Windows Utforsker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Windows utforsker»)
Windows Utforsker
Utvikler(e)Microsoft
Nyeste versjon22H2 (10.0.22621.2215) (22. august 2023)[1]
OperativsystemMicrosoft Windows
Sjangeroperativsystemskall, filutforsker

Windows Utforsker (engelsk: Windows Explorer) er et program som har vært del av operativsystemet Microsoft Windows fra og med Windows 95. Utforskeren kjører oppå Windows-operativsystemet og har et grafisk brukergrensesnitt som brukes til å bla i datamaskinas filsystem, men er ikke nødvendig for at Windows skal kjøre. I Windows Server 2008 finnes et installeringsvalg kalt Server core som gjør at Windows settes opp uten utforskeren. Da styres datamaskina ved hjelp av Ledetekst og fjernbehandling istedenfor Utforsker. Utforsker er den operativsystemkomponenten som gjør brukergrensesnittet tilgjengelig på skjermen og som lar brukeren styre datamaskina.

Oversikt[rediger | rediger kilde]

Windows Utforsker blei først sett i Windows 95 som ei erstatning for Filbehandling i Windows 3.x. Den kunne åpnes ved å dobbeltklikke på Min datamaskin-ikonet på skrivebordet eller fra den nye Start-menyen (som overtok etter Programbehandling). Det er også en hurtigtast for å åpne Utforskeren, Windows-tasten + E. Etterfølgende Windows-versjoner (også i enkelte tilfeller Internet Explorer) har kommet med nye funksjoner og muligheter, men også fjernet noen. Alt i alt har Utforsker utvikla seg fra å være et enkelt filsystemnavigeringsverktøy til å bli et oppgavebasert filbehandlingssystem.

Mens «Windows Utforsker» er et uttrykk som vanligvis brukes til å beskrive filbehandlerdelen av operativsystemet, huser også Utforsker-prosessen operativsystemets søkefunksjonalitet og filtypeassosieringer (basert på filnavnsuffikser) og er ansvarlig for å vise ikona i mapper og på skrivebordet, Start-menyen, Oppgavelinja og Kontrollpanelet. Disse funksjonene tilhører det som er kjent som Windows-skallet.

I Utforsker-vinduet er filer og mapper vist i en ListView-komponent (SysListView32) som tar mesteparten av vinduets plass. Når en bruker velger å «utforske», viser Utforsker en TreeView-komponent til venstre i vinduet. Denner inneholder mappestrukturen og brukes til navigering i de ulike mappenivåa.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Windows 95[rediger | rediger kilde]

Windows Utforsker virker slik at hver mappe åpner et vindu som viser dens innhold i typisk romlig filbehandling-stil. Mappevinduets størrelse og visning blir, etter innholdet i mappa, valgt av seg sjøl når mappa åpnes. Ei mappe med to filer åpnes derfor i et mindre vindu enn ei mappe med ti filer. I tillegg vil mappa åpnes med listevisning dersom det er mange nok filer. Dette minner om Programbehandling fra Windows 3.x.

Windows 95-versjonen var det nærmeste Utforsker ville komme en romlig filbehandler, på samme måte som eldre versjoner av Mac OS' Finder. I seinere versjoner av Utforsker er mesteparten av denne typen funksjonalitet deaktivert som standard og erstatta med enkeltvindusnavigering, noe som også skjedde i Mac OS X.

Windows Utforsker tar i bruk konseptet med objektorientert brukergrensesnitt ved å la hvert eneste filobjekt ha en individuell, utvidbar kontekstmeny («sammenhengsmeny»). Grunntanken bak kontekstmenyer var å gi superbrukere en mer effektiv måte å behandle filer på.

Windows Desktop Update[rediger | rediger kilde]

Windows Desktop Update dukka opp som en valgfri komponent sammen med Internet Explorer 4.0 og blei en del av Windows Utforsker i Windows 98. Med utgiinga av Windows Desktop Update blei Windows Utforsker mer basert på Internet Explorer-teknologi. Den mest merkbare av disse nye mulighetene, var de nye navigasjonspilene for flytting fram og tilbake i nylig besøkte mapper og favoritter-menyen i Internet Explorer.

Windows Utforsker fikk også inn adresselinja fra Internet Explorer, noe som lot brukeren taste inn filplasseringer i stedet for å bla gjennom mappene. Adresselinja opererte også som en URL-linje for internettadresser, og nettsider blei da åpna i det åpne vinduet.

En annen funksjon basert på Internet Explorer-teknologi var mulighet til å tilpasse mapper (tilpassa mapper). Slike mapper inneholdt ei skjult nettsidefil som kontrollerte måten Windows Utforsker viste innholdet i mappa. Denne funksjonen viste seg å ha sikkerhetssårbarheter fordi den nytta seg av ActiveX-objekter og skripting. Dette gjorde at den blei fjerna i Windows XP.

Andre nye funksjoner:

  • Mulighet til å lage forskjellige verktøylinjer på Oppgavelinja, hvorav den mest synlige av disse var hurtigstartlinja.
  • «HTML-skrivebord», noe som åpnet for å gjøre skrivebordsbakgrunnen om til ei nettside.
  • Mulighet for enkeltklikksaktivering, altså aktivering ved kun ett klikk, av ikon i Windows Utforsker, på samme måter som på nettsider.
  • Active Desktop.
  • Nye viruelle mapper for Planlagte oppgaver og Webmapper (eng. Web Folders)

Windows 2000 og Windows Me[rediger | rediger kilde]

Flere søkemuligheter blei lagt til, deriblant fulltekstsøk i filer og mulighet til å bare søke etter filer med viss dato, størrelse og filtype.

Lyd- og videofiler kunne spilles riktig i forhåndsvisningspanelet i Windows 2000 med den innebygde mediespilleren. Denne funksjonen er unik for Windows 2000, seinere Windows-versjoner viser kun første ramme i ei videofil og mangler forhåndsvisning utover å vise metadata for lydfiler. I Windows Vista kom denne funksjonen tilbake i Utforsker som Forhåndsvisningspanelet. Dette panelet vises ikke som standard, men brukeren kan velge å vise det. Det vil da bli mulig å forhåndsvise dokumenter, musikk, videoer og andre filformater rett i Utforsker uten å åpne dem i de tilknytta programma.

Windows XP og Windows Server 2003[rediger | rediger kilde]

Windows Utforsker har hatt tydelige endringer i Windows XP, både i utseende og muligheter. Microsoft fokuserte spesielt på å gjøre Utforsker mer oppdagbar og oppgavebasert.

Windows Utforsker i Windows Server 2003 inneholder de samme funksjonene som i Windows XP, men oppgavepaneler og søkehjelper er deaktivert som standard.

Oppgaveruta[rediger | rediger kilde]

Ei umiddelbart synlig endring er oppgaveruta som vises til venstre i vinduet istedenfor det tradisjonelle mappetreet. I oppgaveruta vises ei liste med vanlige funksjoner og andre plasseringer som er relevant for den valgte mappa eller filen(e) som er valgt. Et sett med «Bildeoppgaver» vil derfor vises dersom den åpne mappa er full av bilder, deriblant muligheta til å vise innholdet som ei lysbildefremvisning, skrive ut bildene eller gå på nett for å bestille bildeutskrifter. På samme måte vil mapper med mange musikkfiler ha «Musikkoppgaver» som gir muligheter til å spille filene i en mediespiller eller gå på nett for å kjøpe musikk.

Hver mappe har også «Fil- og mappeoppgaver» som har valg slik som å lage ei ny mappe, dele ei mappe på det lokale nettverket, publisere filer eller mapper til et nettsted og andre vanlige oppgaver som å kopiere, endre navn, flytte og slette filer og mapper. For filtyper som gjenkjennes som utskrivbare vil det også vises utskriftsvalg.

Under «Fil- og mappeoppgaver» ligger «Andre steder» – ei liste med koplinger til ofte brukte steder slik som «Min datamaskin», «Kontrollpanel» og «Mine dokumenter». Flere valg, avhengige av hvilken mappe brukeren er i, er også tilgjengelige.

Nedafor «Andre steder» igjen ligger «Detaljer», som gir ekstra opplysninger som størrelse og dato. For enkelte filtyper vises også forhåndsvisning av fila, forfatter, bildedimensjoner, varighet eller andre detaljer.

For å bytte mellom visning av oppgaveruta og den tradisjonelle mappetrevisninga, er det en knapp i verktøylinja i Utforsker som heter «Mapper». Oppgaveruta kan også skjules for godt via menyene i følgende rekkefølge: Verktøy – Mappealternativer – Generelt – Vis vanlige oppgaver i mapper/Bruk standard Windows-mapper.

Søkehjelper[rediger | rediger kilde]

Windows XPs søkemuligheter har blitt forbedra i forhold til tidligere versjoner av Windows, men i virkeligheta blei ikke mulighetene utnytta så godt på grunn av bekymringer for personvernet og et latterliggjort og lite likt grensesnitt. Microsoft begynte med animerte «Søkehjelpere» som et forsøk på å gjøre søking mer spennende og vennlig. Standardhjelperen er en hund kalt Rover, men tre andre figurer (magikeren Merlin, surferen Earl og Courtney) er tilgjengelige. Disse figurene likner mye på Microsoft Offices Office-hjelpere, som også har «triks» og lydeffekter. Dersom Microsoft Office er installert, vil også disse hjelperene være tilgjengelige.[2]

Søkemuligheta i seg sjøl likner den i Windows 2000 og Windows ME, men har ei stor endring – søk kan også bli satt til å kun søke etter filer av visse filtyper, slik som «Dokumenter» eller «Bilder, musikk og video». For å kunne holde seg oppdatert på hvilke filtyper det gjelder, kobler Windows Utforsker seg opp mot Microsoft og laster ned et sett med XML-filer for å holde seg oppdatert på hvilke filtyper dette er. Funksjonen i seg sjøl er harmløs, men vakte oppmerksomhet hos en del personvernsadvokater og brukere med brannmurprogramvare som følte det unødvendig at Windows kopla seg til Microsofts servere ved hvert eneste søk.

Bildebehandling[rediger | rediger kilde]

Windows XP forbedrer bildeforhåndsvisning i Utforsker ved å tilby en filmstripevisning. Fram- og tilbakeknapper tilbyr navigering gjennom bildene og et par roter-knapper tilbyr 90 graders rotasjon med eller mot klokka. I tillegg til filmstripevisning finnes det også ei Miniatyrbildevisning som viser forhåndsvisninger av bilder i mappa i knøttbildestørrelse. For mapper med bilder vises det også knøttbilder av fire bilder fra den mappa lagt oppå et stort mappeikon.

Nettpublisering[rediger | rediger kilde]

Nettsteder som tilbyr bildeoppbevaringstjenester kan koples rett inn i Windows Uforsker. Denne muligheten kan brukeren bruke til å laste opp bilder fra datamaskina uten kompliserte løsninger som FTP eller nettgrensesnitt.

Andre endringer[rediger | rediger kilde]

  • Utforsker fikk muligheten til å forstå metadata fra flere forskjellige filtyper. Dette gjør at Exif-opplysninger fra kamerabilder kan vises, både i sjølve utforskeren ved bruk av detaljmodus og i «Egenskaper» for fila.
  • Ei «Side ved Side»-visning som viser filikon i større størrelse (48 × 48) og plasserer filnavn, filtypebeskrivelse og tilleggsinformasjon (som regel filstørrelse for datafiler og utgiver for programfiler) til høyre blei lagt til
  • Verktøylinjene kan låses for å forhindre at de ved uhell forflyttes. Den samme muligheta fikk også oppgavelinja og Internet Explorers verktøylinjer.
  • Windows Utforsker fikk også mulighet til å brenne CD-er og DVD-RAM i Windows XP
  • Hvis XP SP2 oppgraderes til Internet Explorer 7, vil explorer.exe ikke lenger vise nettinnhold, den starter heller innholdet i en egen iexplore.exe-prosess

Windows Vista og Windows Server 2008[rediger | rediger kilde]

Søk, organisering og metadata[rediger | rediger kilde]

Windows Utforsker i Windows Vista har flere merkverdige endringer i forhold til tidligere versjoner av Windows. Blant disse endringene er filtrering, sortering, gruppering og stabling av filer og mapper. Sammen med integrert skrivebordssøk hjelper dette brukeren med å finne og organisere filer på nye måter, t.d. i stabler. Med «Stablet»-visninga blir filer gruppert i stabler etter kriterier som brukeren sjøl bestemmer. Det er også mulig å lagre søk som virtuelle mapper (såkalte Søkemapper). Ei «søkemappe» er egentlig bare ei XML-fil som inneholder kriteria for hvilke filer og mapper som skal vises. Når de lastes, utføres søket og resultatet presenteres som ei virtuell mappe.[3]

Windows Utforsker inneholder også endringer i framvisninga av filer på ei datamaskin. Blant disse er ei rute kalt Detaljruten i Windows på bokmål og Detaljruta i Windows på nynorsk (engelsk details pane). Denne ruta viser metadata og andre opplysninger om den merka fila eller mappa. Detaljruta inneholder også et knøttbilde av filas innhold eller filtypens ikon dersom det ikke finnes noe knøttbilde. Disse knøttbildene kan forstørres eller forminskes. Detaljruta kan også brukes til å endre metadata slik som forfatter eller tittel på støtta filtyper. En ny type metadata kalt merker eller nøkkelord gjør brukeren i stand til å legge til beskrivende ord til filer for å gjøre det enklere å kategorisere og finne igjen filene. Noen filer støtter åpne metadata, noe som gjør at brukeren sjøl kan bestemme nye typer metadata for filer. Vista har innebygga støtte for Microsoft Office-dokumenter og de fleste lyd- og videofiler, men støtte for andre filtyper kan legges til ved å skrive programvare sjøl (se avsnittet Skallutviding). Metadata som i tidligere versjoner av Windows blei lagra i filas alternative datastrømmer på NTFS-platelagre kan ikke lenger endres fra Sammendrag-fanen i filas «Egenskaper»-vindu. Metadata vil i stedet være lagra i sjølve fila slik at den ikke er avhengig av filsystemet for å virke.[4]

Oppsett og ikon[rediger | rediger kilde]

Windows Utforsker i Windows Vista har også et nytt oppsett. Oppgaverutene fra Windows XP har blitt erstatta med ei verktøylinje på toppen og Favorittkoblinger på venstre side. Favorittkoblinger inneholder vanlige mapper og søkemapper. Dessuten er det nå sju forskjellige måter å vise filer og mapper på er tilgjengelige – Liste, Detaljer, Små ikoner, Middels store ikoner, Store ikoner, Ekstra store ikoner og Side ved side. Ved hjelp av automatisk mappetypegjenkjenning, kan Windows Utforsker finne ut innholdet i ei mappe og vise de riktige detaljinnstillingene. De vanlige funksjonene klipp ut, kopier, lim inn, andre, gjør om, gi nytt navn og egenskaper finnes nå under knappen Organiser på verktøylinja og har ikke lenger ikon på verktøylinja. Oppsettet på sjølve vinduet kan også endres fra Organiser-knappen og ulike paneler og verktøylinjer kan vises og skjules etter brukerens behov. Blant disse panela er forhåndsvisningspanelet, et panel som er nytt i Windows Vista. Dette kan brukes til å vise forhåndsvisninger av filer eller spille mediefiler. Et hvilket som helst bildeformat vil vises så lenge det er en kodek installert for formatet.

Adresselinja har blitt erstatta med en brødsmulesti for enklere navigering. Denne stien viser hele filstien til den åpne mappa og ved å klikke på de forskjellige mappenavna i filstien, kan brukeren navigere til et høyere mappenivå. Tidligere måtte brukeren trykke gjentatte ganger på «Tilbake»-knappen eller «Opp»-knappen. I Windows XP kan man gjøre noe liknende ved å trykke på den lille pila ved siden av «Tilbake»-knappen og velge ei av mappene fra lista over tidligere besøkte mapper. Det er også mulig å navigere nedover ett nivå i mappestrukturen ved å klikke på pila til høyre for brødsmulestien. Det er fortsatt mulig å se og endre filstien i rein tekst, noe som gjøres ved å klikke på et ledig område til høyre i brødsmulestien. En tekstboks vil så dukke opp med den fulle filstien til den åpne mappa. Som i flere andre programmer Microsoft har laga til Windows Vista, er menylinja skjult som standard, men kan vises ved å trykke Alt-tasten på tastaturet.

Avkryssingsbokser i Windows Utforsker muliggjør merking av flere filer på en enkel måte. Ledig og brukt plass på alle platelager og flyttbare lager vises som vannrette linjer. Ikon av flere størrelser er støtta – 16 x 16, 24 x 24, 32 x 32, 48 x 48, 64 x 64, 96 x 96, 128 x 128 og 256 x 256. Windows Utforsker kan forstørre eller forminske disse ved hjelp av en glidebryter på verktøylinja eller ved å holde nede Ctrl-tasten og samtidig rulle opp eller ned med musas midtre knapp.

Andre endringer[rediger | rediger kilde]

Med utgiinga av Windows Vista og Windows Internet Explorer 7 for Windows XP, var Internet Explorer ikke lenger integrert med Windows Utforsker. I motsetning til eldre versjoner, viser derfor ikke Windows Utforsker Internet Explorer-kontroller i samme prosess lenger, men starter en ny prosess dersom det trengs.

Når filer flyttes eller kopieres mellom mapper og to filer har samme navn, er et alternativ for navnendring nå tilgjengelig. I tidligere versjoner av Windows fikk brukeren valge mellom å erstatte fila eller avbryte. Dessuten merkes kun filnavnet, ikke filendelsen, når navnet på ei fil endres.

Det blei lagt til støtte for brenning av data til DVD-er (DVD±R, DVD±R DL, DVD±RW), i tillegg til CD-er og DVD-RAM som allerede var støtta i Windows XP, ved hjelp av versjon 2.0 av Image Mastering API-en.

Hvis ei fil som skal leses er i bruk av et annet program, opplyser Windows Utforsker brukeren og spør om å lukke programmet for å prøve på nytt. I tillegg til dette, kom det nye grensesnittet IFileIsInUse inn i API-en. Dette gjør at utviklere kan velge mellom å flytte fokuset over på hovedvinduet til programmet som bruker fila, eller bare lukke fila fra dialogboksen.[5]

Funksjoner som har blitt fjerna eller forandra[rediger | rediger kilde]

Muligheta til å tilpasse verktøylinjene blei fjerna i Windows Vistas Uforsker, det samme har skjedd med muligheta til å legge til et passord på zip-filer (komprimerte mapper). Verktøylinjeknappen i Utforsker for å gå opp ett mappenivå fra den åpne mappa er også fjerna. Funksjonen finnes fortsatt, men kun med hurtigtasten Alt + Pil Opp. «Klipp ut», «Kopier», «Lim inn», «Angre», «Slett» og «Egenskaper» har også blitt fjerna fra verktøylinja, men er fortsatt å finne, både ved å trykke hurtigtastene og via menyene. Menylinja er også skjult som standard, men kan vises ved å trykke Alt-tasten eller vises hele tiden ved å endre dens innstilling under Mappealternativer.

Skallutviding[rediger | rediger kilde]

Windows Utforsker kan utvides til å kunne utføre oppgaver den egentlig ikke er i stand til gjennom skallutvidelser. Skallutvidelsene er COM-objekter som gir Windows Utforsker utvida funksjonalitet.[6] Skallutvidelser kan være forhåndsvisningsbehandlere, menyutvidelser, verktøylinjer eller utvidelser som kan gi tilgang til enheter eller spesielle plasseringer (slik som Papirkurv).

Forhåndsvisningsbehandlere brukes til å vise miniatyrbilder (også kalt knøttbilder) av filer. Disse miniatyrbildene vises enten når forhåndsvisningspanelet er aktivert, eller når miniatyrbildevisning er aktivert. Slike forhåndsvisningsbehandlere må settes opp for hver enkelt filtype. Det kan også legges til menyelementer for hver enkelt filtype, disse vil da dukke opp når ei fil med den filtypen blir valgt. Fra og med Windows Vista støtter Utforsker også egenskapsbehandlere for enkeltfiler slik at filegenskaper og -opplysninger fra filer laga med et tredjepartsprogram kan vises i vinduets detaljrute.[7]

Navneområdeutvidelser (engelsk namespace extensions) brukes av Utforsker til enten å vise data som egentlig ikke er filer eller gi mappeliknende visninger for å vise data på en annen måte enn de er ordna i filsystemet. Spesielle mapper, slik som Min Datamaskin (Vista Datamaskin) og Mine nettverkssteder (Vista Nettverk) i Windows Utforsker, er døme på navneområdeutvidelser. Det samme gjelder også Utforsker-visninger som viser innholdet på mobiltelefoner eller digitalkameraer. Versjonskontrollsystem som bruker Utforsker for å bla i de ulike endringene bruker også navneromutvidelser for å få Utforsker til å lese disse mappene. For å sette opp en navneromutvidelse, må grensesnitta IPersistFolder, IShellView, IOleWindow, IShellBrowser og IOleWindow implementeres og registreres. [7]

Mens Windows Utforsker naturlig støtter COM-utvidelser, kan også .NET-rammeverket brukes til å lage utvidelser gjennom «COM interop»-funksjonaliteten til dens.[7] Mens Microsoft sjøl tilgjengeliggjør utvidelser som Photo Info Tool,[8], laga i .NET-rammeverket, fraråder de folk fra å skrive skallutvidelser i behandla kode (engelsk Managed code). Dette er fordi CLR kun kan lastes én gang for hver prosess. Denne oppførselen ville forårsake konflikter dersom flere utvidelser skrevet i behandla kode, retta mot forskjellige versjoner av CLR, skulle kjøre samtidig.[9][10]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]