Hollywood Walk of Fame

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Walk of Fame»)
Fortauet med stjerner

Hollywood Walk of Fame er et system av terrazzofliser nedfelt i fortauene langs Hollywood Boulevard og Vine Street i Hollywood, som fungerer som utmerkelser innen ulike underholdningsbransjer.

Blant de kvadratiske sorte terrazzoflisene har noen rosa stjerner med messingdetaljer. På hver stjerne står navnet på personen som er blitt hedret og et symbol som viser innen hvilken bransje utmerkelsen gjelder. Per 2015 blir fem ulike symboler brukt:

Filmkamera for filmbransjen
Fjernsyn for TV-bransjen
Grammofonplate for musikkbransjen
Mikrofon for radiobransjen
Komedie/tragediemasker for levende teater (innført i 1984)

Hollywood Walk of Fame ble påbegynt i 1958. Per 2015 er det over 2 500 stjerner på Hollywood Walk of Fame. 193 personer har fått mer enn én stjerne, og én person, Gene Autry, har fått hele fem stjerner, én i hver kategori. Flere fiktive figurer har blitt beæret med en stjerne; Mikke Mus, Hakke Hakkespett, Ole Brumm, Donald Duck, Snurre Sprett, Kermit, Lassie, C-3PO, The Rugrats, Simpsons og Snehvit. Kirsten Flagstad og Sonja Henie er de eneste fra Norge som har fått en stjerne.

Historie[rediger | rediger kilde]

Operasangeren Andrea Bocelli med minneplaketten han mottok da stjernen hans ble avduket i 2010

Idéen om å ha stjerner i fortauet ble fremsatt i 1953, og det er E. M. Stuart som blir kreditert for å ha kommet med forslaget. Han var frivillig president i Hollywoods handelskammer (Hollywood Chamber of Commerce), og argumenterte med at et slikt fortau ville bli en attraksjon som ville forsterke byens tilknytning til film og glamour i hele verden. Diskusjoner om utforming, inklusjonskriterier og finansiering fulgte. For å demonstrere for bystyret og publikum hvordan det ville bli seende ut, ble åtte stjerner avduket på Hollywood Boulevard ved Highland avenue den 15. august 1958. De åtte som ble beæret med en stjerne her var Olive Borden, Ronald Colman, Louise Fazenda, Preston Foster, Burt Lancaster, Edward Sedgwick, Ernest Torrence, og Joanne Woodward. Den første som fikk navnet sitt på en stjerne på den «egentlige» Walk of Fame var regissøren Stanley Kramer, 28. mars 1960. På senhøsten hadde arbeidet kommet såpass langt at det ble besluttet å foreta en offisiell innvielse av fortauene. Seremonien fant sted 23. november 1960 i forbindelse med Hollywoods juleparade. Arbeidet med Hollywood Walk of Fame var ikke fullført før våren 1961 da 1 558 stjerner var lagt ned.

I 1962 fikk Hollywoods handelsstandforening ansvaret for å videreutvikle og avgjøre fremtidige inklusjoner i Walk of Fame. Først 11. desember 1968 ble neste stjerne lagt ned (for Richard D. Zanuck), og avdukingsseremonier ble etter dette mer vanlige. 2. november 2015 fikk tegneseriefiguren Snoopy sin stjerne på Hollywood Walk of Fame [1]. Dette var stjerne nummer 2 563, og det blir avduket i gjennomsnitt 24 nye stjerner hvert år.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]