Blide

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rekonstruksjon av blide

En blide eller valslynge er et kraftig beleiringsvåpen som ble brukt i middelalderen. I engelsk- og franskspråklig rom er den kjent under navnet trebuchet. Blidens formål er å sende et tungt prosjektil avgårde gjennom luften med høy hastighet.

Den ble hovedsakelig brukt for å knuse murene på borger med steinprosjektiler eller også til å kaste forskjellige prosjektiler over murene, som lik eller likdeler til avskrekkelse, pestlik for smitteoverføring, brennende kuler (som gresk ild) og lignende.

Skisse av et kast.

Den fundamentale bliden består av en svingarm festet med en aksling til rammeverket. På svingarmens korte side er det festet et tungt lodd. Loddet ligger høyt før bliden startes og høyden sammen med massen til loddet bestemmer drivenergien til bliden. På svingarmens lange side er det festet et stykke tau som ytterst holder prosjektilet i en slynge. Før kastet ligger tauet langs bakken fra svingarmens ende (som ligger helt nede) til prosjektilslyngen omtrent rett under akslingen. Når bliden startes trekkes tauet med slyngen et stykke langs bakken før det trekkes opp i luften i en stor bue mens hastigheten stadig økes. På et passende tidspunkt frigjøres prosjektilet fra slyngen og flyr i retning av målet.

For å øke effektiviteten fikk designet noen tillegg. Loddet var ikke lengre fast montert til svingarmens korte side, men ble hengt fra en aksling festet til kortenden. På noen avanserte utgaver ble rammeverket eller deler av det satt på hjul slik at akslingen kunne flytte seg horisontalt under kasteprosessen. For effektiv funksjon må de forskjellige delene være riktig avstemte til hverandre; gjennom kastet virker komponentene gjensidig på hverandre. Beregninger er ytterst kompliserte, men med moderne dataprogrammer kan blider simuleres.

Bliden kunne konstrueres til å kaste svært store prosjektiler med vekt rundt 100-200 kg. Noen få kunne kaste over ett tonn vekt. De tidlige kinesiske blidene ble drevet av menn som dro kastet, istedenfor en motvekt.

Det antas at blidens forløper stammer fra Kina rundt 500 år før vår tidsregning, og at den spredte seg via araberlandene og middelhavet til Europa. Den ble viktig rundt det 11. århundre og var i bruk til det 15. århundre, da kanoner overtok.

Blider bygges i dag for entusiasme, rekreasjon eller nysgjerrighet. Med nye materialer tilgjengelig kan konstruksjonen forandres vesentlig, slik at bliden faktisk enda utvikles videre. En vellykket blidevariant har fått navnet Merlin[1]

I Norge ble det bygd en blide på Amborneset i år 2005. Den hadde en 8 meter lang kastearm og et to tonns lodd. Ved innvielsen kastet den et 14 kg prosjektil 300 m avgårde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]