Go

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også Go (programmeringsspråk)
Go
Spillebrettet
Antall spillere2
Forberedelsestidlite
Vanskelighetsgrad4
Tilfeldighet8
Goturnering

Go (japansk: 囲碁 igo, kinesisk: 围棋 weiqi (pinyin) eller wei-chi (Wade-Giles), koreansk: 바둑 baduk) er et strategisk brettspill for to deltakere, svart og hvit. Go er et spill med fullstendig informasjon.

Historisk opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Den eldste historiske referanse til spillet anses alment å være i de historiske annaler ved navn Zuozhuan[1] (ca. 4. århundre f.Kr.),[2] der det beskrives en historisk begivenhet i år 548 f.Kr. Det nevnes også i bok XVII i Analektene[2] og i de to bøker forfattet av Mencius[3] (ca. 3. årh. f.Kr.).[2] I disse verkene omtales spillet som (弈). Det var langt senere at det ble kjent som weiqi i Kina.

Spillet[rediger | rediger kilde]

Go spilles på et brett med et kvadratisk rutenett. Spillbrikkene, som kalles steiner og er farget henholdsvis svarte og hvite, plasseres på skjæringspunktene mellom firkantene i rutenettet, aldri i rutene. Man får også legge steiner på kantene og hjørnene av rutenettet. Steiner som har blitt lagt ut, flyttes aldri til nye punkter, men kan eventuelt fanges og legges til side. Spillet går ut på å ta over så mye territorium som mulig gjennom å innringe tomme skjæringspunkter eller motstanders steiner med sine egne steiner. Territorium gir poeng som sammenregnes på slutten sammen med antallet fanger, og den med flest poeng har da vunnet. Spillets grunnregler, som er relativt få og enkle, gir opphav til et spill med ekstremt høy kompleksitet og dybde, og den eksisterende teorien er meget omfattende.

Rutenettet som go spilles på kan være av skiftende størrelse. Standardstørrelsen er 19x19. Nybegynnere begynner ofte med å utforske mulighetene på et 9x9-brett. En annen størrelse som blir brukt er 13x13. Et parti mellom to gode spillere på et 19x19-brett kan ta fra en til flere timer. (Med nxn-brett menes et brett med n antall skjæringspunkter langs hver side, ikke antallet ruter som jo alltid blir én færre.)

Det finnes et smart handicapsystem som gjør at en nybegynner og en erfaren kan spille jevne og spennende partier samtidig som aktive konkurransespillere får rankingtall. Den svakeste spilleren er da svart og får et antall gratissteiner utlagt på spesielle punkter ved partiets begynnelse, mens hvit får gjøre det første ordentlige trekket. Forskjellen mellom to nærliggende rankingtall motsvarer en stein i handicap. Et vanlig parti uten handicap begynner alltid med at svart gjør det første trekket på et tomt brett. For å kompensere hvit for den ulempen det innebærer at svart begynner, gis ofte (i det minste i konkurransesammenheng) et antall bonuspoeng som kalles komi til hvit. Det vanlige er 6,5 poeng i komi. Å bruke komi som ikke er et heltall gjør at partiet ikke kan ende uavgjort.

Norsk forbund og turneringer[rediger | rediger kilde]

Go i Norge ble stiftet i 1977 og arrangerer NM i go og andre turneringer hvert år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Potter 1985; Fairbairn 1995
  2. ^ a b c Brooks 2007
  3. ^ Potter 1984; Fairbairn 1995

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]