Hopp til innhold

Wuchang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wuchang
LandKinas flagg Kina
Postnummer430061
Areal64,58 km²
Befolkning1 274 000 (2016)
Bef.tetthet19 727,47 innb./km²
Nettsidewww.wuchang.gov.cn/
Kart
Wuchang
30°33′23″N 114°18′38″Ø

Wuchang på et utsnitt av pater Du Haldes kartverk av 1735.
Wuchang er også et byfylke i provinsen Heilongjiang.

Wuchang (kinesisk: 武昌区; pinyin: Wǔchāng Qū) er et bydistrikt i den subprovinsielle by Wuhan, hovedstaden i provinsen Hubei i Folkerepublikken Kina. Det har et areal på 82,2 / 81 km² og teller 932.682 innbyggere (2004).

Wuchang var tidligere en selvstendig by. Sammen med to andre byer, Hankou og Hanyang, ble den slått sammen til det som i dag er provinshovedstaden og storbyen Wuhan i 1953. Wuchang ligger ved utløpet av elven Han og ved Jangtsekiangs høyre bredd.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det taoistiske Changchuntempelet i Wuchang

Wuchang var i perioder hovedstad for Wu-dynastiet (Det østlige Wu). Her er det imidlertid en rekke kompliserende faktorer, ikke minst på grunn av navneskifter.

Første gang (222-229) Wuchang var hovedstad, da for kongeriket Wu (som kan dateres fra 222, men som gikk over til å kalle seg keiserrike i 229), lå byen på et annet sted, noe lenger øst langs Yangtzis sørlige bredd. Navnet Wuchang var blitt gitt i 221, tidligere het stedet E (鄂, È). Men så, i 229, flyttet keiseren (Sun Quan) sin hovedstad langt øst til Jianye. Imidlertid havnet det under keiser Sun Hao i 265, et sted som ligger i det moderne bydistriktet Wuchang, og navnet Wuchang fulgte med. Imidlertid beholdt også det opprinnelige Wuchang (nå bydistriktet Echeng i dagens byprefektur Ezhou) sitt navn, med samme kinesiske skrivemåte, noe som kan virke forvirrende.

Lenge etter, mot slutten av Qing-dynastiets tid, var Wuchang hovedstad for Huguang («de to Hu»), som bestod av de to kombinerte provinsene Hubei og Hunan. Den øverste leder hadde visekonges rang og myndighet.

Den 10. oktober 1911 brøt det ut et opprør mot Qing-dynastiet i Wuchangs barakker. Denne hendelsen, som må er kjent som Wuchangopprøret, førte til Qing-styrets fall og opprettelsen av Republikken Kina.

Maos favorittfisk[rediger | rediger kilde]

Den lokale fiskesorten Wuchangfisken (Megalobrama amblycephala) har et meget godt renomme, og etter at Mao kom til makten kunne han forlange å få denne fisken bragt levende fra Wuhan og opp til Beijing til sine fiskemåltider.

Kulturminner[rediger | rediger kilde]

Militærregjeringens sete under Wuchangopprøret (武昌起義軍政府舊址, Wǔchāng qǐyì jūnzhèngfǔ jiùzhǐ) ble i 1961 oppført på Folkerepublikken Kinas liste over kulturminner.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Jingguangbanen, som er toglinjen mellom Beijing i nord og Guangzhou i sør, har stoppested her. Denne sterkt trafikkerte jernbanelinjen er også innom blant annet Shijiazhuang, Handan, Zhengzhou, Changsha og Shaoguan.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]