Pakistans føderalt administrerte stammeområder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Føderalt administrerte stammeområder
Village Tari Mengal Pewar Kurram Agency.jpg

Flagg

Kart over Føderalt administrerte stammeområder

LandPakistan Pakistan
StatusStammeområde
Grunnlagt1. juli 1970
Opphørt31. mai 2018
Adm. senterPeshawar
Areal27 220 km²
Befolkning3 138 000 (2003)
Bef.tetthet115,3 innb./km²
Distrikter7

Pakistans føderalt administrerte stammeområder
33°00′00″N 70°10′00″Ø

Pakistans Føderalt administrerte stammeområder (en Federally Administered Tribal Areas, forkortet FATA) er et område vest i Pakistan som har en status forskjellig fra resten av landet som er delt opp i fire provinser.

Stammeområdet grenser i vest mot Afghanistan, i nord og øst mot Khyber Pakhtunkhwa, og Balutsjistan i sør.

De pakistanske myndighetene har liten styring over området, som kontrolleres av de i hovedsak pashtunske stammefolkene der. Inntil fallet av Taliban-regimet i Afghanistan var forholdet mellom sentralmyndighetene og stammene forholdsvis gode.

Etter Talibanregimets fall rømte talibanledere og -medlemmer inn i FATA, trolig gjaldt det også al-Qaeda medlemmer, og det gikk rykter om at Osama bin Laden og andre al-Qaeda ledere ble og blir skjult hos vennligsinnede stammer der. I 2002 fikk pakistanske og amerikanske tropper tillatelse fra stammelederne (maliks) til å gå inn i området for å finne terrorister. I 2004 var det 70 000 soldater i området, og etter diverse hendelser utviklet det seg et opprør blant endel av stammene, særlig i Waziristan distriktet. Denne uerklærte krigen foregår ennå.