Waterstone's

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Waterstone's på Piccadilly, London

Waterstone's er en britisk bokhandlerkjede – Storbritannias største. Waterstone's konkurrent W H Smith har en større omsetning, men fører også et større varespekter. Waterstone's åpna sin første forretning i 1982, og har i dag omkring 200 butikker i Storbritannia, Irland og på kontinentet. Mange av dem er lokalisert nær universiteter og høgskoler, og Waterstone's har et særlig ry for å føre et stort utvalg akademisk litteratur.

Waterstone's to største utsalg ligger i London, den ene ved University College i Gower Street, den andre på Piccadilly. Avdelingen på Piccadilly sies å være Europas største bokhandel. Waterstone's eier også den tradisjonsrike bokhandelen Hatchards på Piccadilly, grunnlagt i 1792.

Waterstone's begynte tidlig å selge bøker på internett, men solgte internettavdelinga si til Amazon i 2001. I 2006 har Waterstone's igjen åpna en egen internettavdeling. I 2001 lanserte Waterstone's det litterære magasinet Waterstone's Books Quarterly, som bringer nyheter og forfatterportretter, såvel som et hundretall bokomtaler i hvert nummer.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Waterstone's er kjent for sin pietetsfulle behandling av eldre bygninger i dets eie. Et eksempel er butikken på Piccadilly, som tidligere tilhørte Simpsons (Simpsons of Piccadilly). Bygningen er oppført i 1935, tegna av Joseph Emberton, som den første i Storbritannia med sammenhengende bånd av store vinduer på fasaden. Fasadeløsningen ble realisert gjennom nye konstruksjonsteknikker som innebar et buesveist stålskjelett framfor de tradisjonelle sammenføyningene ved bolter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kjedens grunnlegger er Tim Waterstone, tidligere ansatt hos W H Smith. Waterstone henvendte seg til et akademisk publikum på en måte som var ny i Storbritannia, med moderne markedsføringsteknikker og en innredning som var inspirert av de store varemagasinene. Waterstone's ble shopping for den kulturelle overklassen.

I 1993 solgte Waterstone kjeden til konkurrenten W H Smith, som solgte videre til HMV-gruppa, som fra før eide bokkjeden Dillons. Mange av Dillons tidligere utsalg er omdøpt til Waterstone's, bl.a. den i Gower Street. Tim Waterstone satt en periode som styreformann i HMV. Han var kritisk til det han så på som kommersialisering og ensidig markedstilpasning i Waterstone's under HMV, og prøvde i 2001 å kjøpe tilbake selskapet, men ble i stedet pressa ut av styret.

I 2006 kjøpte HMV/Waterstone's opp den konkurrerende kjeden Ottakar's, slik at HMV nå kontrollerer 25% av bokomsetningen i Storbritannia. Overtakelsen skjedde etter mye motstand fra forleggere og forfattere, men ble etter en nøye gransking godkjent av det britiske konkurransetilsynet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]