Andrea Gioannetti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andrea Gioannetti
Andrea Cardinal Gioannetti.jpg
Født6. januar 1722[1]Rediger på Wikidata
BolognaRediger på Wikidata
Død8. april 1800[1]Rediger på Wikidata (78 år)
BolognaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Katolsk prest (1744–)[2]Rediger på Wikidata

Andrea Gioannetti (født 6. januar 1722 i Bologna i Italia, død 8. april 1800 samme sted) var en av Den katolske kirkes kardinaler. Han var erkebiskop av Bologna.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Kamaldulenser[rediger | rediger kilde]

Hans dåpsnavn var egentlig Melchiorre Benedetto Lucidoro Gioannetti, Andrea var navnet han fikk da han trådte inn i kamaldulenserordenen. Det skjedde i klosteret i Classe nær Ravenna i 1739.

Han ble personlig teolog for erkebiskopen av Ravenna, Ferdinando Romoaldo Guiccioli, i juni 1753. Deretter ble han abbed først ved klosteret i Classe (1763) og senere ved klosteret S. Gregorio al Monte Celio i Roma (1773).

Erkebiskop av Bologna[rediger | rediger kilde]

Han ble titulærbiskop av Emeria og utnevnt til administrator av Bologna den 20. januar 1776. Bispevielsen ble foretatt den 4. februar 1776 i Roma av kardinal Giovanni Francesco Albano. Den 15. desember 1777 ble han offisielt utnevnt til erkebiskop av Bologna.

Kardinal[rediger | rediger kilde]

Han ble kreert «in pectore» til kardinal den 23. juni 1777 av pave Pius VI, og dette ble publisert 15. desember 1777, samme dag som han ble erkebiskop av Bologna.

Den katolske kirke i Bologna ble hardt rammet av de politiske forandringene som fant sted etter general Napoléon Bonapartes franske okkupasjon av byen, som tok til med franske troppers innmarsj 19. juni 1796. De brakte med seg et nytt republikansk politisk system med bakgrunn i tankegodset fra den franske revolusjon, som var fiendtlig innstilt til religion. Byen ble først del av den franske klientstaten Den cispadanske republikk, som året etter, i 1797, gikk opp i Den cisalpinske republikk. Alle religiøse ordener og brorskap ble forbudt og oppløst, kirkens velferdsinstitusjoner og veldedige verk ble sekularisert, og religionsfriheten ble innskrenket.

Kardinalens siste år[rediger | rediger kilde]

Kardinal Andrea Gioannetti deltok ved det langvarige og vanskelige konklavet 1799-1800 på øya San Giorgio Maggiore i Venezia som til slutt valgte kardinal Giorgio Barnaba Luigi Chiaramonti til ny pave. Men Gioannetti døde få uker etter at valget var gjennomført.

Det skulle ta to år før erkebispedømmet Bologna igjen skulle få erkebiskop, og det var ikke før med Napoleons fall i 1814 at normale kirkelige tilstander kunne gjenopprettes.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Det tyske nasjonalbibliotekets katalog, GND-ID 1181728878, besøkt 31. mai 2020
  2. ^ katolsk hierarki ID gioan

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]