West End (London)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra West End, London)
Hopp til: navigasjon, søk

West End er et område i London, for det meste innenfor City of Westminster. Det er særlig kjent som byens teaterdistrikt, og omfatter også flere av de fremste turistattraksjoner og handlegater.

Området ligger vest for City of London, byens sentrum i romersk tid og middelalderen. Det var lenge et yndet boligområde for den rikere del av befolkningen, fordi vinden sjelden blåste røyken fra resten av London i den retningen. I tillegg lå den nær Westminster, landets maktsentrum. Området ble utbygget særlig i 17. til 19. århundre.

Definisjonen av området er fleksibel, avhengig av konteksten det brukes i. Enkelte ganger menes det historiske West End, som omfatter en stor del av det sentrale London vest for City, med Park Lane og Hyde Park som en naturlig avgrensning vestover. Andre ganger mener man mer spesifikt teaterområdet rundt Leicester Square og Covent Garden eller handleområdet rundt Oxford Street, Regent Street og Bond Street. Som en forlengelse av sistnevnte definisjon omtales handlegatene i Knightsbridge, som geografisk sett ikke tilhører West End, ofte som West End Shopping, ettersom de tilbyr eksklusive butikker av den type man finner i det egentlige West End.

Steder i West End[rediger | rediger kilde]


Kjente gater[rediger | rediger kilde]

Kjente plasser[rediger | rediger kilde]