Pakistans føderalt administrerte stammeområder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Føderalt administrerte stammeområder

Flagg

Våpen

LandPakistans flagg Pakistan
Grunnlagt1. juli 1970
Opphørt31. mai 2018
Areal27 220 km²
Befolkning4 452 913
Bef.tetthet163,59 innb./km²
SpråkSentralpasjto, ormuri Rediger på Wikidata
Nettsidewww.fata.gov.pk/
Kart
Pakistans føderalt administrerte stammeområder
33°00′00″N 70°10′00″Ø

Pakistans Føderalt administrerte stammeområder (en Federally Administered Tribal Areas, forkortet FATA) var en delvis selvstyrt region vest i Pakistan som hadde en status forskjellig fra resten av landet som er delt opp i fire provinser. Den ble slått sammen med Khyber Pakhtunkhwa i 2018.

Stammeområdet grenset i vest mot Afghanistan, i nord og øst mot Khyber Pakhtunkhwa, og Balutsjistan i sør.

De pakistanske myndighetene hadde liten styring over området, som kontrolleres av de i hovedsak pashtunske stammefolkene der. Inntil fallet av Taliban-regimet i Afghanistan var forholdet mellom sentralmyndighetene og stammene forholdsvis gode.

Etter Talibanregimets fall rømte talibanledere og -medlemmer inn i FATA, trolig gjaldt det også al-Qaeda medlemmer, og det gikk rykter om at Osama bin Laden og andre al-Qaeda ledere ble og blir skjult hos vennligsinnede stammer der. I 2002 fikk pakistanske og amerikanske tropper tillatelse fra stammelederne (maliks) til å gå inn i området for å finne terrorister. I 2004 var det 70 000 soldater i området, og etter diverse hendelser utviklet det seg et opprør blant en del av stammene, særlig i Waziristan distriktet. Denne uerklærte krigen foregår ennå.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]