Wikipedia:Pressemeldinger/30 000 artikler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

PRESSEMELDING FRA WIKIPEDIA

Mandag 11. juli 2005:

Wikipedia.no har passert 30 000 artikler og Wikipedia totalt har to millioner artikler[rediger kilde]

Den største av de to norske utgavene av det frie nettleksikonet Wikipedia (www.wikipedia.no) passerte i dag, 11. juli, 30 000 artikler. Samme dag nådde det totale artikkeltallet for alle de mer enn 200 utgavene av Wikipedia 2 millioner, og den nynorske passerte kort før 9 000 artikler. Wikipedia er verdens største leksikon, og utvikles ved hjelp av wikiteknologien, som gjør det mulig for hvem som helst, når som helst, å redigere en hvilken som helst side, eller å legge til en ny. Norsk Wikipedia har mer enn 2 500 registrerte bidragsytere.

Wikipedia utgis av den ideelle stiftelsen Wikimedia Foundation i Florida, og innholdet er lisensiert under GNU Free Documentation License, noe som betyr at det kan kopieres og redistribueres fritt. Wikipedias mål er at all menneskelig kunnskap skal være gratis og fritt tilgjengelig for enhver.

Artikkel nr. 30 000[rediger kilde]

Artikkel nr. 30 000 på Wikipedia.no var en artikkel om den italienske kardinalen Andrea Gioannetti (1722–1800). Wikipedia inneholder allerede over 1800 artikler om kardinaler i den katolske kirke, trolig den mest omfattende oversikten på norsk.

Bruk av Wikipedia for bakgrunnsinformasjon[rediger kilde]

Norsk Wikipedia har ved flere hendelser som har berørt mange mennesker vært en viktig kilde til bakgrunnsinformasjon. Etter jordskjelvet i Indiahavet 2004 var vi raskt ute. I ettertid har vi sett at vi beskrev det som en katastrofe med mulige norske ofre flere timer før norske myndigheter satte igang hjelpeapparatet. Ved pavevalget i 2005 hadde vi sannsynligvis den mest komplette dekning av prosessen på norsk, og bare sekunder etter at valget av Benedikt XVI var kjent hadde vi flyttet artikkelen om Joseph Ratzinger til sin nye plass.

Da det tragiske terrorangrepet i London inntraff for få dager siden var norsk Wikipedia høyst sannsynlig det eneste oppslagsverk på norsk som hadde artikler om samtlige undergrunnsstasjoner som var involvert, og i løpet av de første timene ble det skrevet en omfattende artikkel som siden er holdt á jour, samt en rekke artikler med bakgrunnsstoff om steder og personer i forbindelse med angrepet.

Norsk Wikipedia er ikke en konkurrent til pressen, men vi er stolte av at vi kun med frivillig hjelp klarer å få ut bakgrunnsinformasjon om viktige hendelser allerede mens de pågår, slik at både vanlige lesere og journalister kan finne stoff på sitt eget språk.

Se også[rediger kilde]

Kontakt[rediger kilde]

Vår pressekontakt kan bidra med ytterligere informasjon:

  • Norsk pressekontakt for Wikipedia

Chris Nyborg
Postboks 64, 1556 Son
E-post: Chris.Nyborg [krøllalfa] katolsk.no


Denne pressemeldingen er lisensiert under public domain (PD) og kan benyttes, omarbeides og gjengis fritt.