Western Martial Arts

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Kampsport fra den vestlige verden. (Oftest tenkt Europa, men under definisjonen som brukes av dagens utøvere og forskere innen HEMA er det hele den vestlige kultursfæren.)

Kampsport fra den vestlige verden, inkluderer :

savate (fransk)


Western Martial Arts (WMA) er en motsats til begrepet «østlig kampsport» (karate, judo, kendo etc). WMA innbefatter alle kampsporter som har en solid forankring i vesten.

En viktig del av WMA er Historical Europan Marital Arts som baserer seg på rekonstruksjon av gamle og tildels glemte kampmanualer som viser teknikker med stav, kjepp, dolk, sverd, langsverd, strid fra hest, hellebard, bruk av buckler (lite rundskjold) osv. Den eldste av disse manualene er fra ca. 1280-1320, og virker å være produsert i et kloster eller geistlig miljø, denne manualen går under betegnelsen MS.133 og beskriver teknikker for bruk av sverd og bukler (lite håndskjold).

Andre sentrale verk for middelalder og tidlig nytid er:

  • Liechtenauer tradisjonen - denne oppstår i slutten av 1300-tallet og er aktiv frem til slutt av 1500. Den er og tradisjonen som produserer flest tekstbøker.
  • Ved siden av ren Liechtenauer fantes det og en rekke lokale, og ikke beslektete systemer i det Tysk-Romerske riket. Som eksempelvis Gladiatoria gruppen.
  • Fiore Dei Liberi - samtidig fektemester med Johannes Liechtenauer som har gitt navn til ovennevnte, han virket i Italia og i tiden rundt 1410 utga han Flos Duellatorum, som vi har 4 overleverte kopier av.

Ofte blir manualer i dagligtale mellom forskere og utøvere navngitt ut fra dem som angivelig laget dem, eksempelvis Fiore di Liberi, Hanko Döbringer , Sigmund Ringeck, Peter von Danzig, Juden Lew, Paulus Kal, Joachim Meyer, Da Silva og Mendoza.

Hvorvidt USA/Amerika regnes til WMA avgjøres av hva kampkunsten er basert på; en videreutvikling av en vestlig kamp-tradisjon en østlig eller en miks av flere kulturelle retninger. Det er for eksempel mange amerikanske grupper som følger gamle vestlige manualer og som er ledende i tolkningen og gjenopplivingen av gjenoppdagede historiske vestlige kamp-manualer, mens andre retninger (f.eks SCA) har latt seg inspirere av historien, men kan strengt tatt ikke sies å være tuftet på vestlige kamp-teknikker, selv om det visuelle ytre i SCA gjerne gir assosiasjoner til middelalderens Europa.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

http://www.hemac.org/