Hopp til innhold

Vitus Zhang Zuoyuen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Vitus Chang»)
Vitus Zhang Zuoyuen
Født22. aug. 1903[1]Rediger på Wikidata
Qingdao
Død1. nov. 1982[1]Rediger på Wikidata (79 år)
BeskjeftigelseKatolsk prest (1930–), katolsk biskop (1941–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetKina
St. Michaels katedral i Qingdao
Steylermisjonærenes hus i St. Augustin nær Bonn i Tyskland.

Vitus Zhang Zuoyuen, eller Vitus Chang Tso-huan, (født 22. august 1903 i Qingdao i Shandong i Kina, død 1. november 1982 i Köln i Vest-Tyskland) var katolsk biskop av Xinyang i provinsen Henan i Kina. Da kommunistene grep makten måtte han oppgi dette embedet og dro i landflyktighet, og endte etterhvert i Köln i Vest-Tyskland der han ble gitt en rekke oppgaver.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Zhang, sønn av en kineser som var konvertert til kristen tro, ble født i Qingdao - som tyskerne skrev Tsingtau. dette var hovedsete for det området sør på Shandonghalvøya på Kinas nordøstkyst som Det tyske keiserrike forpaktet - kalt Kiautschou.

PrestKina

[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet for steylermisjonærene den 16. mars 1930.

Biskop i Kina

[rediger | rediger kilde]

Den 8. juli 1941 ble han utnevnt til titulærbiskop og apostolisk vikar av Xinyang, og bispeviet 8. desember samme år. Hovedkonsekrerende biskop var Teodoro Schu, apostolisk vikar av Yenchowfu; medkonsekratorer var biskopene Franz Hoowaarts, som var apostolisk vikar av Tsaochow/Heze, og Karl Christian Weber, apostolisk vikar av Ichow.

I 1942 var ham medkonsekrerende ved Sylvester Philip Wangs bispevielse (Wang døde 1949 som biskop av Fengxiang).

Da Xinyang ble elevert til bispedømme 11. april 1946, ble han ordinær biskop der. Under hardt trykk fra det kommunistiske regime som hadde gått seirende ut av den kinesiske borgerkrig, kunne han ikke lenger utøve sitt bispeeembede, og trakk seg fra det den 13. november 1949.

Titulærbiskop, tilværelse i eksil fra Folkerepublikken Kina

[rediger | rediger kilde]

Han ble emeritert 13. november 1949, og da gjort til titulærbiskop av Ciane. Han var kjent etter den da mest utbredte navnetranskripsjon under kortformen Vitus Chang. Som sådan deltok han 1962–1965 på alle fire sesjoner av Andre Vatikankonsil.

Men i eksil virket han først en til i Hongkong, og på Filippinene, og deretter fra 1958 i Vest-Tyskland.

I Tyskland var har han studentsjelesørger, især for kinesiske studenter i europeisk landflyktighet[2], og fra 1968 dessuten som sogneprest i Bornheim-Dersdorf og i egenskap av hjelpende biskop i for erkebispedømmet Köln (de facto hjelpebiskop) og for forskjellige ordener (Steylermisjonærene, redemptoristene). Han foretok konfirmasjoner og kirkekonsekrasjoner, blant annet av Nevigeser Wallfahrtsdom, diakon- og prestevielser i Missionshaus St. Augustin, Kloster Geistingen og Studienhaus St. Lambert (1971).

I 1972 gikk han, æret med et festskrift, inn i pensjonistårene i Bad Godesberg-Rüngsdorf.

Liturgireformen etter Andre Vatikankonsil, den som så dagens lys i 1970, var biskop Chang reservert overfor. Mot slutten av sitt liv hadde han tidvis kontakt med Sammlung glaubenstreuer Katholiken (Basel) og celebrette noen gangfer den såkalt tridentinske messe for gammelritualistiske grupper av katolske lekfolk. Günther Storck (død 1993, som i 1984 ble irregulært bispeviet), som den gang var formelt inkardinert i det fastlandskinesiske (quasi-)bispedømmet ledet av den landsforviste katolske biskop Blasius Kurz, bad Chang i 1980/81 forgjeves Chang om å bispevie ham, og til å stille seg til disposisjon for det fremvoksende sedisvakantistiske presteseminar Heilig Blut i München. Men biskop Chang foretok aldri noen diakon- eller prestevielser for dette seminaret. Under innflytelse fra Elisabeth Gerstner (død 2005) uog Caspar von Schrenck-Notzing trakk han seg unna disse kretsene.

Han døde 1. november 1982 i Köln i Vest-Tyskland.

Episkopalgenealogi

[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Catholic-Hierarchy.org, katolsk hierarki ID chath, besøkt 24. november 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Eine Akte mit Exerzitien für chinesische Studenten in Europa von 1964 ist im Staatsarchiv Luzern erhalten: query-staatsarchiv.lu.ch
  3. ^ chath, lest 20. desember 2021