Byttering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For komponisten ved navn Byttering, se Thomas Byttering.

En byttering er en ikke-kommersiell organisasjon hvor medlemmene bytter tjenester og varer. Tanken bak er at alle har ting og/eller evner som andre ikke har, men av og til trenger. Ved å låne ut utstyr eller hjelpe til, får andre medlemmer tjenester eller varer de ellers måtte ha betalt for. Istedenfor betaling får man i en byttering godskrevet poeng, som man kan få varer eller tjenester av andre medlemmer for.

Tjenestene/varene som kan byttes, er i grunnen ubegrenset. Eksempler er verktøy, barnevakt, en sykkelrepasjon, en hjemmebakt kake, datahjelp, brukt utstyr, klær, båttur, hyttehelg, hagestell, tilhenger, massasje, språkkurs.

Fordelene ved bytteringer ligger på flere plan, både det privatøkonomiske, samfunnsøkonomiske og sosiale. Privatøkonomisk kan man rett og slett spare penger ved å bytte fremfor å anskaffe eller leie alt utstyr som man av og til trenger. Eksempelvis vil mange av og til ha behov for en gressklipper eller en stikksag, men de færreste vil trenge dem hele tiden. Dermed vil det ofte være lønnsomt å dele slikt utstyr med f.eks. naboer. Den samme tankegangen ligger bak de andre formene for byttehandel som kan skje i en byttering. Fordelen ved en byttering er at man ikke trenger å gjenyte til samme person som man har fått noe fra, men til hvem som helst i bytteringens fellesskap. Samtidig kan man heller ikke snylte på andre, siden man da tømmer poengkontoen sin og mister kravet på gjenytelser.

Andre positive virkninger er at bytteringer kan være en sosial og styrkende faktor i nærmiljøet. Også den personlige utviklingen av medlemmene fremmes, ved at man kan vedlikeholde eller øve på et håndverk, eller får brukt hobbyen sin til noe produktivt.

Samfunnsøkonomisk er bytteringer betydningsfulle fordi de fremmer en ressursvennlig økonomi: Ved å bytte eller låne bort utstyr, blir dette f.eks. utnyttet optimalt, istedenfor å ligge ubrukt mesteparten av tiden hos de fleste. I dette ligger også den klare miljøgevinsten av bytteringer.

Historisk har bytteringer også vært populære i økonomiske nedgangstider, siden en byttebasert økonomi til en viss grad kan unngå inflasjon. Et eksempel på et slikt storskala-byttering-«eksperiment» var den østerrikske byen Wörgl1930-tallet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]