Wyke Bayliss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wyke Bayliss
Født21. okt. 1835[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Madeley i Shropshire[5]
Død5. apr. 1906[6][3][4]Rediger på Wikidata (70 år)
London[5]
BeskjeftigelseKunstmaler, lyriker, skribent Rediger på Wikidata
FarJohn Cox Bayliss
MorAnne Bayliss
SøskenWilliam Wyke Bayliss
Elizabeth Anne Bayliss
NasjonalitetDet forente kongerike Storbritannia og Irland
Medlem avRoyal Society of British Artists
UtmerkelserFellow of the Society of Antiquaries
Knight Bachelor

Wyke Bayliss (født 21. november 1835 i Madeley i Shropshire, død 5. april 1906) var britisk billedkunstner og forfatter.

Bayliss' kunst er løselig assosiert med pre-rafaelittene, mens andre vil først og fremst karakterisere ham som en typisk viktoriansk kunstner.[trenger referanse] Hans kunstneriske karriere besto bortimot utelukkende av å male interiører i engelsk og europeiske kirker og katedraler.

Bayliss ble født i Madeley i Shropshire som andre sønn av Anne Wyke og John Cox Bayliss, en jernbaneingeniør og matematisk tegner. Han fikk en solid, arkitektonisk utdannelse i å tegne under veiledning av sin far.[trenger referanse] Han studerte senere ved Royal Academy og School of Design ved Somerset House. Hans kunstnerkollega og tidvis også venn, James McNeill Whistler, omtalte ham hånlig som «Bayliss, Michel Angelo fra Middlesex».[trenger referanse]

Han var kjent på slutten av viktoriatiden som en akademisk kunstautoritet.[trenger referanse] Han ble tilknyttet pre-rafaelittene og han betraktet John Millais, Frederic Leighton, William Holman Hunt og Edward Burne-Jones som sine venner.[trenger referanse]

Bayliss sendte sine beste verker til Royal Society of British Artists og ble innvalgt som medlem i 1865. I 1884 foreslo han Whistler til å bli valgt inn i komiteen, men han kom snart i opposisjon til Whistlers politikk for å modernisere og ekspandere organisasjonen.[trenger referanse] Whistler ble president i juni 1886, men ble etterfulgt av Bayliss i 1888 som en del av reorganiseringen av organisasjonen da den ble delt mellom de detaljorienterte og de impresjonistiske kunstnerne.[trenger referanse] Han beholdt denne stillingen fram til sin død i 1906.

Bayliss selvbiografi Olives ble utgitt posthumt i 1906. Han var profilert skribent på emner om kunst og estetikk, og skrev også poesi.

Bayliss ble adlet i 1897.

Han giftet seg med Elise Letitia Broade, men ekteskapet var barnløst. Ekteparet bodde i Clapham Park i London hvor han døde etter en kort tids sykdom.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Benezit Dictionary of Artists, «Wyke Bayliss», Benezit-ID B00014259[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Artists of the World Online, AKL Online kunstner-ID 10110808[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6mp60pj, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b RKDartists, rkd.nl, besøkt 23. august 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b Benezit Dictionary of Artists, doi.org, Benezit-ID B00014259[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Benezit Dictionary of Artists, «Wyke Bayliss», Benezit-ID B00014259[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]