Xia Yan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Xia Yan
Xia Yan.jpg
Født30. oktober 1900
Yuhang
Død6. februar 1995 (94 år)
Beijing
Utdannet ved Kyushu Institute of Technology
Beskjeftigelse Manusforfatter, oversetter, dramatiker, journalist, skribent
Nasjonalitet Folkerepublikken Kina

Xia Yan (kinesisk: 夏衍, født 30. oktober 1900 i Yuhang i Hangzhou i Kina, død 6. februar 1995 i Beijing) var en kinesisk dramatiker, politiker og aktiv kulturformidler.

Xia gikk ut fra Zhejiang industriskole (浙江甲种工业学校, en teknisk skole under Zhejianguniversitetet) i 1915 [1]. Noen år etter ble han med i 4. mai-bevegelsen og var med på demonstrasjoner i Hangzhou. Så fulgte noen år med studier i Japan. Etterhvert ble han med i marxistiske sirkler, og allerede før hjemkomsten til Kina var han en av de mer eller mindre fordekte kommunister som infiltrerte seg i Kuomintang. Etter hjemkomsten virket han først i Wuhan, så i Hongkong, og så i Shanghai. Han gikk inn i Det kinesiske kommunistparti i 1926.

Av de mange skuespillene han skrev er de mest kjente Under Shanghais takskjegg (《上海屋檐下》, 1937) og Den fascistiske basille (《法西斯细菌》, 1944). Han benyttet film for å framstille typiske kinesiske miljø. Han skrev filmmanuskriptet til Lu Xuns Nyttårsofferet (1956), og redigerte denne og to andre filmer basert på stykker av Ba Jin.

Han ble visekulturminister i 1960-årene, men ble utsatt for offentlig forhånelse og så satt senere åtte år i fengsel under kulturrevolusjonen. Han ble løslatt i juli 1975.

I dag er Xia Yan-prisen for filmatisk litteratur oppkalt etter ham.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]