William Howe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
William Howe
Gen. Sir William Howe.jpg
Født10. august 1729
England
Død12. juli 1814 (84 år)
Plymouth
Mor Charlotte Howe, Viscountess Howe
Søsken George Howe, 3rd Viscount Howe, Richard Howe
Utdannet ved Eton College
Beskjeftigelse Politiker, militærperson, offiser
Parti Whig
Nasjonalitet Kongeriket Storbritannia

William Howe, femte vicomte Howe, (født 10. august 1729, død 12. juli 1814) var en engelsk general som var de britiske styrkers øverstkommanderende under den amerikanske uavhengighetskrigen og en av de tre brødrene Howe. Han ble adlet etter sin suksess i 1775 og ble dermed Sir William. Han arvet visegrevskapet først etter sin brors død i 1799.

William Howe, 5. visegreve Howe.

Howes meritter i uavhengighetskrigen var preget av det mislykkede forsøket på å ta Boston og den vellykkede erobringen av New York City og Philadelphia, selv om sistnevnte gikk på bekostning av det kostbare tapet i slaget ved Saratoga som skulle trekke Frankrike inn i krigen.

Howe ble født i England som den tredje sønnen av Emmanuel Howe, den andre visegreven Howe, og Mary Sophia, datter til Sophia Charlotte von Platen-Hallermund, baronesse Kielmansegge og grevinne av Darlington, en halvsøster av kong Georg I. Denne forbindelsen med tronen kan ha hjulpet karrierene til alle de tre sønnene, men alle var også svært dyktige offiserer. Williams eldste bror var general George Howe, tredje visegreve Howe, som ble drept ved Ticonderoga i 1758. Den andre broren var admiral Richard Howe som sluttet seg til ham i Amerika under revolusjonen.