Wolfsschlucht I

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Førerbunkeren som Adolf Hitler oppholdt seg i når han var ved Wolfsschlucht I

Führerhauptquartier Wolfsschlucht I (Ulvekløft) var kodenavnet tyskerne brukte om et fremskutt militært hovedkvarterer Adolf Hitler oppholdt seg i den siste delen av angrepet mot Frankrike i 1940. Anlegget lå i den belgiske landsbyen Brûly-de-Pesche, nær grensen mot Frankrike.

Anlegget[rediger | rediger kilde]

Da de tyske styrkene invaderte Frankrike i 1940, oppholdt Hitler seg i hovedkvarteret Felsennest i nærheten av Bonn. Hitler likte alltid å være nær de fremrykkende troppene, og ved det tyske gjennombruddet i Nord-Frankrike ønsket han et fremskutt hovedkvarter. Organisation Todt (OT) bestemte seg etter en stund for landsbyen Brûly-de-Pesche, som var folketom etter evakueringen under invasjonen. Landsbyen besto av ca. ti hus og en kirke (kirken viste seg å være velegnet som kino for de tyske styrkene), og lå bare et par kilometer fra flyplassen i Gros-Caillou. OT startet anleggsarbeid 25. mai, de eksisterende bygningene ble forbedret, det ble anlagt bunkere inne i skogen ved landsbyen (bl.a. for Hitler), og kommunikasjonssystemene ble forbedret. Slik det var vanlig ved andre Førerhovedkvarter innlosjerte ledelsen for ulike militære og sivile etater seg i nærheten, f.eks. satte overkommandoen for hæren opp hovedkvarteret sitt i Chimay, bare noen kilometer fra Brûly-de-Pesche.

Hitler flyttet inn i anlegget 6. juni. Han likte seg ikke spesielt godt der, en grunn var myggplagen (dette er en tilbakekommende klage ved de fleste Førerhovedkvarterene). Ifølge Hitler selv «kunne han nesten ikke holde øynene oppe på grunn av alle myggstikkene».

Historisk betydning[rediger | rediger kilde]

Selv om Hitler oppholdt seg mindre enn tre uker i Wolfsschlucht, utfoldte det seg viktige historiske begivenheter i den perioden. 17. juni fikk han beskjed om at Frankrike ba om våpenhvile. Hitler ble da så glad at han utførte en stilisert gledesdans på ett ben mens han slo seg på lårene (filmen av «dansen» ble siden brukt i britisk propaganda). Wilhelm Keitel kalte ham for første gang «tidenes største feltherre». Samme dag dro han til München for å diskutere våpenhvileavtalen med Mussolini. Natten mellom 20. og 21. juni ble utkastet til avtalen skrevet i landsbykirken i Brûly-de-Pesche. Dermed har den lille kirken en perifer plass i verdenshistorien. Dagen etter dro Hitler til Compiègne-skogen for å presentere den for franskmennene. Det var samme sted som Tyskland hadde fått presentert sin våpenhvileavtale 11. november 1918, for å gjøre ydmykelsen total foregikk møtet i samme jernbanevogn som i 1918.

23. juni dro Hitler på noen timers sightseeing i Paris, og 25. og 26. juni dro han på en nostalgisk tur til flere av de frontavsnittene han hadde vært forlagt under første verdenskrig. Etter at Hitler 27. juni forlot Wolfsschlucht for godt, ble anlegget 2. juli overført til Organisation Todt.

Hitlers opphold i Wolfsschlucht I[rediger | rediger kilde]

Denne tabellen er basert på dagboksnotater til offiserer i Hitlers stab.

Fra Til
6. juni 1940 17. juni
19. juni 25. juni
27. juni 27. juni

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Franz W. Seidler og Dieter Zeigert: Die Führerhauptquartiere – Anlagen und Planungen im Zweiten Weltkrieg ISBN 3-7766-2154-0

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]