Wantsumkanalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Et kart som viser Kent i senromersk tid. Wantsumkanalen lå mellom Isle of Thanet og det engelske fastlandet, i det nordøstre hjørnet av Kent
Elva Wantsum og den tidligere bunnen av Wantsumkanalen i dag.

Wantsumkanalen er navnet på et tidligere sund, som nå er fylt opp av silt og tørrlagt, beliggende i Kent, England, mellom Isle of Thanet og det daværende engelske fastlandet. På den tidligere bunnen av sundet ligger nå elvene Wantsum og den nedre delen av Stour.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fra forhistorisk tid til middelalderen var Wantsumkanalen et opptil 3 kilometer bredt sund, hvor elva Stour munnet ut ved Stourmouth, omtrent midtveis i sundet. Den søndre enden av sundet møtte Den engelske kanal ved Richborough (romersk navn: Rutupiae), nær byen Sandwich, mens den nordre enden møtte Thames-estuaret ved Reculver (romersk navn: Regulbium). At romerne valgte å bygge fort på begge stedene viser betydningen av denne ruten, hvor all romersk skipsfart mellom London og kontinentet vanligvis gikk, og som vikingene brukte da de raidet Canterbury i 839.

Avsetninger av silt, sand og småstein ved Stonar, ved sørenden av sundet, gjorde at det gradvis ble grunnere, og trafikken til Canterbury gikk etterhvert i sin helhet via den nordlige enden, og brakte Fordwich til forgrunnen som byens uthavn. Oppsiltingen fortsatte, spesielt på 1100- og 1200-tallet, da augustinske munker begynte med landgjenvinning. På 1500-tallet hadde endelig hele Wantsumkanalen blitt til tørt land, unntatt dreneringsgrøftene som gikk på kryss og tvers over det tidligere sundet. Den nåværende elva Wantsum, er strengt tatt bare den sentrale dreneringsgrøfta i den nordlige delen av det tidligere sundet. Elva Stour, som tidligere rant mot nord til Reculver, har nå utløp mot sør ved Pegwell Bay.

Havner og kystlinjer i Kent i sen middelalder

På 1700-tallet truet oppmudring den rike havnebyen Sandwich, og arbeid ble satt i gang for å lage sluser og vannveier for å kontrollere vannet. Dette arbeidet var imidlertid mislykket, og som et resultat ligger Sandwich nå et godt stykke fra havet.

Med tiden vasket erosjonen langs kysten bort mesteparten av det tidligere romerske fortet ved Reculver. Deler av vestveggen kan imidlertid fremdeles ses nær kirketårnene. Denne kirken ble grunnlagt rundt 669, lenge etter at romerne hadde dratt sin vei, og de to tårnene ble lagt til på 1100-tallet. Kirken ble revet tidlig på 1800-tallet, men kirketårnene ble stående igjen som en navigasjonshjelp for skipstrafikken langs kysten av Kent. Både tårnene og restene av fortet er i dag viktige som turistattraksjoner.

Da Beda skrev sin Historia ecclesiastica gentis Anglorum rundt 731 hadde det nordre utløpet av Wantsumkanalen blitt kjent som «elva Yenlade».[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bede, Historia Ecclesiastica Gentis Anglorum, v, 8. Beda brukte også navnet «Wantsum», da for hele sundet: op. cit., i, 25. Cf. Hasted, Edward (1800). «The Island of Thanet» (aspx). The History and Topographical Survey of the County of Kent: Volume 10. British History Online. Besøkt 20. februar 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 51°23′N 1°14′Ø