske generalen Chan Thsin, tre hundre år før vår tidsregning. Han lagde det for å holde sine tropper beskjeftiget under vinterhalvåret. Spillet er basert på militær strategi og tenking, og nevnes ofte som en hypotetisk forløper til den internasjonale sjakken. Det er meget populært og spilles over hele Kina, i Asia og blant kinesere i utlandet. Slikt sett er det blant de mest populære brettspillene i verden.

Se også[rediger | rediger kilde]

Turneringer og mesterskap[rediger | rediger kilde]

Det spilles turneringer og internasjonale mesterskap i xiangqi. Det første VM ble arrangert i 1990. Kinesiske og asiatiske spillere dominerer mesterskapene totalt, men det blir stadig flere og bedre vestlige spillere. Det finnes ennå ikke noe norsk forbund for spillet, men Xu Juemin, kinesisk innvandrer og tidligere juniormester i Shanghai, har hevdet seg godt i europeiske turneringer. Xiangqi var en av sportene under de sekstende Asialekene i 2010 som ble arrangert i Guangzhou i Kina.

Xiangqi online[rediger | rediger kilde]

Her kan du spille xiangqi online:

Bøker[rediger | rediger kilde]

  • Leventhal, Dennis A. The Chess of China. Taipei, Taiwan, Republic of China: Mei Ya, 1978.
  • Sloan, Sam. Chinese Chess for Beginners 1989 ISBN 0-923891-11-0
  • Wilkes, Charles Fred. A Manual of Chinese Chess. 1952.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]