Wikipedia:Orakelet/Arkiv/2008/juni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Flammer og temperatur[rediger kilde]

Når mørket faller på, trekker sjonglørene frem rødsprit og lighterbensin for å lage stemning.

For litt siden så jeg en video av en person som bandt sammen en remse med stoff til en ball, og dynket denne i lighterbensin. Når en tente på ballen, skulle det visstnok være mulig å holde den i hånden.

Siden jeg nå engang har jobben jeg har, hadde jeg muligheten til å teste dette ut OG få betalt for det, så da måtte jeg jo prøve. Jeg rullet sammen en liten ball, kjøpte lighterbensin, og jammen funket det. Ikke helt overraskende ble det jo varmt i hånden og på fingrene etterhvert. Poenget her er at ballen funker som en veke, og trekker ut bensinen sakte men sikkert.

Jeg lurer jeg på om det er noen der ute som har peiling på ett eller annet brennbart, flytende, som brenner med lavere temperatur enn lighterbensin, som kanskje funker bedre til dette eksperimentet? Er eneste mulighet å ha fingre av asbest? Sindre Skrede 26. mai 2008 kl. 11:38 (CEST)

Spørsmålet som da melder seg er: Hva i alle dager er det for en jobb du har? Stuntmann? 3s 28. mai 2008 kl. 09:55 (CEST)
Kan hende du finner noe under litteraturen på en:Flash point ? — Kagee 28. mai 2008 kl. 10:04 (CEST)
Jeg jobber nok ikke som stuntman, nei - men noe mye mer spennende og kjekt enn det. Synes i alle fall jeg.

Såvidt jeg skjønner sier ikke flash point så mye om hvilken temperatur dette brenner med, men heller hvilken temperatur som må til for at det skal selvantenne og avgi brennbare gasser. Lighterbensin vil jeg tro ligger i området rundt diesel? Uh. Jeg skulle vært kjemiker, men er stort sett omgitt av fysikere på jobb. Sindre Skrede 28. mai 2008 kl. 12:49 (CEST)
Om noen skulle ha interesse av dette, kan jeg nevne at en kjemiprofessor jeg spurte mener lighterbensin fungerer fint (et glimrende kompromiss mellom brenntemperatur og synlighet), men at det kan hende pakkingen av bomullsballene spiller inn, i det en løsere ball tilfører mer luft og dermed kjøler det hele. Har også prøvd med 70 % etanol, og det funket bedre, synes jeg: med andre ord føltes det kjøligere. Så vet vi det... Sindre Skrede 7. jun 2008 kl. 18:51 (CEST)