Wat Buddhapadipa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wat Buddhapadipa

Wat Buddhapadipa eller Buddhapadipatempelet, er et Thai-buddhistisk tempel i bydelen Wimbledon i London. Tempelet tilhører retningen theravāda. Det var det første buddhistiske tempel som ble bygd i Storbritannia, og det eneste thai-buddhistiske tempel som er bygd i Europa. Tempelet huser munker og nonner, men besøkende av andre trosretninger er velkommen til å besøke tempelet så lenge som de behandler stedet og tempelet med respekt.

Tempelet ble oppført av London Buddhist Temple Foundation i 1965, under beskyttelse av kong Rama IX av Thailand, og har siden vært under beskyttelse av det thailandske kongehuset. Tempelet var opprinnelig lokalisert i Christ Church Road i Richmond upon Thames i det sørlige London. Det ble flyttet til sin nåværende beliggenhet i Calonne Road, Wimbledon Parkside, i 1976.

Den 30. oktober 1982 ble det reist en Ubosot, en bygning for tempelseremonier etter thailandsk stil. Dette gjorde formelt Wat Buddhapadipa til et tempel som følger thailandsk tradisjon, og det eneste i Europa.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Sandra Cate: Making Merit, Making Art: A Thai Temple in Wimbledon (2003) University of Hawai'i Press ISBN 0-8248-2357-5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]