Hopp til innhold

Pakistans føderalt administrerte stammeområder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Føderalt administrerte stammeområder

Flagg

Våpen

LandPakistans flagg Pakistan
Grunnlagt1. juli 1970
Opphørt31. mai 2018
Areal27 220 km²
Befolkning4 452 913
Bef.tetthet163,59 innb./km²
SpråkSentralpasjto, ormuri Rediger på Wikidata
Nettsidewww.fata.gov.pk/
Kart
Pakistans føderalt administrerte stammeområder
33°00′00″N 70°10′00″Ø

Pakistans Føderalt administrerte stammeområder (en Federally Administered Tribal Areas, forkortet FATA) var en delvis selvstyrt region vest i Pakistan som hadde en status forskjellig fra resten av landet som er delt opp i fire provinser. Den ble slått sammen med Khyber Pakhtunkhwa i 2018.

Stammeområdet grenset i vest mot Afghanistan, i nord og øst mot Khyber Pakhtunkhwa, og Balutsjistan i sør.

De pakistanske myndighetene hadde liten styring over området, som kontrolleres av de i hovedsak pashtunske stammefolkene der. Inntil fallet av Taliban-regimet i Afghanistan var forholdet mellom sentralmyndighetene og stammene forholdsvis gode.

Etter Talibanregimets fall rømte talibanledere og -medlemmer inn i FATA, trolig gjaldt det også al-Qaeda medlemmer, og det gikk rykter om at Osama bin Laden og andre al-Qaeda ledere ble og blir skjult hos vennligsinnede stammer der. I 2002 fikk pakistanske og amerikanske tropper tillatelse fra stammelederne (maliks) til å gå inn i området for å finne terrorister. I 2004 var det 70 000 soldater i området, og etter diverse hendelser utviklet det seg et opprør blant en del av stammene, særlig i Waziristan distriktet. Denne uerklærte krigen foregår ennå.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]