Wikipedia:Tinget/Arkiv/2018/mai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arkiv
Dette er et arkiv over inaktive diskusjoner fra Wikipedia:Tinget/Arkiv. Vennligst ikke gjør endringer her. Ønsker du å fortsette en gammel diskusjon, ta det opp på den aktive diskusjonssiden.
Arkiv
Arkiv

Wikipedia:Tinget/Arkiv/Arkivindeks

Lenke til andre språkversjoner[rediger kilde]

I februar fikk vi et ønske om å kunne lenke til nynorske artikler i artikkelteksten, se Wikipedia:Tinget/Arkiv/2018/februar#Interwikilenker_mellom_bokmål-_og_nynorskwiki. Diskusjonen ble ikke veldig lang og ga vel ikke noe klart svar. Pinger Bruker:Elimfar som starta diskusjonen.
-- Nå oppdager jeg at vi har malen Mal:Link-interwiki som tillater nettopp dette. Den gjør det også mulig å lenke til alle andre språkversjoner. Malen er i dag ikke mye brukt og lenker i dag til 6 artikler, se Spesial:Lenker_hit/Mal:Link-interwiki. Malen har ganske mange språklenker, men ikke til en engelsk mal. Den tilsvarende engelske malen finnes imidlertid, se w:en:Template:Interlanguage link. Malene er ikke helt like og begge finnes på dansk WP. Den engelske malen er brukt på omtrent 38 000 sider.
-- Noe jeg stusser på her er at absolutt alle steder jeg undersøker hvem som laga eller brukte malen så finner jeg ip-adresser som f. eks. her [[1]] hvor adressen har tilhold i Tokyo i Japan hos «AS4713 OCN NTT Communications Corporation, JP» og de redigerer på mange språkvarianter [[2]], [[3]], [[4]], [[5]], [[6]], [[7]], [[8]] og [[9]]. Jeg skal særlig innrømme at denne crosswise-aktiviteten gjør meg ikke helt lite skeptisk.
-- Denne malen vil gjøre det mulig å vise frem artikler på andre språkversjoner (også på nynorsk, men ikke bare på nynorsk) samtidig som vi har en rød lenke på norsk WP. Jeg har ikke undersøkt hva som skjer hvis den røde lenken blir blå. Det betyr at selv om vi har en rød lenke på norsk WP så vil leseren kunne finne en artikkel på en annen språkversjon.
-- Malen er veldig mye brukt på engelsk WP og må være diskutert og akseptert der.
-- Siden det ikke går lenker fra noen diskusjonssider inn til malen så går jeg ut fra at den ikke er diskutert. Malen har eksistert i flere år. Er dette en løsning vi ønsker eller bør malen slettes før den blir mer brukt? --ツDyveldi☯ prat ✉ post 22. apr. 2018 kl. 12:56 (CEST)

Det ser ut til at den ikke viser noe som helst når artikkelen finnes på norsk. Så må det vel egentlig være mindre støy ved at en som ikke kan norsk gjør oppmerksom på eksistensen av en artikkel på et annet språk på denne måten enn ved å prøve å legge inn en google-translate artikkel eller sub-stubb om vedkommende. Den er i bruk på 5 pekersider og i en artikkel, så det er egentlig vanskelig å påstå at den har demonstrert det helt store behovet, men det kunne latt seg gjøre å prøve å bruke den.
Jeg kan forsåvidt tenke meg noen forbedringer av den, fx. kanskje skulle den ikke lage rødlenke. Kanskje skulle den lenke til både mer enn ett språk. Alltid ta med nynorsk hvis det finnes artikkel der, kanskje bruke brukerens babel til å vise relevante språkversjoner? Bruke noe slikt for rødlenker i infoboksene? Haros (diskusjon) 22. apr. 2018 kl. 13:33 (CEST)
Det finnes som sagt såvidt jeg kan se to maler her, Albert Neisser (de) og den engelske som plasserer språklenken litt anderledes og noe mindre synlig. Her har vært en del motstand mot referansetallene i teksten og dette vil jo synes mye bedre enn referansenotene i teksten. Begge maler ser ut til å finnes på dansk. Jeg er nok absolutt for å alltid ha en lenke til nynorsk (når den mangler på bokmål), men siden artikler ikke alltid skal hete det samme på nynorsk og bokmål så må det vel gjøres manuelt? Flere språk kan kansje bli litt mange? Noen artikler kan ha veldig mange interwikilenker uten at de finnes på norsk. Rødlenker tror jeg vi skal ha, dersom artikkelen skal finnes på norsk, siden de er en liten fristelse til å opprette artikkel på norsk. Vi ønsker jo at folk produserer artikler, men samtidig ønsker vi at de ikke forlater halvferdige produkter. Maskinoversettelsesproblemet tror jeg vi må løse på annen måte. ツDyveldi☯ prat ✉ post 22. apr. 2018 kl. 14:16 (CEST)
Maler av typen {{Link-interwiki}} er uheldige da de utløser et manuelt vedlikeholdsbehov. Vi har tidligere akseptert lenking til andre språk under overskriften «Se også», men i det siste er også dette ryddet bort. Det finnes en spesialside (w:nn:Spesial:AboutTopic/Q1087678) som blant annet kan brukes for å fange opp røde lenker, og denne spesialsiden vil også vise til andre språk. Den ble lagd for lenking på kjente q-ider, men kanskje utviklerne kan spørres om de kan lage det som mangler for at det skal fungere med røde lenker. — Jeblad 22. apr. 2018 kl. 15:26 (CEST)
Med omtrent 38 000 sider som lenker til w:en:Template:Interlanguage link så må de ha vurdert eventuelle tekniske problemer på engelsk WP. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 22. apr. 2018 kl. 16:33 (CEST)
Kan man ikke la malen lenke til wikidata?. Der vil leseren få litt basisinformasjon og kan selv lese artikkelen på det språket man selv ønsker. Grunnen til at jeg foreslår dette er at lenker en bruker til den engelske så kan det jo være at både den tyske og franske artikkelen har flere opplysninger og kilder om de også eksisterer. Mvh Pmt (diskusjon) 22. apr. 2018 kl. 16:00 (CEST)
God idé, men her bør vel brukerne vurdere hvilken artikkel det helst bør lenkes til og jeg vil nok foretrekke den lengste eller beste. Det er jo ikke en selvfølge å lenke til engelsk. Såsnart brukeren har funnet en artikkel kan jo vedkommende selv i sidemargen se hvilke andre språkversjoner som finnes. Spørsmål, er Wikidata tilstrekkelig leservennlig til at vi kan forvente at brukerne selv finner frem der? Er det egnet? --ツDyveldi☯ prat ✉ post 22. apr. 2018 kl. 16:33 (CEST)
Spesialsiden er en lokal side som viser et utdrag fra elementet, det vil si Wikidata. Problemet med malen er at vi ikke har verktøy for å vedlikeholde slike forekomster. Vi har derimot verktøy for å håndtere rødlenker. Samme problemet finnes med malen {{ikkerød}}. Når denne brukes i en artikkel så har vi ikke verktøy for å påvise hvor bruk av malen er utdatert. Det er en type maler som settes inn og som så blir forlatt. (Ja, vi kan hekte på en kategori. Nei, det løser ikke problemet.) — Jeblad 22. apr. 2018 kl. 16:41 (CEST)
@Pmt Jeg tenkte noe lignende, men å bruke Wikidata til å finne artikler. Vi kan selvsagt lenke til resonator istedet for til språkversjoner. Men hvis vi legger det på lenkene som er røde i infoboksene, så lager vi eventuelt en systematikk i dette. Haros (diskusjon) 22. apr. 2018 kl. 16:53 (CEST)
Hvorfor skal vi lenke ut av Wikipedia når vi har en spesialside for dette på Wikipedia? Fordi denne spesialsiden har tilgang til riktig element fra Wikidata så kan den brukes for langt mer enn det nokså enkle initielle oppsettet. — Jeblad 22. apr. 2018 kl. 17:19 (CEST)

@Jeblad:Hvordan vil dette virke. Vil det også da ligge en lenke i teksten. Kan du vise dette med et eksempel. Mvh pmt

Det vil bli en ordinær rød lenke, men klikker du på den så kommer spesialsiden opp istedenfor en blank redigeringsrute. Dette vil fungere svært ofte, og ikke minst for eksisterende artikler, men ikke alltid.

Eksempel 
Uten spesialsiden AboutTopic
Hva du skriver Hva du får
Et eller annet surr om [[Tempe Terra]], som er rød i eksempelet.
Et eller annet surr om Tempe Terra, som er rød i eksempelet.
Med spesialsiden AboutTopic
Hva du skriver Hva du får
Et eller annet surr om [[Tempe Terra]], som er en lyseblå iw-lenke i eksempelet, men som vil bli rød.
Et eller annet surr om Tempe Terra, som er en lyseblå iw-lenke i eksempelet, men som vil bli rød.

Enkleste metode for å oversette merkelappen til en Q-id er å bruke en tilleggsfunksjon, men det er nok mer effektivt å gjøre dette på serveren. Antakelig er det også enklere teste på denne måten.

Som oftest er det trivielt å finne riktig Q-id, men ikke alltid. Problemet er at det noen ganger er uklart hvilket element som er riktig, for vi har kun lenketeksten. Når denne brukes for å slå opp via merkelappen inne på Wikidata så kan den gi flere treff, det oppstår en tvetydighet, og da må vi per nå falle tilbake på en blank redigeringsside. «Lillehammer» er tvetydig, mens «Vågå» er entydig. Skal vi løse opp tvetydigheten trenger vi noe ekstra funksjonalitet, men problemet er ikke uløselig.

Merk at usikkerheten knyttet til hvor lenken skal gå også finnes vis den kun skal gå til nynorsk, hvis vi da ikke skal begynne å skrive inn nynorsklenker i artiklene. For eksempel vil «Vågå kirke» feile på nnwiki, der finnes kun oppføringen «Vågå kyrkje». Det er noen muligheter for å få bedre treff, men det forutsetter utvikling av kode. (Les: snakke med utviklere av Innholdsoversettelse, bruke CX-server for å oversette lenketeksten, og slå opp med sitelinks.) — Jeblad 22. apr. 2018 kl. 20:50 (CEST)

Det er litt mer info om hvordan spesialsiden brukes på w:nn:Wikipedia:Samfunnshuset#Endring for å bruke AboutTopic. Endringen som beskrives der lenker opp spesialsiden i noe under 3000 artikler. — Jeblad 22. apr. 2018 kl. 21:23 (CEST)
Men siden w:nn:Spesial:AboutTopic er jo noe som wikipedia på nynorsk bruker. Kan ikke samme side opprettes på bokmål. Slik dette gjøres nå vil jo alt gå via wikipiedia på nynorsk før det man kan finne artikkelen på andre språklenker ute i den store vie verda (?). Eller forstår jeg det feil... (?) Mvh Pmt (diskusjon) 22. apr. 2018 kl. 21:39 (CEST)
Jo, det er helt riktig. Alle elementer som finnes på Wikidata har nå i prinsippet en side på nynorskutgaven. Er igrunnen bare å få konsensus for å slå på spesialsiden. Jeg har nevnt det et par ganger tidligere; Wikipedia:Tinget/Arkiv/2016-13#Skal vi slå på «article placeholder», Wikipedia:Torget/Arkiv/2016/februar#Article placeholder, og Wikipedia:Torget/Arkiv/2016/juni#AboutTopic aka article placeholder.
Tilsvarende diskusjoner på nynorsk finnes på w:nn:Wikipedia:Samfunnshuset/Arkiv/2016#Special:AboutTopic og w:nn:Wikipedia:Samfunnshuset#Endring for å bruke AboutTopic.
Om folk ikke liker løsningen med bokser så er det mulig å generere tekst, men det krever litt Lua-koding. — Jeblad 22. apr. 2018 kl. 22:29 (CEST)
... er ikke svaret allerede gitt da? Mvh Pmt (diskusjon) 22. apr. 2018 kl. 22:53 (CEST)
Et lite forbehold; ser ut som om et par bugs i API-et, wbsearchentities [10] respekterer ikke language og props, men tror ikke det skal skal skape problemer for denne anvendelsen. [Vil i praksis få bedre treff.] — Jeblad 22. apr. 2018 kl. 23:26 (CEST)

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────Det er godt mulig jeg har misforstått hva dette dreier seg om, men dersom det er slik at en ordinær blålenke nå plutselig skal kunne frakte leseren ut av vår Wikipedia-utgave og over i en annen, er jeg absolutt imot det. Det strider mot et grunnleggende prinsipp i utformningen av brukergrensesnitt, nemlig at forutsigelighet. Dersom jeg klikker på en lenke i vår utgave, forventer jeg å bli sendt til en artikkel i vår utgave. Til forskjell fra flere andre WP-utgaver tillater jo vår heller ikke eksterne lenker i løpende tekst, og jeg antar at den opprinnelige begrunnelsen for dette er den samme, nemlig at brukeren skal kunne forvente å forbli i no.wp ved å klikke på lenker som ikke eksplisitt er plassert i Eksterne lenker. (Det er jo ikke alle som intuitivt skjønner at det lille pilsymbolet til høyre for den eksterne lenken fører ut av no.wp!) Asav (diskusjon) 23. apr. 2018 kl. 22:09 (CEST)

Dyveldi sin mal vil lenke ut av nowiki og inn i nnwiki, spesialsiden vil være på nowiki. En mal vil gi et lokalt vedlikeholdsproblem på dette prosjektet, men lesere som følger lenka vil nok kunne bli forvirret og tro de fortsatt er her, og vil da kunne forsøke å skrive bokmål i nynorskartiklene. Slik sett vil malen komme med en risiko for at vi påfører nynorsk et betydelig vedlikeholdsbehov. Spesialsiden er en mellomlanding og lesere må bevist navigere ut av den og til et annet språk.
Merk at å lage lenker ut til andre prosjekt med maler fungerer, det er hva som skjer når en har slike lenker som er problemet. Vi kan også lage lenker ved å tukle med rødlenkene, også få disse til å gå til et annet prosjekt, men det løser ikke problemet med forvirrede lesere som forsøker å skrive bokmål på nynorskutgaven. — Jeblad 24. apr. 2018 kl. 02:41 (CEST)

Maskinoversettelser av omdirigeringssider fra Japan[rediger kilde]

Og i forlengelsen av maskinoversettelsesproblemet så er samtlige pekersider som nå lenker inn til malen opprettet av ip-adresser som har tilhold hos samme internettleverandør i Japan. Med unntak av den siste så har samtlige vært crosswiki-aktive. En ting er å lenke inne i artikler, men vi kan vel også forvente en viss aktivitet fra Japan hvor det opprettes pekersider med praktisk talt bare røde lenker som er kopiert fra en eller annen språkversjon. Jeg er ikke prinsipielt mot å ha røde lenker i pekersider, men jeg er skeptisk til at det skal produseres fra Japan. Dette bør vi også vurdere ønskeligheten av. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 22. apr. 2018 kl. 14:44 (CEST)

Den siste i serien med Japanske ip-adresser er nå igang på spansk og jeg har sagt fra der, w:es:Discusión:Schaub (apellido). Det er åpenbart at personen bak adressen som nå oppretter Schaub ikke kan norsk.--ツDyveldi☯ prat ✉ post 22. apr. 2018 kl. 16:27 (CEST)
Nei dette er ikke maskinoversettelser, det er botgenererte sider. — Jeblad 22. apr. 2018 kl. 16:47 (CEST)
Botfører prøvde å rette opp så det blei en pekerside ved å fjerne røde lenker og rot. Det blei gjort ugjort av Dyveldi som trudde en pekerside til blei oppretta: Vær snill å ikke flytt dette stoffet til flere artikler. Det holder med én pekerside og vi skal ikke ha to. Ser ikke noe sletta bidrag fra IPn som støtter dette. Kan noen tilbakestille Dyveldi så sida blir mer som ei pekerside? Har ikke lyst på redigeringskrig. 109.247.52.67 22. apr. 2018 kl. 17:17 (CEST)
Sjekka en gang til og Anne Sofie Ofrim sletta en dublett, så der så jeg galt. Meiner likevel at IPens siste forsøk på pekerside var bedre enn Dyveldis tilbakestillingsversjon. 109.247.52.67 22. apr. 2018 kl. 17:20 (CEST)
Opprydding av denne kan vente til vi får avgjort om vi skal ha malen den bruker i det hele tatt. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 22. apr. 2018 kl. 18:17 (CEST)
Artikkelen er merket med opprydding og jeg kan godt ta ansvaret for å rydde den når diskusjonen er over. Skulle jeg være treg er det lov å minne meg på det. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 22. apr. 2018 kl. 21:36 (CEST)

Skal vi ha «Mal:Link-interwiki»?[rediger kilde]

Kan vi holde denne delen av tråden til å si noe om vi ønsker Mal:Link-interwiki eller den engelske w:en:Template:Interlanguage link brukt i det hele tatt?
-- Vi har Mal:Link-interwiki. Den gir mulighet til både å ha en rød lenke og i tillegg lenke til en annen språkversjon hvor artikkelen finnes. Skal vi ha den? Skal vi bruke den? eller skal vi helst ikke bruke den, eller bør den slettes. Resultatet når den brukes ser slik ut hvis vi har artikkel: Andreas Achenbach og slik hvis det ikke finnes en artikkel Ernst Achenbach (de). Den ser ut til å forutsette at artikkelen skal hete det samme på norsk som den heter på det andre språket.
-- Tilsvarende engelsk mal w:en:Template:Interlanguage link gir mulighet for forskjellig artikkelnavn på norsk og språket det lenkes til. Den gir også mulighet til å lenke til flere språkversjoner. Malene er ikke lenket på Wikidata siden de ikke er helt like. Vi kan vurdere å bruke den engelske i stedet.
-- Vi har hatt noen diskusjoner om referansenotene og jeg har merket meg at noen synes det ikke må være for mange og at de gjør teksten vanskeligere å lese. Denne malen tar litt mer plass enn en referansenoter med ett eller to siffer. Malen lenker også ut av Wikipedia på norsk.
-- Denne muligheten er ferdig bygget og vi kan bruke den uten å gjøre noen utvikling eller endringer. Utviklingsdiskusjonen går i begynnelsen av hovedtråden.
-- Jeg ser en del fordeler med å kunne bruke denne muligheten til å vise frem at det finnes en artikkel på et annet språk.
-- Malen er i skrivende stund bare brukt i 6 artikler og den er lett å fjerne nå. Får den større utbredelse vil det være vanskeligere.
-- Ønsker folk denne malen brukt i artikler eller bør vi la være å bruke denne malen eventuelt fjerne den? --ツDyveldi☯ prat ✉ post 23. apr. 2018 kl. 22:20 (CEST)

-- Hei! Gøy at denne diskusjonen blussar opp igjen. Eg har no tatt i bruk denne gode malen i artikkelen om Nicolai Rygg, og synest det fungerer aldeles strålande. No er det bare å fikse denne malen på nn.wiki også, så meiner i alle fall eg at kunnskapsdelingsprosjektet til norsk wiki (som også omfattar nynorsk, sjølv om "no.wikipedia.org" tilseier at bare denne sida er den norskspråklege) kjem eit hakk vidare. Spennande. Helsing Elimfar Dette usignerte innlegget ble skrevet av Elimfar (diskusjon · bidrag) 24. apr. 2018 kl. 23:25 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)

--Ok, nå ser jeg hva jeg ble informert om på torget. Mest enig med Jeblad her tror jeg. Når jeg trykker på en rødlenke blir jeg bedt om å opprette artikkelen. Kasnkje det går å endre infoboksen, med tekst som sier (f.eks i bunnen av infoboksen vi har nå) "eller lese eksisterende artikler på nn, en, sv." At det blir en bot e.l. som putter inn linken til de 3-4 største artiklene på andre språk, automatisk, på nederste linje i infoboksen? mvh --Mathblaster707 (diskusjon) 7. mai 2018 kl. 16:00 (CEST)

Kan det være en ide å legge til et lie symbol til høyre for rødlenken når det finnes artikler på andre språk, f.eks ">", som bare kommer hvis boten finner artikkel over en viss lengde på en annen wiki? Kanskje det kan gjøres slik: AT om man klikker på den røde lenken, kommer den nåværende opprettelses-siden opp. Men at et klikk på > sender deg til siden med infoboksen jeg foreslo over. --Mathblaster707 (diskusjon) 7. mai 2018 kl. 16:07 (CEST)

CirrusSearch deepcategory fungerer ikke som forutsatt[rediger kilde]

Søk med «deepcategory» har en feil. Dette er vel ikke av de mest brukte funksjonene. Dette er foreløpig ikke en del av betafunksjonen for avansert søk, og må skrives inn manuelt. [Dette brukes i avansert søk.] — Jeblad 8. mai 2018 kl. 11:55 (CEST)

AdvancedSearch[rediger kilde]

Skjermskudd

Birgit Müller (WMDE) 7. mai 2018 kl. 16:53 (CEST)

Betafunksjonen er nå påslått. En del tekster trenger oppdatering, men dette er allerede rettet på TranslateWiki. [Overført fra TranslateWiki,[11] neste er LocalizationUpdate.[12] Dvs rettes rundt kl. 03 natt til 11. mai. Fortsatt feil.] — Jeblad 9. mai 2018 kl. 11:58 (CEST)
Ser ut som om en oppdatering i TranslateWiki på onsdag akkurat misser en LocalizationUpdate på torsdag kl. 0200, dermed blir ikke dette oppdatert før mandag 14. mai kl. 0200. — Jeblad 11. mai 2018 kl. 14:36 (CEST)

Forslag: Slå på malstiler[rediger kilde]

Dette prosjektet har (som ganske mange andre) noen maler som krever stilendringer, og disse stilendringene plasseres nå i Mediawiki:Common.css. Ved bruk av mw:Extension:TemplateStyles kan de plasseres sammen med siden til selve malen og navngis derifra. Utvidelsen har vært under utvikling fra 2016, og er nå tatt ibruk på blant annet dewiki, svwiki (w:sv:Wikipedia:Bybrunnen/Arkiv 2017-10#TemplateStyles), Wikivoyages, og et par andre.

Dette gjør at Mediawiki:Common.css blir mindre og dermed vil sider laste raskere. Samtidig blir det enklere å vedlikeholde stilene, for Common.css begynner å bli veldig stor. Med denne utvidelsen er det en henvisning til stilen inne i selve maldefinisjonen, og stilen plasseres på en egen side i malrommet. Dermed blir det lettere å finne frem. Det er mer info på mw:Special:MyLanguage/Help:TemplateStyles.

Henvisningen inne på siden til en mal {{Eksempel}} ser ut som

<templatestyles src="Eksempel/styles.css" />

og denne vil forsøke å laste stildefinisjoner fra siden Mal:Eksempel/styles.css (denne finnes ikke hos oss).

En av de store fordelene er at brukere flest kan redigere disse stilsidene uten veldig stor risiko. Disse stilsidene blir vasket ekstra grundig slik at det ikke skal finnes noe farlig på dem. Det er mulig å trolle med disse sidene, men det er det på mange sider, og i dette tilfellet er det altså noen sperrer på plass.

En type innhold hvor dette kan bety en god del for lesbarheten er i sterkt formaterte tabeller, slik som i U23-VM på ski 2014. Her kan hele formateringen flyttes ut, og alt som gjenstår på siden av formatering er en klassedeklarasjon og en henvisning til stilsiden. (Egentlig er siden et litt dårlig eksempel, for den har en god del unødig formatering og rene formateringsfeil.)

Eksempel på styling av tabeller i artikler 
Dette er et eksempel på hvordan templatestyles kan brukes for å manipulere tabeller slik at en kan redigere dem i VisualEditor uten å måtte fikse på wikikoden. Vi har veldig mye av den her typen tabeller.
Dette er hvordan wikikoden på artikkelsiden vil bli seende ut. Legg merke til at alle stil-definisjoner er fjernet, men at det er kommet en ekstra klasse i tabellen. Muligens må taggen plasseres i en mal, men jeg tror ikke det skal være nødvendig.
<templatestyles src="medaljer.css" />
{| class="wikitable medaljer"
|Øvelse:
!Gull
!Sølv
!Bronse
|-
|Sprint fristil<ref>[http://data.fis-ski.com/pdf/2014/CC/2695/2014CC2695RL.pdf Ladies U23 Sprint Free 1.2 km &ndash; Official Results]</ref>
|{{flagathlete|[[Elisabeth Schicho]]|GER}}
|{{flagathlete|[[Jessica Diggins]]|USA}}
|{{flagathlete|[[Giulia Stuerz]]|ITA}}
|-
|10 km klassisk<ref>[http://data.fis-ski.com/pdf/2014/CC/2700/2014CC2700RL.pdf Ladies U23 Interval Start Classical 10 km &ndash; Official Results]</ref>
|{{flagathlete|[[Martine Ek Hagen]]|NOR}}
|{{flagathlete|[[Célia Aymonier]]|FRA}}
|{{flagathlete|[[Elisabeth Schicho]]|GER}}
|-
|15 km skiathlon<ref>[http://data.fis-ski.com/pdf/2014/CC/2704/2014CC2704RL.pdf Ladies U23 Skiathlon 7.5 km C + 7.5 km F &ndash; Official Results]</ref>
|{{flagathlete|[[Martine Ek Hagen]]|NOR}}
|{{flagathlete|[[Ragnhild Haga]]|NOR}}
|{{flagathlete|[[Teresa Stadlober]]|AUT}}
|}
Dette er hvordan siden på Mal:Medaljer.css vil bli seende ut. Legg merke til at klassen i tabellen blir referert.
.medaljer th:first-child th:first-child { font-weight: normal; }
.medaljer th:nth-child(2) { background-color: gold; }
.medaljer th:nth-child(3) { background-color: silver; }
.medaljer th:nth-child(4) { background-color: #CC9966; }
.medaljer td:first-child { font-weight: bold; }
.medaljer td:first-child .reference { font-weight: normal; }
.medaljer td:nth-child(2) { background-color: #F7F6A8; }
.medaljer td:nth-child(3) { background-color: #DCE5E5; }
.medaljer td:nth-child(4) { background-color: #FFDAB9; }
Eksempel på styling i en kolonnemal 
Dette er et eksempel på hvordan templatestyles kan brukes inne i maler. For å få den her typen maler til å fungere så må det idag legges til style-definisjoner i Mediawiki:Common.css. Etter endringen kan stylingen legges til på en egen side.
Dette er et eksempel på hvordan templatestyles kan brukes for å legge til styles i en mal, som også vil påvirke omkringliggende html-kode. Eksempelet nedenfor er en forenklet utgave av hva som finnes på Wiktionary.
<includeonly><templatestyles src="Kolonner/style.css" /><div class="multicol title {{#switch:{{{numrering|}}}|lower-alpha|upper-alpha|lower-roman|upper-roman=following-list-style-type-{{{numrering}}}}}">{{#if:{{{1|{{{tittel|}}}}}}|'''{{{1|{{{tittel|}}}}}}'''|}}</div></includeonly>
Dette er hvordan siden på Mal:Kolonner/style.css vil bli seende ut. Denne malen krever styling med selektorer, og kan ikke lages med et style-attributt.
  .multicol + ul,
  .multicol + ol,
  .multicol ul,
  .multicol ol,
  ul.multicol,
  ol.multicol {
    list-style-position: inside;
    margin-left: 0 !important;
    margin-right: 0 !important;
    font-size: 90%;
    column-gap: 2em;
    column-width: 16em;
  }

(Det finnes ingen tilsvarende utvidelse for javascript, da det er langt vanskeligere å verifisere at slike script ikke gjør noe skummelt. Om det lages en tilsvarende for javascript så vil nok en slik komme med begrensinger på hvem som kan redigere siden.)

Foreslår at nowiki ber om at denne utvidelsen slås på og at vi dermed blir med på utprøving av utvidelsen. — Jeblad 11. apr. 2018 kl. 14:03 (CEST)

Dette høres ut som vil bli nyttig, som kan tas gradvis i bruk uten stor risiko. Ser ingen grunn til at vi ikke skal forsøke være med på dette. Haros (diskusjon) 11. apr. 2018 kl. 16:32 (CEST)
Høres nyttig ut, men hvis dette vil ha synbare virkninger på hvordan man redigerer kan @Jeblad: vise til et mer konkret (før og etter) eksempel på hvordan det ser ut på f.eks svwiki? Mvh Pmt (diskusjon) 11. apr. 2018 kl. 17:12 (CEST)
Har satt inn et eksempel på styling av en tabell og et annet for kolonnemalen. Disse to kan vi ikke lage nå uten å skrive stilene i Common.css. Kolonnemalen er omtrent den samme som på nowiktionary. Vi har en variant av kolonnemalen, men den er implementert litt mer krøkkete for den er en god del eldre.
Et par svenske eksempler; w:sv:Mall:Navbox (endring, stil) og w:sv:Mall:Auktoritetsdata (endring, stil). Legg merke til at Auktoritetsdata bruker samme stilsett som Navbox. — Jeblad 11. apr. 2018 kl. 17:52 (CEST)
Skal dette slås på før full utrulling så må vi nok ha konsensus, og det vil nok bety litt fler enn de to utover meg som har sagt sin mening. Vi kan kanskje ta en meningsmåling med enkelt flertall som utgangspunkt, hva mener dere? — Jeblad 13. apr. 2018 kl. 21:40 (CEST)
Ingen konsensus. — Jeblad 19. apr. 2018 kl. 11:15 (CEST)
Kommentar: Jeg kikket på eksemplene og kom fram til at det vil ta meg minst en time å sette meg godt nok inn i hvordan malene i praksis fungerer og styles til å kunne ha en kvalifisert mening om det. Og den timen vil jeg heller bruke på andre ting. Men på generelt grunnlag er jeg tilhenger av å ha løpende vedlikehold av tekniske rammeverk, inkludert oppgraderinger, selv når det krever at man til en viss grad justerer hvordan man bruker dem. Jeg er også tilhenger av å la rørleggeren legge rør i fred, uten at man henger over skulderen på ham/henne og maser om alt mulig, så kan man heller klage på regningen i ettertid hvis resultatet ikke blir tilfredsstillende. - Soulkeeper (diskusjon) 19. apr. 2018 kl. 11:25 (CEST)
Dette er noe av det mest nyttige som har kommet siste åra, for det gjør at brukere flest kan sette opp styling med selectorer og classes, uten å måtte ha tilgang til Mediawiki:Common.css. Med dette kan mesteparten av Common.css flyttes til maler. — Jeblad 24. apr. 2018 kl. 16:10 (CEST)
Veldig synd om dette må droppes pga manglende interesse. — Jeblad 30. apr. 2018 kl. 02:00 (CEST)
Jeg mener det bør slåes på. Mvh Pmt (diskusjon) 30. apr. 2018 kl. 10:58 (CEST)
Hvis det var uklart; Jeg er også for. - Soulkeeper (diskusjon) 30. apr. 2018 kl. 11:02 (CEST)
Gi dette noen dager slik at de som eventuelt måtte ha brent inne med sine innvendinger kan få komme med dem. Hvis det ikke kommer noen i løpet av uken vil jeg si at vi definitivt har konsensus for dette. Haros (diskusjon) 30. apr. 2018 kl. 13:44 (CEST)
Jeg synes at vi skal være med på utprøving av utvidelsen, selvom jeg ikke har overblikk over det hva det vil medføre (det er er vel bl.a. derfor man utprøver). Mvh. Orf3us (diskusjon) 30. apr. 2018 kl. 16:14 (CEST)
Åpnet en task for denne. (phab:T193786) — Jeblad 3. mai 2018 kl. 21:14 (CEST)
Jeg har et innspill rundt gjenbrukbarheten. Om man sprer denne type funksjonalitet ut over mange steder så mister vi kontroll på et mer enhetlig utseende på Wikipedia? Videre kan dette muligens gjøre det vanskeligere å finne ut hvordan man får til likt utseende på forskjellige ting? Selv er jeg ikke motstander mot dette (så lenge sikkerheten er godt nok ivaretatt), men kan vi si hvorfor man ikke har innført denne funksjonaliteten på en-wp ennå? Har det vært noen diskusjoner der på dette temaet? Nsaa (diskusjon) 6. mai 2018 kl. 12:53 (CEST)
Tror ikke mangel på enhetlig utseende er så stort problem, enhetlig utseende gikk i vasken for veldig lenge siden. Det er lagt inn en del begrensinger på hva en kan gjøre, blant annet vil selektorer bli omskrevet slik at de kun gjelder inne i brødteksten. Skal en bruke en bestemt malstil så må malen identifiseres i malen, dermed blir det klart hva som er kilden. Det blir som å spore opp andre endringer som skjer via maler. Det er faktisk mer problematisk slik vi gjør det nå, for stilendringer får globale effekter uansett om maler brukes eller ikke, og prosessen med å få gjort nødvendige endringer er omstendelig. Se også mw:Help:TemplateStyles.
Hvorfor utvidelsen ikke er i bruk på enwiki vet jeg ikke, jeg tror faktisk ikke utvidelsen har vært diskutert der. Det er flere store wikier som bruker malstiler, deriblant svwiki, ruwiki, og dewiki.[13]Jeblad 6. mai 2018 kl. 14:04 (CEST)
Ja, takk! – Danmichaelo (δ) 11. mai 2018 kl. 00:28 (CEST)

Malstiler er nå slått på[rediger kilde]

Utvidelsen er nå slått på, og jeg har gjort noe innledende testing. Det er to alvorlig feil med den slik jeg ser det. Den ene «feilen» som jeg oppdaget via diskusjoner er at det er uklart om den faktisk vil kunne brukes for styling av tabeller. Nå kan den brukes for dette formålet, men det virker som om dette er en uønsket feature, og flere tar til orde for at dette ikke er lov. Den andre feilen er er at måten dette fungerer på lager krøll med «adjacent siebling combinator», det vil si at et naboelement ikke kan detekteres og at slikt som å slå sammen bokser feiler. Grunnen er at templatestyle legger inn et style-element eller et link-element der den står. Som oftest er det link-elementet som skaper problemer. Dette elementet blir liggende mellom de elementene en vil style. Den opplagte løsningen er å lage en selector som tar med link-elementet, men dette fungerer ikke som forventet. — Jeblad 14. mai 2018 kl. 13:47 (CEST)

Se Wikipedia:Malstiler for mer info. — Jeblad 15. mai 2018 kl. 16:56 (CEST)

Forslag: Slå på spesialsiden «AboutTopic»[rediger kilde]

Skjermskudd av «AboutTopic»

Skal vi slå på spesialsiden «AboutTopic»? Denne er i første omgang et lenkemål for oppføringer i infobokser hvor lenkemålet mangler på dette prosjektet. I disse tilfellene vil det lages en side som inneholder noen få sentrale fakta fra elementet på Wikidata. Et eksempel for hvordan dette fungerer er nn:Donovan Bailey, hvor infoboksen har en oppføring «Manchester prestegjeld», og hvor dette er en side som mangler på nynorskwiki. Siden blir derfor skapt on-the-fly. Utlegget som brukes som standard er en samling bokser, men det er ikke noe i veien for å endre det. (Merk at å lage full-blown artikler er et stort prosjekt, men at det er overkommelig å få på plass 4-5-6 setninger.)

Spesialsiden har vært omtalt tre ganger tidligere; Wikipedia:Tinget/Arkiv/2016-13#Skal vi slå på «article placeholder», Wikipedia:Torget/Arkiv/2016/februar#Article placeholder, og Wikipedia:Torget/Arkiv/2016/juni#AboutTopic aka article placeholder, i tillegg til at siden er nevnt i tråden #Lenke til andre språkversjoner.

Har vi konsensus for å slå på denne spesialsiden, og deretter gjøre litt testing i infobokser? Dvs det samme som er gjort på nynorskutgaven? — Jeblad 22. apr. 2018 kl. 23:51 (CEST)

Jeg støtter det. En slik blå lenke gir leseren mer informasjon selv om det ikke er en ordinær artikkel. I det aktuelle eksemplet kommer det opp kart hvor leseren rimelig enkelt kan se hvilket parish/fylke vedkommende kommer fra. Om man ønsker å skrive om stedet, kan man enkelt lage en rød lenke i artikkelen og gjøre det derfra, ser det ut til. --Harald Haugland (diskusjon) 23. apr. 2018 kl. 00:45 (CEST)
Det er en blå knapp nede til høyre for å lage en ny artikkel. Hvis Innholdsoversettelse er tilgjengelig vil det komme opp et forslag om å oversette artikkelen hvor en kan velge kildespråk. En kan også velge å skrive artikkelen fra bunnen av og da vil en bli sendt videre til VisualEditor eller den vanlige redigeringsruta, alt etter hva en har valgt. — Jeblad 23. apr. 2018 kl. 01:04 (CEST)
Hvis alle lenker er blå, gad vite om det så egentlig oppmuntrer til å skape nye sider? Det bør testes! Mvh. Orf3us (diskusjon) 23. apr. 2018 kl. 08:23 (CEST)
Alle lenkene er like blå og det går ikke an så se forskjell. Dette blir en måte å skjule at det mangler artikler. Videre så er «Manchester prestegjeld» uinteressant som informasjonskilde og vil ikke oppmuntre til å lage artikler. Tvert om så vil den stenge for at folk skriver artikler. Dette fremstår som en botartikkel og vi vet alle hva som har skjedd på svensk WP som har over 3 millioner botartikler hvor kun få vil bli utvidet eller korrigert. Vi trenger ikke botartikler. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 23. apr. 2018 kl. 19:38 (CEST)
Tror du skriver i feil tråd, dette er for lenking i infoboksene. Disse oppføringene har per nå ikke fungerende lenker til sider på dette prosjektet, det vil si at det ikke lages lenker men svart tekst. Farge på lenker er forøvrig et minimalt problem, om vi vil kan vi få de til å blinke som et moderne plastjuletre. Sidens innhold lages av et script som kan overstyres, eller som jeg skrev «Utlegget som brukes som standard er en samling bokser, men det er ikke noe i veien for å endre det.» Hvis vi vil presentere innhold på annen form så er det bare å endre scriptet. — Jeblad 23. apr. 2018 kl. 21:47 (CEST)
Jeg støtter at denne slåes på. Jeg har sett den i bruk på wikipedia på nynorsk og mener det er verdt å ha også på bokmål/riksmål wikipedia. Mvh Pmt (diskusjon) 23. apr. 2018 kl. 23:07 (CEST)
Jeg har ikke sett den men jeg synes da at vi skal prøve. Mvh. Orf3us (diskusjon) 23. apr. 2018 kl. 23:18 (CEST)
Virker ikke som det er noen reell motstand mot at spesialsiden prøves ut, så kommer til å be om at den slås på. — Jeblad 28. apr. 2018 kl. 14:34 (CEST)
Åpnet en task for denne. (phab:T193781) — Jeblad 3. mai 2018 kl. 21:01 (CEST)
Det er nokså uproblematisk å slå på denne, men jeg tviler på at det i praksis er mulig å ta den i bruk. — Jeblad 7. mai 2018 kl. 12:08 (CEST)
Liker ikke helt at jeg må scrolle ned for å finne knappen for å opprette artikkel. Hadde vært fint hvis det var en enda tydeligere markering på toppen som forklarte at dette ikke er vanlige artikler, men det kan kanskje løses med malverk? – Danmichaelo (δ) 11. mai 2018 kl. 00:44 (CEST)
Det er mulig å endre selve siden ved å endre et par sentrale maler og moduler (malen er endret på nynorsk; w:nn:Mal:AboutTopic og w:nn:Modul:AboutTopic), men er ikke sikker på om knappen bør endres. Det er flere som har kommentert plassering av denne knappen, men slik den er nå er den plassert riktig utfra scanfølgen øynene bruker. — Jeblad 11. mai 2018 kl. 01:47 (CEST)
Ser ut som om dette tar tid. — Jeblad 15. mai 2018 kl. 17:21 (CEST)

Autopromote av autopatrollers og patrollers[rediger kilde]

Foreslår at det settes opp regler for autopromote av autopatroller og patroller. Ingen av disse kan gjøre noe alvorlig galt, og om noen nye patruljører skulle feile litt så er det ikke annet enn noen tilbakestillinger som enkelt kan rulles tilbake.

I praksis vil dette si at når en bruker har tilstrekkelig mange redigeringer så vil vedkommende automatisk bli autopatroller og deretter patroller. Ingen trenger å gjøre noe for at dette skal skje. Hvis vedkommende har blitt blokkert eller lignende så kan autopromote ta hensyn til dette og la være å forfremme brukeren. Administratorer kan fortsatt endre tildeling av gruppetilhørighet.

De eksisterende grensene brukes som utgangspunkt for tildelingen

 • autopromote for autopatroller slår til ved 500 bidrag og 30 dager hvis brukeren ikke er blitt blokkert
 • autopromote for patrollere slår til ved 1000 bidrag og 60 dager hvis brukeren ikke er blitt blokkert

Hvis ingen har innsigelser åpnes det for avstemming fra mandag 7. mai kl. 1200 til mandag 14. mai kl. 1200. — Jeblad 4. mai 2018 kl. 08:54 (CEST)

Burde tatt med at autopromote allerede er i bruk for autoconfirmed og at også extendedconfirmed forutsetter bruk av denne funksjonen. Dermed får utfallet en viss konsekvens for disse. En kan imidlertid si at det finnes en slags rettighetsskala, og autopromote ikke skal brukes ved tilstrekkelig høye rettigheter. — Jeblad 7. mai 2018 kl. 21:00 (CEST)

For forslaget[rediger kilde]

 • For For Autopromote er i bruk for autoconfirmed, og også forslaget om å slå på extendedconfirmed forutsetter bruk av denne. Dermed blir det naturlig å forutsette at autopromote også brukes for autopatroller og patroller. Faktisk lurer jeg på om vi ikke har et tidligere vedtak om å slå på autopromote for autopatroller og patroller, uten at det er gjort. [Nope, dette er kun diskutert i forbindelse med autoanmelder for stabile versjoner.] Jeg vil nok si det så sterkt som at uten bruk av autopromote for disse to gruppene har vi ikke noe grunnlag for å bruke autopromote for extendedconfirmed. — Jeblad 8. mai 2018 kl. 16:11 (CEST)

Mot forslaget[rediger kilde]

 1. Imot Imot Jeg stemmer imot, fordi jeg ikke synes at tillit til brukere skal deles ut automatisk. Det er en liten ekstra trygghet i at en person foretar en aktiv handling med å tildele andre rettigheter. I praksis tror jeg ikke så mye konsekvenser vil skje, man skal være et veldig dedikert troll for å oppføre seg ordentlig så lenge og så begynne "aksjonen" når han/hun er autopatrollet (pun intended)/patroller. Jeg stemmer imot pga magefølelse, ikke fordi jeg ikke synes forslaget kan være fornuftig ;) Mvh nybegynner --Mathblaster707 (diskusjon) 7. mai 2018 kl. 15:48 (CEST)
  Hallo D., byttet brukernavn? — Jeblad 7. mai 2018 kl. 18:55 (CEST)
  Smetter raskt innpå for å gjøre oppmerksom på at jeg er «veldig dedikert», og godt kunne tenke meg litt automagisk tillit :D --2A02:FE1:3002:E201:0:0:0:5 8. mai 2018 kl. 03:34 (CEST)
  @Jeblad: Bytte av brukernavnet er beskrevet her. - 4ing (diskusjon) 8. mai 2018 kl. 12:29 (CEST)
  Jadda, det er helt sikkert en annen. — Jeblad 8. mai 2018 kl. 12:38 (CEST)
 2. Imot Imot - Både av grunner som ligger tett opp mot dem som blir fremført av forrige stemmegiver, og fordi jeg mener slike endringer bør diskuteres mer enn bare et innlegg som starter en avstemning tre dager senere. Mvh 3s (diskusjon) 8. mai 2018 kl. 13:34 (CEST)
 3. Imot Imot Patruljør er en egen oppgave som ikke direkte har så mye å gjøre med det å bidra til leksikonet. Autopatruljert kan kanskje vurderes å gjøres automatisk, men samtidig fins det brukere hvis bidrag bør gjennomgås selv om de etter hvert har gjort mange redigeringer. Sam Vimes (diskusjon) 8. mai 2018 kl. 13:49 (CEST)
 4. Imot Imot. Telaneo (Diskusjonsside) 8. mai 2018 kl. 16:16 (CEST)
 5. Imot Imot. I likhet med mange andre her er jeg skeptisk til at dette er en prosess som bør automatiseres. Hvis det er slik at dette er arbeidskrevende, kan kanskje noen av de faste patruljørene få oppgaven med å tildele denne statusen? Asav (diskusjon) 9. mai 2018 kl. 12:55 (CEST)
  Jeg foreslo at gruppen autopatruljør skulle tildeles av patruljører, fordi disse tildelingene i hovedsak berører dem, men det endte med at kun administratorene som skulle gjøre det.[14]Jeblad 9. mai 2018 kl. 15:26 (CEST)
 1. Imot Imot. For lett for erfarne kranglefanter å manipulere. Godt med manuell kontroll, men kan godt automatisere forslag på kandidater. Nsaa (diskusjon) 14. mai 2018 kl. 17:41 (CEST)
  Kan du gi eksempel på hvordan autopromote av autopatroller og patroller kan manipuleres? Spesielt en som ikke utløser samme problem for extendedconfirmed? Jeg vet ikke om noen slik metode. Det vil si jeg vet ikke om noen annen metode enn å være snill over et halvt tusen bidrag, og er det definisjonen av en kranglefant? — Jeblad 14. mai 2018 kl. 20:25 (CEST)

Resultat[rediger kilde]

Fem imot, en for – forslaget faller. — Jeblad 15. mai 2018 kl. 17:14 (CEST)

Avstemning om begrensning av oversetterverktøyet[rediger kilde]

La meg igjen beklage at jeg har vært ganske passiv i denne saken. Av forskjellige grunner har jeg hatt (og har fortsatt) noe begrenset nettilgang.)

Det er allerede vedtatt med klart flertall at oversetterverktøyet slik det fungerer nå ikke er ønsket. Kjetil_r har fremmet et forslag jeg for min del syns virker svært gjennomtenkt, så jeg lanserer det her. Om noen ønsker å stemme over andre alternativer, er det selvsagt fullt mulig å legge dem inn, slik at man kan stemme over dem. Jeg foreslår én ukes avstemningsfrist, dvs. at stemmegivningen avsluttes 1. mai kl. 12. Asav (diskusjon) 24. apr. 2018 kl. 09:26 (CEST)

Det er vel på tide å runde av denne, og konkludere med at forslag 1 ble vedtatt. Da trenger vi så vidt jeg kan se å gjøre disse endringene:
 1. Lage en sak på Phabricator der vi ber om at extendedconfirmed blir skrudd på for denne wikien, etter modell fra engelsk Wikipedia
 2. Etter at jobben i punktet ovenfor har blitt gjennomført: Kopiere over en:Special:AbuseFilter/782 og en:MediaWiki:Abusefilter-warning-cx, og tilpasse dem til norsk.
 3. Oppdatere Wikipedia:Retningslinjer_for_sletting#Hurtigsletting med et nytt punkt: «Maskinoversatte og ikke tilstrekkelig bearbeidede tekster som kommer fra bidragsytere som oppretter samme maskinoversatte tekst på et stort antall Wikipedia-utgaver». Den nye begrunnelsen bør vel også inn i MediaWiki:Deletereason-dropdown.
 4. Legge til i Wikipedia:Retningslinjer_for_blokkering#Forstyrring_av_Wikipedia noe slikt som: «Hvis en administrator vurderer å blokkere en bruker som misbruker oversettelseverktøyet, kan administratoren etter eget skjønn heller sperre brukerens tilgang til bruk av verktøyet gjennom å sette opp et misbruksfilter. Dette sikrer at brukeren fortsatt kan gjøre andre typer bidrag til Wikipedia. Bruk av et slikt misbruksfilter skal bare brukes ved vedvarende problematisk oppførsel og dersom man ikke når frem med tilsnakk». (Kjapt forslag til formulering som er ment å stå i stil til resten av avsnittet, kan sikkert forbedres.)
Noe jeg har glemt? Hilsen Kjetil_r 3. mai 2018 kl. 21:57 (CEST)
Er det noensinne innført en retningslinje hvor så få har avlagt stemme? Jeg kan ikke huske noe slikt. Jeg vet at i alle fall en retningslinje ble innført med veldig få stemmers overvekt, men aldri at så få stemmer er avgitt. Dette er mindre enn 25% av stemmene som kreves i et adminvalg. — Jeblad 3. mai 2018 kl. 22:35 (CEST)
Jeg ser definitivt poenget ditt, og man er ikke så veldig langt unna at avstemningen har tynn legitimitet. Samtidig er jo seks stemmer mot én en relativt klar majoritet, jeg hadde vært langt mer skeptisk om man f.eks. var fire mot tre. Det virker i alle fall ikke som det er noen kjempemotstand i nettsamfunnet mot å stramme inn på tilgangen til oversettelsesverktøyet. Det bør vel være greit å gå videre med implementasjonen av disse stegene. Hilsen Kjetil_r 4. mai 2018 kl. 00:08 (CEST)
Avstemmingen ble avsluttet for flere dager siden. Tenk etter hva dere gjør nå, for dere stenger tilgangen for mer enn 2000 brukere. Det er bare noe sånt som 0.2% av brukerne som har slått på funksjonen som har stemt. — Jeblad 4. mai 2018 kl. 00:21 (CEST)

Sorry, ble en copy/paste-feil i en tidligere lenke jeg la inn, men jeg laget altså en Phabricator for dette på T193813: Create ‘extendedconfirmed’ on no.wikipedia. Hilsen Kjetil_r 4. mai 2018 kl. 00:48 (CEST)

Forslag til advarsel på oversettelsessiden

Oppdatering av status for punktene ovenfor:

 1. T193813 går ikke spesielt fort, men den er nå i alle fall flyttet fra Backlog-kategorien til Analysis / under discussion.
 2. Jeg har laget MediaWiki:Abusefilter-warning-cx og Wikipedia:Innholdsoversettelse. Jeg har ikke satt opp selve filteret ennå, siden T193813 ikke er fullført.
 3. Pictogram voting keep-green.svg Gjort, se [15] og [16]
 4. Pictogram voting keep-green.svg Gjort, se [17]

Jeg tenker også at vi burde ha en advarsel om disse reglene før en bruker påbegynner en oversettelse. Det ser ut som det skal være mulig å legge inn en advarsel à la den i bildet til høyre her ved hjelp av JavaScript. Er det noen som har veldig mye imot en slik advarsel? Hilsen Kjetil_r 10. mai 2018 kl. 13:28 (CEST)

Ikke alle har javascript påskrudd. Hva med dem? 109.247.52.67 10. mai 2018 kl. 17:29 (CEST)
De kan heller ikke bruke oversettelsesverktøyet, siden det baserer seg på JavaScript. Hilsen Kjetil_r 10. mai 2018 kl. 17:39 (CEST)

@Asav, Profoss, Dyveldi, Toreau, Ordensherre, Nsaa: (altså dere seks som stemte for): Det ser ut som det tar litt tid å få «T193813: Create ‘extendedconfirmed’ on no.wikipedia» gjennomført, for den sporer kanskje litt av. Kan det være en mulighet at vi i mellomtiden setter opp filteret, men heller bruker autopatrolled-gruppen til å kontrollere tilgangen? Forskjellen er neppe kjempestor i praksis, så dette vil i all hovedsak gi samme effekt. Så kan vi heller endre filteret til å bruke extendedconfirmed når den gruppen eventuelt skapes. Hilsen Kjetil_r 16. mai 2018 kl. 13:13 (CEST)

Hvis en har stemt over noe, så har en ikke særlig stort tolkingsrom før en må ta en ny avstemming. Når en har gjort en avstemming så låser en nettsamfunnet på det en har stemt over. Det er nettopp grunnen til at vi ikke bruker avstemming mer enn høyst nødvendig. Tror jeg har nevnt det en del ganger tidligere. — Jeblad 16. mai 2018 kl. 13:39 (CEST)
For min del må jeg bare beklage at jeg har vært så passiv i denne saken; det skyldes som tidligere nevnt at det har vært brann i gården min, og at jeg av forskjellige grunner har hatt begrenset nettilgang. Nå er forsåvidt begge deler tilbakelagt, men i mellomtiden har det hopet seg opp med arbeide, så mine bidrag her blir ganske tilfeldige for tiden. Jeg foreslår at vi ser hvordan saken utvikler seg på Phabricator; om det ikke skjer noe der, må vi vel vurdere alternativer. Asav (diskusjon) 16. mai 2018 kl. 14:03 (CEST)

Forslag 1 om begrensning av oversetterfunksjonaliteten[rediger kilde]

Kjetil_rs forslag, noe komprimert

 • Å begrense Special:ContentTranslation til extendedconfirmed-gruppen er det samme som de har gjort på engelsk Wikipedia, så dette vil det nok være aksept for hos de som utvikler og drifter programvaren.
 • Bruk av Spesial:Misbruksfilter til sperre tilgangen til oversettelseverktøyet som siste maktmiddel før full blokkering av en bidragsyter som misbruker verktøyet over lang tid.
 • Hurtigsletting av cross-wiki spam.

Evt. andre forslag[rediger kilde]

For forslag 1[rediger kilde]

 1. For For Asav (diskusjon) 24. apr. 2018 kl. 09:26 (CEST)
 2. For For Profoss (diskusjon) 24. apr. 2018 kl. 10:51 (CEST)
 3. For For --ツDyveldi☯ prat ✉ post 25. apr. 2018 kl. 00:14 (CEST)
 4. For For Toreau (diskusjon) 25. apr. 2018 kl. 07:23 (CEST)
 5. For ForOrdensherre (diskusjon) 30. apr. 2018 kl. 17:09 (CEST)
 1. For For Nsaa (diskusjon) 3. mai 2018 kl. 22:38 (CEST)

Mot forslag 1[rediger kilde]

 1. Dette har jeg ingen tro på. Blokkering av brukere via misbruksfilteret er også brudd med tidligere konsensus, og er en can of worms som vi ikke bør åpne. [Mer enn 9 av 10 brukere som har slått på denne utvidelsen vil med dette bli blokkert fra å lagre etter at de har oversatt en artikkel. Dette er ikke bare et vennlig hint til nye brukere, men en real kilevink.] — Jeblad 24. apr. 2018 kl. 13:48 (CEST)

Forslag 2 «Wikipedia:Retningslinjer for oversettelse»[rediger kilde]

Det andre forslaget som er fremmet i diskusjonen er å bruke Wikipedia:Retningslinjer for oversettelse som veiledning for oversettere. Den vil understøtte og begrunne «forslag 1 om begrensning av oversetterfunksjonaliteten». Særlig er det viktig at den som vil oversette forstår de vanlige forutsetninger for å oversette, å kunne lese originalen og behersker norsk skriftlig. Dette er selve grunnmuren når vi avviser maskinoversettelser og vil forhindre at brukere i god tro bruker dem. Videre så gir den en beskrivelse av de forskjellige vurderingene og hvordan de kan håndteres. Den gir veildning i hvordan håndtere oversettelser og hvordan veilede brukere som oversetter. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 25. apr. 2018 kl. 00:14 (CEST)

For forslag 2[rediger kilde]

 1. For For --ツDyveldi☯ prat ✉ post 25. apr. 2018 kl. 00:14 (CEST)

Mot forslag 2[rediger kilde]

Bilder som slettes.[rediger kilde]

Tre ganger er Birgit Hagen forsøkt illustrert, tre ganger er bildene slettet. Den ene slettingen var innlegg fra en person fra Hallingdal museum, under fullt navn. WP klarte å kvitte seg med vedkommende etter 5 innlegg, hun kommer aldri igjen. Der mistet WP muligheten for en dyktig WP in recidence, har dere for mange bidragsytere? Selv ble jeg lempet ut av en Årets WP etter å ha «overlevd» innsatsen fra en administrator da jeg var grønn, hun klarte det nesten.

Nå står ett bilde, mens et annet er slettet, ingen er villige til å forklare meg problemet etter forskjellen ut over korte kryptiske meldinger som jeg ikke forstår. Burde ikke begge vært slettet som uønsket, eller er det bare seigpining? KjellG (diskusjon) 13. mai 2018 kl. 11:50 (CEST)

I artikkelen om Birgit Haugen står det nå en video, som ligger på et eksternt nettsted. Vi kan godt ha en lenke til videoen, men ikke slik den står nå. Det vi presenterer direkte av media må ligge på Wikimedia Commons. Når det gjelder de andre bildene som nevnes, så vet jeg ikke. Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 13. mai 2018 kl. 16:24 (CEST)
Slettet 11 dager etter at tillatelse ble etterlyst. Det har vært etterlyst tillatelser tidligere for denne biografien, så prosessen er nok kjent. — Jeblad 13. mai 2018 kl. 17:28 (CEST)

Hvor står det at en ikke kan lenke til en video, men at den må ligge på Commons? Hva er forskjellen på å lenke til en bok, et nettsted eller en video på et nettsted? Logikken blir at eksterne lenker bør slettes fra WP i sin helhet. Hvis noen kan laste denne videoen til Commons, så værsågod, jeg vet ikke hvordan.

Det ble sendt info til Commons om at aktuelt bilde er produsert av meg på «oppdrag» av Stiftelsen og Hallingdal museum, underskrevet av formannen i Stiftelsen. Den aktuelle videoen er produsert av Stiftelsen og Hallingdal museum. Fordi Hallingdal museum pt ikke har mulighet for streaming ble den lagt på Vimeo. For at folk skal kunne finne den ble dette forsøkt lagt inn som en (ekstern) video på WP. Det forstår jeg er uønsket. WP ønsker ikke slike muligheter.

Tilbake kom noe jeg ikke forstår noe av. Hva er forskjellen på det bildet som er slettet og det som ikke er slettet (ennå)? Det foreslås at en fjerner info om hvordan en kan la bilder lenke til annet enn Commons, slik det står nå er det villedende, en tror noe er mulig — som er forbudt. En kaster bort folks tid. KjellG (diskusjon) 13. mai 2018 kl. 18:35 (CEST)

Du kan lenke til en ekstern video, det blir helt som om du lenker til en bok. Det er nok ikke ønskelig at et skjermbilde brukes som gir feil inntrykk av opprinnelsen, muligens er det noe slikt det reageres på. Hvis videoen har lisens slik at den kan lastes til Wikimedia Commons, gitt at den er under en viss maksgrense. Jeg er ikke sikker på hva denne er satt til for øyeblikket, den er stadig økt. (Den er nå på 4GB, og du bruker c:Special:UploadWizard)
Såvidt jeg husker fra tidligere diskusjoner så ble det etterlyst nødvendige tillatelser, men de kom aldri. Jeg kan i alle fall ikke finne noen tillatelser for «Birgit Hagen». Hvis du får frigitt bilder, og lisensen er akseptabel, så skal vi nok kunne overbevise folka på Commons om at de skal beholdes. — Jeblad 13. mai 2018 kl. 18:51 (CEST)
Det mangler lisens på at spesifisert stoff er frigitt med eksakt lisens. Se Ticket#2018050410012811 for de med OTRS-tilgang. I brevet som er vedlagt (OTRS) står det kun «… i forståelse av lisensieringen». Det må angis hvilken lisens her, samt at det må angis spesifikt hvilke verk som slippes. En løsning er at du selv laster ting opp og angir korrekt lisens på Vimeo e.l. Bilder kan enkelt lastes opp på oppdragsgivers konto på Flickr og frigis med cc by-sa 4.0 el.l. Lisensieringen er vanskelig, men vi må være strenge for ellers kan vi få krav mot oss om at stoff må fjernes. Nsaa (diskusjon) 14. mai 2018 kl. 18:27 (CEST)

Gitt at Hallingdal museum (HM) har copyright til et antall kunstverk. Gitt at fylkesfotograften, på oppdrag fra HM fotograferer ett av kunstverkene. Hvem kan laste opp, fotografen eller HM? Hvem er opphavsperson til fotografiet jfr byline? Ev byline: «fotograf/HM»?

Gitt at HM har copyright til fotografiet siden de har copyright til motivet og fotografen handler på bestilling. Samtlige personer fra visergutten til daglig leder ved HM er ansatte og bestitter dermed ikke personlig copyright, det er institusjonen som gjør, men en institusjon kan ikke betjene en PC. Hvordan kan et slikt foto lastes opp til Commons når dette er et ønske fra ansatte ved HM, fra medlemmer Stiftelsen/arvingene (som muligens egentlig besitter copyright, dette skal avklares). Den ved HM som har ansvaret for kunstsamlingen ved HM var ikke god nok og ble avvist. Hvem kan da laste opp og nøyaktig hvordan?

Flicker er det ingen i Stiftelsen som kjenner og er uansett et blindspor. KjellG (diskusjon) 14. mai 2018 kl. 20:49 (CEST)

I Norge har en opphavsrett og denne sier at opphavsmannen skal krediteres etter god skikk. Denne opphavsmannen kan være flere. Det er en for verket, det er en for et reprofoto, osv. En aktør kan ha ervervet en rett til å publisere et bilde (foto), men ikke nødvendigvis til å relisensiere et bilde for allmenn bruk. Sjekk om Hallingdal museum har ervervet rettigheter slik at de kan relisensiere bilder av verkene, og hvis ikke så er det enklest om de spør fotografen. Såvidt jeg har forstått er det vel museet som sitter på rettighetene til verkene av Birgit Hagen. Sjekk imidlertid om det bare er verkene som ting de har fått, det kan være at andre arvinger har fått rettigheter til mangfoldiggjøring osv. Det er veldig vanlig å tro at fordi en har fått en fysisk ting (et fotografi, maleri, eller lignende) så har en alle rettighetene, men det er nok ikke så enkelt. — Jeblad 15. mai 2018 kl. 00:21 (CEST)
Det finnes to gratis tilgjengelige elektroniske publikasjoner som kan anbefales
Tror de forklarer det meste i denne saken, og langt bedre enn jeg klarer. — Jeblad 16. mai 2018 kl. 13:59 (CEST)

Klikkbare lenker i redigeringssammendrag[rediger kilde]

Det vil være en stor forbedring å bruke klikkbare lenker til gamle revisjoner i redigeringssammendrag istedenfor lite brukervennlige tekst-URL-er. Dette gjøres ved å lenke til Spesial:Permanent lenke/1234567 eller Spesial:Omdirigering/revision/1234567 (1234567 byttes ut med revisjonsnummeret).

Jeg kan også nevne at Spesial:Omdirigering/page/1234567 og Spesial:Diff/1234/5678 lenker henholdsvis til den nåværende revisjonen av siden med side-ID 1234567 og til en diffside. Side-ID-en finnes ved å klikke på sideinformasjon i sidebaren. Iceblock (diskusjon) 10. mai 2018 kl. 15:29 (CEST)

Slikt bør meldes inn som ønsket endring av meldingen det gjelder. Jeg har lagt inn et par endringsønsker; «MediaWiki:Undo-summary» i18n issue og «MediaWiki:Wikibase-entity-summary-undo» i18n issue. — Jeblad 10. mai 2018 kl. 17:09 (CEST)
Jeg er lei for at jeg ikke var mer presis. Det jeg tenker på er at brukere legger inn URL-er av typen https://no.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Foo&oldid=1234567 i redigeringssammendraget istedenfor å lage blå klikkbare lenker. Iceblock (diskusjon) 19. mai 2018 kl. 20:42 (CEST)

Internasjonalisering av kart[rediger kilde]

Det har vært et prosjekt fra WMF for internasjonalisering av kart. Dette er nå satt i drift. Det viser seg å ha en uheldig bivirkning her på dette prosjektet.

Vi har språk nb hos oss. På OpenStreetMap (OSM) er det slik at nb og nn ikke skal benyttes for å fortelle hva et sted heter med mindre det heter noe forskjellig på bokmål og nynorsk. Dette gjør det bare for noen få steder, derfor er det no som skal fortelle hva steder heter på norsk. Dette er etter min mening fornuftig, ettersom man da slipper den vedlikeholdsoppgaven det innebærer å skulle legge inn begge to.

Hvis det på OSM ikke er definert noe navn for nb er det definert reservespråk for at softwaren skal kunne finne hva som skal brukes. Hvis det ikke finnes heller, blir det lokale navnet brukt. For nb er nn reserve, og omvendt.

Dette gir seg noen merkelige utslag. Se på dette kartet:

Kart med navn gitt språkkode nb

Det er mulig å få endret reservespråk, men dette skal gjøres etter en konsensus lokalt. Det er det jeg vil at vi skal gjøre her.

Mitt forslag er at nb skal ha no og først deretter nn. Det vil såvidt jeg kan forstå løse det problemet vi ser over.

Det løser imidlertid ikke det problemet vi har med kart fx. for Kina. Der må vi ha ytterligere reserve, for heller ikke no har definisjoner der i noen stor grad. Der kanskje en vil være en løsning, men det er klare fallgruver der også fordi det er ganske mange steder hvor engelsk har navn vi ikke bruker, Florence er et eksempel.

Jeg vil derfor også foreslå at vi ber om å få en løsning på dette uten å være helt spesifikke på hva løsningen skal være. Haros (diskusjon) 11. mai 2018 kl. 19:03 (CEST)

Make Norwegian Bokmål (nb) and Nynorsk (nn) fall back to Norwegian (no) in maps. — Jeblad 11. mai 2018 kl. 21:08 (CEST)
Jeg hadde tenkt gjøre som de sier de ønsker, skaffe konsensus først og så henvise til den, men dette løser det jo også. Bortsett fra at vi antagelig må vurdere om engelsk er et språk vi også skal ha i listen. Haros (diskusjon) 11. mai 2018 kl. 21:13 (CEST)

Nå finnes det tilgjengelig kart på bokmål https://maps.wikimedia.org/?lang=nb#2/0.0/0.0 samt de andre språk som måtte ha interesse. Jeg skal komme tilbake med spørsmålet om engelsk etterhvert. Det vil påvirke også hvordan dette kartet vil vise frem navn i Kina, Russland, Egypt og andre land med annet alfabet. Haros (diskusjon) 21. mai 2018 kl. 01:02 (CEST)

Vedr. navneendringer og historikk – Statoil versus Equinor[rediger kilde]

Bør man i omataler av historiske hendelser endre navn på firmaet som omtales slik som dette [18]. I dette tilfellet var Lill-Heidi Bakkerud medlem av Statoils styre fra 1998 til 2002 eller var hun styremedlem i Equinor? Jeg mener at vi skal bruke historisk korrekte navn, ikke nye navn som er endret i ettertid. Hva mener andre her? Nsaa (diskusjon) 20. mai 2018 kl. 20:11 (CEST)

Enig, ikke bare med tanke på navneendringer, men også fusjoner o.l. Det er mest tilforlatelig å føre opp det firmanavnet som var gjeldende da vedkommende hadde vervet. Asav (diskusjon) 20. mai 2018 kl. 21:53 (CEST)
Samme selskap, men med en navneendring. — Jeblad 20. mai 2018 kl. 22:39 (CEST)
Jeg mener å huske at det finnes en skiskytter som var født i St. Petersburg, gikk på skole i Petrograd Stiftet familie i Leningrad og døde i St. Petersburg (ja det er samme by). Nsaa (diskusjon) 21. mai 2018 kl. 00:13 (CEST)
Det vil være misvisende å skrive at hun var medlem av styre for noe som ingen samtidige kilder vil kunne referere til. I så fall må det eksplisitt fortelles om med en (dengang Statoil), men jeg ville like gjerne brukt en (Siden Equinor). Og spesielt når det er oppkjøp som har foregått vil det jo bli direkte feil. Haros (diskusjon) 21. mai 2018 kl. 00:32 (CEST)
Godt poeng, Haros. Støtter din måte å handle på her. En liten variant fra min side vil være (fra 2018 Equinor). (Har fremdeles følelsen av at dette dreier seg om en stall med hester eller en bedrift som handler i heste-relaterte ting... Hestehandlarar?) Face-glasses.svg Mvh Noorse 21. mai 2018 kl. 18:21 (CEST)

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────Bakkerud var naturligvis medlem av Statoils styre (ikke Equinor), men gjerne med en opplysning i parentes om at samme selskap senere fikk navnet Equinor. Vi må gjenspeile fakta som gjaldt på det tidspunktet, dog med noen pragmatiske tilpasninger feks om en person har skiftet etternavn må vi nok bruke dette etternavnet hele veien for å ikke gjøre artikkelen helt forvirrende, Lenin ble feks Lenin først som godt voksen. --Vennlig hilsen Erik d.y. 21. mai 2018 kl. 00:47 (CEST)

Er ikke dette nettopp det samme som Haros skrev ca 15 minutter før deg, om jeg ikke tar med digresjonen om Lenin? Mvh Noorse 21. mai 2018 kl. 18:21 (CEST)
Jepp, jeg uttrykte støtte til Haros' gode poeng. Hyggelig å kunne bistå. --Vennlig hilsen Erik d.y. 21. mai 2018 kl. 19:40 (CEST)
Ok, det at du gikk i marg (ikke brukte innrykk) gjorde det utydelig. Takk for klargjøringen! Mvh Noorse 21. mai 2018 kl. 20:02 (CEST)

Ja, dette må da være en glimrende anledning til å pipelenke, slik jeg ser det. «.... var styreleder/president/formann/direktør i daværende Nåværendenavnpåselskap pipelenke Gammeltnavnpåselskap...» Pål N. (diskusjon) 21. mai 2018 kl. 19:05 (CEST)

Wikidata – igjen[rediger kilde]

Jeg har foretatt noen utvidelser av {{Infoboks TV-serie}}, slik at den automatisk nå henter flere opplysninger fra Wikidata, blant annet medvirkende. Dette har støtt på motstand fra Ezzex, men det er ikke gitt at han er alene om det. (Se diskusjonssiden min.) Efter min oppfatning er det både praktisk og nyttig å hente flest mulig info fra Wikidata, siden dette er en database som oppdateres av brukere fra hele verden, og sparer oss i en liten Wikipedia-utgave for unødvendig møye, som kan brukes på mer konstruktivt arbeide. (Dersom ingen har foretatt tilbakestillinger i malen, kan man se den i aksjon f.eks. i Babylon Berlin.)

Vær oppmerksom på at det fortsatt skal være mulig å overstyre opplysninger fra Wikidata ved å legge dem inn lokalt i infoboksen!

Jeg tror vi trenger en prinsippbeslutning om vi primært skal bruke Wikidata som kilde for infobokser, hva jeg er en meget bestemt tilhenger av. Noen innspill? Asav (diskusjon) 20. mai 2018 kl. 20:00 (CEST)

Jeg mener at vi ikke skal gå så blindt etter WD som Asav ønsker. Ved en del anledninger så foringer den infoboksen og utformingen av den - og dermed artikkelen. Jeg reagerer spesielt på seksjonen medvirkende som (hvis koblet til wikidata) ser ut som et lass med skuespillernavn er dumpet ned i boksen. Selv i lukket form virker den forstyrrende, spesielt når hovedrolleinnehavere allerede står oppført som her (slik som her). En slik total oversikt over rolleinnehavere passer best i en egen seksjon i artikkelen (slik det ofte allerede er). Med tenke på at det ofte er snakk om mange gjesteroller i TV-serier så kan vi risikere å få hundrevis av navn stablet oppå hverandre - mer eller mindre usortert. Det var forøvrig misnøye med dette tidlig på året (fra flere) på en tilsvarende boks for film og det ble til at flere av kodene ble fjernet. Jeg har også erfart at info på Wikidata kan vært tvilsom. Spesielt gjelder dette info om sjanger. Der kan mye merkelig komme opp. Og vi har heller ikke ord for alt på Norsk wikipedia, som måtte komme fra USA.--Ezzex (diskusjon) 20. mai 2018 kl. 20:27 (CEST)
Jeg har aldri ment eller sagt at vi «blindt» skal følge Wikidata. Jeg har derimot presisert at det fortsatt er mulig å overstyre innholdet i infobokser lokalt! Eksempelet M*A*S*H (TV-serie) viser jo dette tydelig, det eneste Ezzex gjør her, er å motbevise sin egen påstand! Siden har en innklappet liste med medvirkende og en liste med hovedrolleinnehavere som er lagt inn lokalt på norske Wikipedia. Om man mener denne listen er for lang, skyldes det utelukkende at det er lagt inn for mange navn lokalt i den norske artikkelen – det har altså ingenting med Wikidata å gjøre i det hele tatt...
Hva gjelder påstanden om at vi kan «risikere å få hundrevis av navn stablet oppå hverandre» er nettopp det motsatte tilfellet; listen er som standard klappet inn, slik at man ikke får noen stablet oppå hverandre.
Med hensyn til påstanden om at «Det var forøvrig misnøye med dette tidlig på året (fra flere) på en tilsvarende boks for film og det ble til at flere av kodene ble fjernet» ble denne misnøyen utelukkende ytret av Ezzex; det var derfor jeg fjernet endringene. De andre brukerne ytret nettopp ønske om en sammenklappbar liste, slik som den jeg har lagt inn i infoboksen om tv-serier.
Om det skulle være slik at «info på Wikidata kan vært tvilsom», må den selvsagt redigeres; det gjelder overalt, både på Wikipedia og Wikidata. Hva som menes med «Der kan mye merkelig komme opp», forstår jeg ikke helt. Dette vil jeg gjerne se eksempler på; det er sikkert noe som kan rettes opp om det er noe merkelig her!
Påstanden «vi har heller ikke ord for alt på Norsk wikipedia, som måtte komme fra USA» har jeg også vanskelig for å skjønne; jeg tror ikke norsk er ordfattig. Asav (diskusjon) 20. mai 2018 kl. 21:43 (CEST)
Jeg er en som syns det er kjedelig å legge inn informasjon i infoboksen, og støtter all bruk av Wikidata. Men jeg tenker at hvis noen ønsker å bruke Wikidata-frie infobokser så bør det være greit, for eksempel ved å opprette en ny infoboks-mal (Mal:Infoboks TV-serie Wikidata e.l.). Så kan en sideoppretter velge hva hen vil bruke. --Torstein (diskusjon) 20. mai 2018 kl. 20:30 (CEST)
Her er det en balanse som er vanskelig å håndtere likt i alle settinger. Det viktigste er at vi som samfunn har full kontroll på hva som presenteres på no-wiki, og at vi uansett kan overstyre det generelle fellesprosjektet Wikidata om vi ønsker det. Vi har både hatt noen eksmepler der vi har hatt 10 referanser på en opplysning som i Wikidata-sammenheng er flott, men i en artikkel er noe overkill. Det samme gjelder eksemplene Ezzex (diskusjon · bidrag) nevner over. Så jeg er litt slik, ja takk begge deler, men at vi som prosjekt alltid skal kunne overstyre som generelt prinsipp. Nsaa (diskusjon) 20. mai 2018 kl. 20:43 (CEST)
Enig. Og jeg vil også ta med at feltet sjanger er problematisk både på film og TV. Det er mye rart som kan komme er. Både av begreper og særamerikanske begrep som teenagersitcoms. Mye som kan defineres som subsjangre og knapt nok det osv--Ezzex (diskusjon) 20. mai 2018 kl. 21:28 (CEST)
Vi kan overstyre lokalt, slik jeg presiserte i mitt innledende innlegg.
Teenagersitcoms er forresten tenåringskomedier på norsk. Det er ikke verre. Jeg finner forresten ikke én eneste forekomst av «teenagersitcom», hverken på norske Wikipedia eller på Wikidata! Asav (diskusjon) 20. mai 2018 kl. 22:41 (CEST)
...Og (har jeg oppdaget) i mobilmodus så kommer medvirkende fra WD frem uansett. Noe som gjør at man får en "kilometerlang" infoboks.--Ezzex (diskusjon) 20. mai 2018 kl. 20:44 (CEST)
Og i tilfelle mobil så kommer infoboksen først, deretter «resten» av artikkelen (som i mange tilfeller kan være begrenset). Synes de andre bidragsyterne her at en slik fremtoning er noe som er verdig å kunne kalles for en artikkel??? GALSKAP!!! er hva jeg kaller det.--Ezzex (diskusjon) 20. mai 2018 kl. 21:33 (CEST)
Dette har ingenting med Wikidata å gjøre, og er i det hele tatt ikke relevant for dette spørsmålet. Asav (diskusjon) 20. mai 2018 kl. 21:47 (CEST)
Jo delvis. Siden den automatisk viser full rollebesetning.--Ezzex (diskusjon) 20. mai 2018 kl. 22:24 (CEST)
Nei, dette har fortsatt ingenting med Wikidata å gjøre. Dersom det er en feil med mobilvisningen, må dette tas opp med utviklerne. Det finnes blant annet en egen OTRS-adresse for slikt. Jeg kan egentlig ikke fri meg fra inntrykket av at du griper efter halmstrå her. Asav (diskusjon) 20. mai 2018 kl. 22:29 (CEST)
Jo vist har det det siden visning i mobilmudus forverres ytterligere av WD. Nei jeg opplever ikke at jeg griper etter halmstå, men snarere at jeg har vektige motforestillinger mot en del ting som kommer fra Wikidata, og som jeg er sikker på at andre også kan si seg enig i. Jeg er dessuten ingen motstander av WD, men er skeptisk til en del ting det leverer. Jeg synes WD funker fint når det gjelder biografier, men ikke så godt på film og TV. Jeg har også lagt til en del info på WD og har vel en 2000 redigeringer der. PS! Jeg er ikke helt sikker, men det virker ikke å være så mye brukt på eng. wikipedia--Ezzex (diskusjon) 21. mai 2018 kl. 00:16 (CEST)
Dette er FUD, Asav har rett. — Jeblad 21. mai 2018 kl. 01:13 (CEST)

Jeg mener at verdier skal hentes fra wikidata. Dersom ting ikke blir bra i infoboksen så kan jo ting overstyres lokalt. Mvh Pmt (diskusjon) 20. mai 2018 kl. 21:30 (CEST)

Det er ikke så enkelt. På mobilvisning kommer f.eks, medvirkende med uansett. Den lista kan bli lang, spes for en TV-serie som har gått i 10-20 år og som har hatt en drøss med gjesteroller.--Ezzex (diskusjon) 20. mai 2018 kl. 22:23 (CEST)
Igjen: Dette er et problem som er knyttet til mobilvisningen av Wikipedia. Det har fortsatt ingenting med bruken av Wikidata å gjøre! Dette skal meldes inn til utviklerne. Asav (diskusjon) 20. mai 2018 kl. 22:26 (CEST)
Såvidt jeg kan se så har Asav gjort en feil i en redigering, men utover det gir ikke Ezzex påstander mening. Når en fjerner såvidt essensielle opplysninger som medvirkende fra {{Infoboks TV-serie}} og serverer «på dette området aksepterer jeg det ikke» og «Vi kan ikke ha det hjernedøde opplegget fra WD på dette området» så har en nok misforstått ganske mye. — Jeblad 20. mai 2018 kl. 22:31 (CEST)

Symbol comment vote.svg Kommentar Det finnes jo underprosjekt [Underprosjekter/Film]. Denne undergruppen må jo kunne komme fram med anbefalinger til wikipedia på norsk om både benevnelser på sjanger og ønskelig utseende og innhold på en infoboks for film. Mvh Pmt (diskusjon) 21. mai 2018 kl. 00:13 (CEST) (Den ser for øvrig ikke ut til å være særlig aktiv eller hva Bruker:Desoda?)

Film-underprosjektet virker temmelig dødt, ja. Hadde håpet det kunne blitt gjenopplivet. Når det gjelder bruk av WD i infobokser så er jeg desidert for. – Desoda [D] [B] 21. mai 2018 kl. 01:10 (CEST)
Jeg tror Wikipedia begynner å ha nok prosjekter--Ezzex (diskusjon) 21. mai 2018 kl. 01:11 (CEST)
Medvirkende er problematisk i forhold til gjesteroller. Det blir her stor forskjell på en film og en TV-serie. Wididata burde lage et skille mellom faste roller og gjesteopptredener.--Ezzex (diskusjon) 21. mai 2018 kl. 21:58 (CEST)
Det finnes allerede, nemlig Hovedrolleinnehaver. Man legge det innunder ett eller flere navn i rollelisten (Medvirkende) om man ønsker. Se f.eks. tv-serien Chuck. Så kan man hente navnene ut i infoboksen under Hovedroller. Asav (diskusjon) 22. mai 2018 kl. 03:01 (CEST)

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────Konklusjon: Såvidt jeg kan se, er det altoverveiende konsensus for at Wikidata kan og skal brukes som kilde for opplysninger i infobokser, men at man fortsatt skal kunne overstyre opplysningene lokalt, slik det er tilfelle idag. (Efter min oppfatning er dette et spesielt fortrinn for en liten Wikipediautgave som den norske, hvor man ikke har kapasitet til å følge opp alle slags rent faktabaserte oppdateringer o.l.)

På dette grunnlaget bør det da også være greit å oppdatere logikken i infoboksene slik at de primært henter opplysninger fra Wikidata og fase ut lokale innføringer med tiden – selvsagt med unntak av tilfeller hvor man eksplisitt ønsker lokal overstyring. Det vil da være en fordel om man presiserer hvorfor en slik overstyring evt. er på sin plass i den individuelle infoboksen ved å bruke kommentarsyntaksen, altså <!-- Kommentar som ikke synes -->. I selve kildeteksten til infoboksen. Asav (diskusjon) 31. mai 2018 kl. 09:18 (CEST)

Kommentarsyntaks vil i noen tilfeller gjøre raden synlig samtidig som verdien skjules, og i andre tilfeller vil raden bli synlig samtidig som data hentes fra elementet. Dette er ikke entydig implementert på nowiki.
Ønsket er nok slik Asav sier å gjenbruke mest mulig fra elementet, og dermed ikke bruke lokale argumenter i malene. Dette er til forskjell fra boksene som først bruker de lokale argumentene og så data fra elementet. — Jeblad 31. mai 2018 kl. 10:57 (CEST)