Ezhou

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gate i Ezhou
Ezhou i Hubei

Ezhou (kinesisk: 鄂州; pinyin: Èzhōu) er en by på prefekturnivå i provinsen Hubei i det sentrale Kina. Befolkningen anslås (2005) til 1,1 millioner.

Ved byen finner vi bl.a Ezhou kullkraftverk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ezhou har sitt navn fra Handynastiets tid. Det er avledet av en av vasallstatene i oldtidens Zhoudynasti (1046–256 f.Kr.), nemlig staten E som lå i dette området. Dets administrative sentrum ble flere ganger endret frem til de tre rikers tid (220–280 e.Kr.). Da ble det gjort til hovedstad for staten Wu av Sun Quan og gitt navnet Wuchang. Dette navnet har vært til forvirring, helt frem det bortfalt helt en gang etter år 1915. Forvirringen ligger i at det i nærheten også lå en annen og etterhvert viktigere by ved samme navn – nå et av bydistriktene i storbyen Wuhan.

Administrative enheter[rediger | rediger kilde]

Ezhou består av tre bydistrikter:

  • Bydistriktet Echeng (鄂城区), 520 km², 610 000 innbyggere, regjeringssete;
  • Bydistriktet Liangzihu (梁子湖区), 525 km², 180 000 innbyggere;
  • Bydistriktet Huarong (华容区), 460 km², 270 000 innbyggere.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Ezhou

Kinas riksvei 106 går gjennom området. Den løper fra Beijing og er innom blant annet Hengshui, Kaifeng, Ezhou og Shaoguan på sin vei ned til Guangzhou i Sørkina.

Kinas riksvei 316 løper gjennom området. Den fører fra Fuzhou i Fujian via Nanchang i Jiangxi og Wuhan i Hubei til Lanzhou i Gansu.