Wasabi (plante)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Wasabi (plante)
Wasabi på en oroshigane
Wasabi på en oroshigane
Vitenskapelig(e)
navn
:
Wasabia japonica
Norsk(e) navn: wasabi
Hører til: Brassicaceae,
Brassicales,
Rosidae
Habitat: Vokser langs fjellbekker
Utbredelse: Japan

Wasabi er en plante i korsblomstfamilien, som også omfatter blant annet kål, sennep og pepperrot. Planten vokser naturlig langs fjellbekker i daler i Japan. Roten til wasabi-planten blir brukt til krydder, og har en ekstremt sterk smak.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Man kan kjøpe wasabi som hel rot, eller som ferdiglaget pasta på tube. Fersk wasabi må raspes på en meget fin rasp før bruk, og må holdes tildekket til den skal brukes, siden smaken fordamper lett. Ferdigpreparert wasabi på tube inneholder som oftest ikke wasabi i det hele tatt og består i stedet av pepperrot, sennep og fargetilsetning.

Wasabi blir servert sammen med japansk mat, spesielt sushi og sashimi, som en tykk saus i tillegg til soyasaus, eller som en wasabi-soya-blanding. Men siden ekte wasabi er svært dyrt, blir det selv i restauranter ofte brukt etterligninger.

Også innen medisin blir wasabi brukt. Wasabi har en viss antibiotisk effekt, og kan hindre matforgiftning. Det blir også hevdet at wasabi kan hjelpe mot diaré, blodpropp, inflammasjon og astma.[1] Nyere studier indikerer også at et kjemikalium i wasabi kan bli brukt for å hindre vekst og spredning av kreft.[2]

På grunn av den antibiotiske effekten, ble wasabiroten servert sammen med rå fisk helt siden Nara-perioden (710-793). Uttrykket wasabi er benyttet i Honzo-wamyo fra 918, den eldste botaniske ordboken sammensatt i Heian-epoken (794-1185), med beskrivelse av 1025 japanske planter og urter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]