Wapping

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Wapping
Wapping
Det gamle verftet Gun Wharves rommer nå luksusleiligheter.
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Tower Hamlets
Admin. grevskap:Stor-London
Seremon. grevskap:Stor-London
StatusSted i Indre London
Postkode:E1

Wapping er et sted i bydelen Tower Hamlets i London. Det ligger på nordbredden av Themsen, mellom City of London og Shadwell, med Bermondsey og Rotherhithe på den andre siden av elven. Stedet regnes med til området Docklands.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området ble først bosatt av saksere, og navnet er av saksisk opphav med betydningen Wæppas folk. Det utviklet seg langs elvebredden, avgrenset på den ene siden av elven og på den andre av den nå drenerte myra Wapping Marsh. Dette er opphavet til Wappings merkverdige langstrakte form; området strekker seg i liten grad ut til sidene fra hovedgaten Wapping High Street. Historikeren John Stow beskrev det i det 16. århundre som «en gjennomgående gate, eller en skitten, rett passasje, med smug med små boliger eller stuer, bygget og bebodd av de som handler med sjømenn»

Nærheten til elven gav stedet et maritimt preg helt frem til det 20. århundre. Det var bebodd av sjømenn, mastemakere, båtbyggere, blokkmakere, instrumentmakere og folk fra alle andre yrker knyttet til sjølivet.

Execution Dock i 2006

Wapping var beryktet for retterstedet Execution Dock, hvor de som hadde blitt dømt til døden for forbrytelser på sjøen ble henrettet ved at de ble hengt i en gibbet ved lavvannsmerket. Der ble de hengende til tidevannet tre ganger hadde gått over dem.

Da London Docks ble bygget nord og vest for Wapping High Street i det 19. århundre ble området radikalt endret. Befolkningstallet stupte med nesten 60%, og mange hus ble revet. Stedet ble nesten isolert fra resten av London på grunn av de høye murene rundt dokkene, men Brunels Thames Tunnel til Rotherhithe hjalp noe. I 1869 ble Wapping undergrunnsstasjon åpnet slik at det ble en direkte forbindelse til andre deler av byen.

I nyere tid[rediger | rediger kilde]

Under andre verdenskrig ble Wapping sterkt skadet av tysk bombing. Etter krigen stengte dokkene, og det var lite midler å finne til å bygge opp området igjen. Det lå mer eller mindre i ruiner helt til 1980-årene, da det ble overlatt til London Docklands Development Corporation, et statlig selskap som skulle gjenutvikle Docklands. Dokkene ble for det meste fylt igjen, og det ble startet næringsdrift der, særlig handel og lett industri. Det kom også til en rekke nye boligprosjekter.