Volumetrisk pakkemaskin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Volumetrisk pakkemaskin er et forholdsvis enkelt apparat beregnet på å pakke f.eks. kunstgjødsel, mais eller ris i stadariserte sekker på f.eks. 50 kilo. Apparatet, eller maskinen, er basert på det prinsipp at at gitt volum tilsvarer en gitt vekt. Pakkemaskinen består av en silo og et justerbart kammer hvor den ene vegg kan flyttes og på den måten endre kammerets volum, alt i henhod til den spesifikke vekt på det som skal pakkes. Over kammeret er det en silo hvor bulklasten bli tømt.

En volumetrisk pakkemaskin er mobil og lett flyttbar og brukes oftest i forbindelse med import av bulkvarer. Den typiske anvendelse er pakking av ris eller kunstgjødsel som importeres under hjelpeprogram gjennom bistandsorganisasjoner og Verdens matvareprogram Pakkeaskinen plasseres i havner, nær skipsiden slik at skipets kraner kan benyttes. Bulklasten tømmes over i siloen rett over kammeret. Når kammeret er fullt stenges tilførsel og man åpner til sekken som er plassert under.

Maskinen ble utvikket ved Norsk Hydros (nå Yara)s kunstgjødselfabrikk på Herøya"

Pakkemaskinen betjenes av et lag på tre til fire personer og er ikke avhengig av tilførsel av elektrisitet eller annen kraftkilde, med mindre det brukes en håndholdt symaskin, ellers kan sekkene syes for hånd.