Western Martial Arts

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Kampteknikker og kampsport fra den vestlige verden. (I hovedsak Europa, men under definisjonen som brukes av dagens utøvere og forskere innen HEMA er det hele den vestlige kultursfæren.)

Kampsport fra den vestlige verden, inkluderer :


Western Martial Arts (WMA) er en motsats til begrepet «østlig kampsport» (karate, judo, kendo etc). WMA innbefatter alle kampsporter som har en forankring i vesten.

HEMA

Innenfor begrepet WMA er også HEMA, eller Historical Europan Marital Arts som baserer seg på studiet av historiske avhandlinger og manualer som viser forskjellige kampteknikker. Teknikkene beskrevet varierer, og kan inneholde informasjon om kun ett våpen, eller flere som stav, kjepp, dolk, sverd, langsverd, strid fra hest, hellebard, bruk av buckler (lite rundskjold) osv. Den eldste av de kjente europeiske manualene er fra ca. 1280-1320, og er trolig produsert i et kloster eller geistlig miljø, da en gjennomgående karakter i manualen er en prest. Denne manualen går under betegnelsen MS.133, eller Tower Fechbuch og beskriver utelukkende teknikker for bruk av sverd og bukler (lite håndskjold).

Andre sentrale verk for middelalder og tidlig nytid er:

  • Liechtenauertradisjonen - denne oppstår i slutten av 1300-tallet og er aktiv frem til slutt av 1500. Den er og tradisjonen som produserer flest tekstbøker.
  • Med utgangspunkt i Liechtenauertradisjonen fantes det og en rekke lokale, og ikke beslektete systemer i det Tysk-Romerske riket. Som eksempelvis Gladiatoriagruppen.
  • Fiore Dei Liberi - samtidig fektemester med Johannes Liechtenauer som har gitt navn til ovennevnte, han virket i Italia og i tiden rundt 1410 utga han Flos Duellatorum, som vi har 4 overleverte kopier av.

Ofte blir manualer i dagligtale mellom forskere og utøvere navngitt ut fra dem som angivelig laget dem, eksempelvis Fiore di Liberi, Hanko Döbringer , Sigmund Ringeck, Peter von Danzig, Juden Lew, Paulus Kal, Joachim Meyer, Da Silva og Mendoza.

USA faller også innenfor HEMA med militære kampteknikker som sabel og bajonett fra 1800-tallet til tidlig 1900-tall. Flere amerikanske HEMA-grupper studerer likevel historiske europeiske manualer og er ledende i tolkningen og gjenopplivingen av gjenoppdagede historiske vestlige kamp-manualer, mens andre retninger (f.eks SCA) har latt seg inspirere av historien, men kan ikke sies å være tuftet på vestlige kamp-teknikker, selv om det visuelle ytre i SCA gjerne gir assosiasjoner til middelalderens Europa.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

http://www.hemac.org/