Window Maker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Window Maker
UtviklerGNU-prosjektet
Utgitt1997
Nyeste versjon0.95.8 (11. mars 2017)[1]
OperativsystemGNU, GNU/Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD
Skrevet iC
LisensGNU General Public License, WTFPL
Nettstedhttps://www.windowmaker.org/
Windowmaker 0.9.1.0 på FreeBSD 5.3

Window Maker (tidligere WindowMaker) er en vindusbehandler for vindussystemet X og en av hjørnesteinene i GNUStep, et prosjekt som arbeider med å etterape NeXTs OpenStep brukergrensesnitt. Windowmaker har for det meste blitt skrevet av Alfredo Kojima (utviklingsleder siden 1997) og er utgitt under GNUs GPL lisens. Window Maker ble egentlig laget som en arvtager til AfterStep.

Windowmaker har rykte på seg å være mindre ressurskrevende enn andre vindusbehandlere av samme type, og brukes derfor både av personer som vil ha et raskt og effektivt brukergrensesnitt, personer som ønsker å jobbe i et lettkjørt miljø på grunn av lite maskinressurser, og personer som har et nostalgisk forhold til OpenStep-grensesnittet. En annen grunn til at mange brukere foretrekker Window Maker fremfor andre lette vindusbehandlere, som Fluxbox, Ion og Ratpoison er at Window Maker er laget slik at brukeren skal slippe å sette opp programmer gjennom arkaiske tekstfiler, men gjennom ett grafisk program kalt WPrefs.

Dockapper[rediger | rediger kilde]

Window Maker har blitt kjent for å ha støtte for dockapper, små dataprogrammer som låser seg på spesielle steder på skrivebordet. Disse programmene kan vise forskjellig informasjon, som hvor mye ressurser man bruker eller hva klokken er, eller de kan utføre spesielle oppgaver. To av de vanligste dockappene er wmcalclock (klokke) og wmxmms (styringsverktøy for Xmms).

Navnet[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig het programmet WindowMaker (uten mellomrom), men navnet ble skiftet etter en nettadresse-konflikt mellom windowmaker.org, eid av Window Maker-prosjektet og windowmaker.com, eid av Windowmaker Software Ltd., som produserer programvare for vinduer og dører.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Window Maker: Home». Besøkt 9. mars 2018.