Wilfrid Freeman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Wilfrid Freeman
Air Chf Mshl Sir Wilfrid Freeman.jpg
Født18. juli 1888
Død15. mai 1953 (64 år)
Beskjeftigelse Offiser
NasjonalitetStorbritannia
Utmerkelser Military Cross, storkorsridder av Order of the Bath, Distinguished Service Order
TroskapStorbritannia Storbritannia
VåpenartBritish Army, Royal Air Force
Tjenestetid19081942
Militær gradLuftgeneral
EnhetRoyal Airforces flagg Royal Air Force
Deltok iFørste verdenskrig
Andre verdenskrig


Wilfrid Rhodes Freeman (født 18. juli 1888, død 15. mai 1953) var en britisk luftgeneral. Han var en av de viktigste påvirkningskreftene som bygget opp Royal Air Force før og inn i andre verdenskrig. Han hadde selv vært pilot i Royal Flying Corps i 1914 og var i tjeneste under første verdenskrig og jobbet i det nyopprettede RAF i mellomkrigsårene.

I 1936 ble han gitt jobben å finne et fly som RAF kunne utrustes med, og i 1938 ble hans oppgave utvidet til å kontrollere produksjonen av disse, noe han gjorde med stor utmerkelse helt frem til 1940. I november 1940 ble han flyttet mot sin vilje til stillingen som assisterende sjef for luftforsvarsstaben. Hans tidligere avdeling ble nå ble hetende ministeriet for flyproduksjon og stagnerte raskt etter hans forflytning, og etter to år ble Freeman flyttet tilbake til denne avdelingen hvor han gjenopptok sitt utmerkede arbeid.

Freeman var trolig den enkeltpersonen som var mest ansvarlig for at RAF bestilte sine Hawker Hurricane-fly, Supermarine Spitfire, de Havilland Mosquito, Avro Lancaster, og Hawker Tempest. Han spilte også en viktig rolle i utviklingen av North American P-51 Mustang, som ble gitt en Rolls-Royce Merlin-motor i stedet for den utilfredsstillende Allison V-1710-motoren.

Freeman ble utnevnt til storkorsridder av Order of the Bath, noe som innebar personlig adelskap. Han fikk da rett til å føre tiltaleformen Sir foran sitt navn. Han mottok også Distinguished Service Order og Military Cross og ble tre ganger Mentioned in Despatches.