Løsepenger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«The Ransom» (Løsesummen), maleri av John Everett Millais fra 1860-62

Løsepenger er penger eller verdier som blir krevet i utpressing for å frigi en fange eller en gjenstand.[1] Historisk har dette vært brukt for krigsfanger. Senere er det særlig blitt tilknyttet bortføring og lignende lovbrudd.

Historiske eksempler[rediger | rediger kilde]

Julius Cæsar ble tatt til fange av sjørøvere i nærheten av øyen Farmakonisi. Han ble holdt fanget inntil det ble betalt 50 talenter i løsepenger. Sjørøverne hadde først forlangt 20 talenter, men Cæsar mente selv at han var verdt mer. Etter å ha blitt sluppet fri, vendte han tilbake med løsepengene, men fanget og korsfestet røverne.[2]

I Europa i middelalderen var betaling av løsepenger en viktig del av krigføring. En adelig eller kongelig ridder kunne være verdt en stor sum løsepenger om han ble fanget i live. Kjent eksempel på slike riddere som ble holdt for løsepenger var Rikard Løvehjerte og Bertrand du Guesclin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (no) Løsepenger i Det Norske Akademis ordbok
  2. ^ Plutarch, "The Life of Julius Caesar" in The Parallel Lives, Loeb Classical Library edition, 1919, Vol. VII, s. 445. Vitja 9. november 2011. (engelsk)