Vito Acconci

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vito Acconci
Vito Hannibal Acconci
Vito1973.jpg
Vito Acconci i 1973
Født24. januar 1940
Bronx
Død27. april 2017 (77 år)
Manhattan
Utdannet ved College of the Holy Cross
Beskjeftigelse Arkitekt, billedkunstner, lyriker, landskapsarkitekt
Nasjonalitet USA
Utmerkelse Guggenheim-stipendet, Rome Prize
Feltarkitektur, performancekunst, installasjonskunst, videokunst
Kjente verkWalkways Through the Wall

Vito Hannibal Acconci (født 24. januar 1940 i The Bronx i New York, død 27. april 2017 i Manhattan) var en Brooklyn-basert designer, landskapsarkitekt, performance- og installasjonskunstner.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Acconci gikk Regis High School i New York. Han mottok B.A. i litteratur fra College of the Holy Cross i 1962 og M.F.A. i litteratur og poesi fra universitetet i Iowa.

Arbeider[rediger | rediger kilde]

Acconci begynte som poet, og redigerte 0 TO 9 med Bernadette Mayer sent på 1960-tallet. På samme tid var Acconci performancekunstner og videokunstner, og brukte sin egen kropp som tema for fotografi, film, video og performance. Acconcis performance- og videoarbeider var tungt preget av konfrontasjon og situasjonisme. Midt på 1970-tallet utvidet Acconci sine gjøremål til også å gjelde audiovisuelle installasjoner.

En installasjon/performance fra denne perioden er Seedbed (15. – 29. januar 1971). I Seedbed lå Acconci gjemt under en rampe installert ved Sonnabend Gallery og runket, mens han snakket i en høyttaler om sine fantasier om besøkerne som gikk over ham på rampen. En motivasjon bak Seedbed var å involvere offentligheten i produksjonen av arbeidet ved å skape en situasjon av gjensidig utveksling mellom kunstner og betrakter.

Senere fokuserte kunstneren på arkitektur og landskapsdesign som integrerer det offentlige og private rom.