Vito Acconci

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vito Acconci
Vito Hannibal Acconci
Vito1973.jpg
Født24. januar 1940
Bronx
Død27. april 2017 (77 år)
Manhattan
Utdannet ved College of the Holy Cross
Beskjeftigelse Arkitekt, billedkunstner
Nasjonalitet USA
Språk Engelsk
Utmerkelser Guggenheim-stipendet, Rome Prize
FeltLandskapsarkitektur
Installasjonskunst
Kjente verkWalkways Through the Wall

Vito Hannibal Acconci (født 24. januar 1940 i The Bronx i New York, død 27. april 2017 i Manhattan) var en Brooklyn-basert designer, landskapsarkitekt, performance- og installasjonskunstner.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Acconci gikk Regis High School i New York. Han mottok B.A. i litteratur fra College of the Holy Cross i 1962 og M.F.A. i litteratur og poesi fra universitetet i Iowa.

Arbeider[rediger | rediger kilde]

Acconci begynte som poet, og redigerte 0 TO 9 med Bernadette Mayer sent på 1960-tallet. På samme tid var Acconci performancekunstner og videokunstner, og brukte sin egen kropp som tema for fotografi, film, video og performance. Acconcis performance- og videoarbeider var tungt preget av konfrontasjon og situasjonisme. Midt på 1970-tallet utvidet Acconci sine gjøremål til også å gjelde audiovisuelle installasjoner.

En installasjon/performance fra denne perioden er Seedbed (15. – 29. januar 1971). I Seedbed lå Acconci gjemt under en rampe installert ved Sonnabend Gallery og runket, mens han snakket i en høyttaler om sine fantasier om besøkerne som gikk over ham på rampen. En motivasjon bak Seedbed var å involvere offentligheten i produksjonen av arbeidet ved å skape en situasjon av gjensidig utveksling mellom kunstner og betrakter.

Senere fokuserte kunstneren på arkitektur og landskapsdesign som integrerer det offentlige og private rom.