Energiovergang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En energiovergang finner sted når energi går over fra en energiform til en annen. Ifølge termodynamikkens 1. lov (energiprinsippet) kan høyverdig energi verken forsvinne eller oppstå, men kun gå over i andre, mer lavverdige former. Energi i et system kan omformes slik at den forekommer som en annen energitype. Energi i ulike tilstander kan brukes til å gjøre forskjellige former for fysisk arbeid. Energi kan brukes i naturlige prosesser eller maskiner, eller sørge for å gi oss f.eks. varme, lys eller bevegelse.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

En forbrenningsmotor i en bil omformer den potensielle kjemiske energien i bensin og oksygen til varme, som deretter omformes (overføres) til akslene og hjulene som bevegelsesenergi (kinetisk energi som setter bilen i bevegelse).

En solcelle omdanner solstråler til elektrisk energi som så kan brukes til å tenne en lyspære eller forsyne en datamaskin med elektrisk strøm. Et annet eksempel på en slik energiovergang er når en person løper en lengde og så hopper på et skateboard. Når personen gjør dette, vil energien i musklene (fra forbrenningsreaksjonene i muskelcellene) overføres til bevegelsesenergi. Her er musklene energikilde og skateboardet energimottaker. Energimottakeren vil i dette tilfellet settes i fart. Dersom flere ledd følger etter denne handlingen, vil vi få en energikjede. Da vil flere av leddene bli både energikilder og energimottakere.