Willen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Willen
Willen
St Mary Magdalene, sognekirken i Willen
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Milton Keynes
Admin. grevskap:Enhetlig myndighet
Seremon. grevskap:Buckinghamshire
StatusLandsby (village)
Befolkning? (-)

Willen er et distrikt i nybyen Milton Keynes i det seremonielle grevskapet Buckinghamshire, England. Det er også en av de gamle landsbyene i Buckinghamshire som har blitt inkludert i Milton Keynes i 1967. Den opprinnelige landsbyen er siden blitt en viktig del av det større distriktet som det ligger og som det har gitt sitt navn til. Stedet tihører det verdslige sognet Campbell Park.

Historie[rediger | rediger kilde]

Landsbyen er nevnt i 1189 under navnet Wily. Navnet er antagelig fra angelsaksisk opprinnelse, og betyr «ved piletrærne» (at the willows). Elven Ouzel renner gjennom området, og langs elvebredden er det ideelle forhold til piletrær.

Landsbyens navn var først nedtegnet som Wilinges (1100-tallet), og senere som Wylie, Wilies (1200-tallet); Wilne, Wylyene (1300-tallet); og Wyllyen, Wyllyn (1400-tallet). Willen er ikke nedtegnet ved navn Domesday Book (1086), men den kan bli identifisert med markangivelser under Caldecote, del av nabosognet til Newport Pagnell, og da eid av greven av Mortain ved en leietaker ved navn Alvered.[1]

Stedet har en vakker, liten sognekirke reist av Robert Hooke i 1680. Kirken er den eneste av Hookes bygninger som ikke har blitt endret, og er et klassisk eksempel på tidlig engelsk barokk. Den er viet til Maria Magdalena.

Willen Hospice tilbyr spesialisert palliativ omsorg for terminale pasienter som ikke lenger kan hjelpes av vanlig medisinsk behandling.

Det ligger også et buddhisttempel der. Nær tempelet står en stupa, kjent som Peace Pagoda. Den er reist av munker og nonner fra Nipponzan-Myōhōji, og var den første stupa av denne typen som ble bygget på den vestlige halvkule.

Willen Lake[rediger | rediger kilde]

Willen Lake er en stor, kunstig innsjø som er anlagt for å hindre oversvømmelser. Den nordlige delen er et naturvernsområde hvor mange trekkfugler har tilhold, mens den sørlige delen er et fritidsområde med mulighet for vindsurfing, seiling i jolle og andre aktiviteter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Parishes : Willen», Victoria History of the Counties of England: A History of the County of Buckingham, 4 (1927), s. 502-505.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Willen – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons