Wilhelm Zaisser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Wilhelm Zaisser i 1947

Wilhelm Zaisser (født 20. juni 1893 i Gelsenkirchen i Tyskland, død 3. mars 1958 i Berlin) var en tysk politiker og den første minister for statens sikkerhet i DDR, en stilling han hadde fra 1950 til 1953.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

I mellomkrigstiden var han hemmelig organisator i Rhinlandet og Ruhrområdet og ble benyttet som inspektør av kommunistorganisasjoner på forskjellig hold i verden. Under den spanske borgerkrig var Zaisser under navnet general Gómez sjef for de internasjonale brigader. Under annen verdenskrig arbeidet Zaisser i Moskva, blant annet med politisk omskolering av tyske krigsfanger. Han dukket opp i Østtyskland i 1947 og ble i 1949 utdannelsessjef for folkepolitiets militære enheter.

I samband med grunnleggelsen av Stasi i februar 1950 ble Wilhelm Zaisser sjef og Erich Mielke hans stedfortreder med rang av statssekretær. Etter folkeopprøret i Østtyskland 17. juni 1953 ble Zaisser avsatt, og Ernst Wollweber ble ny leder.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Müller-Enbergs Helmut, red. (2000). Wer war wer in der DDR?: ein biographisches Lexikon (ger). Berlin: Links. ISBN 3-89331-397-4. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)