Landskapsarkitekt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Park fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet som er et av utdanningsstedene for landskapsarkitekter i Norge

Landskapsarkitekten planlegger og formgir arealer utendørs som gater, torg, små hager, regulerings- og kommuneplaner til store landskapsområder. Tidligere kaltes landskapsarkitekter for hagearkitekter, men landskapsarkitektur er et mye bredere fagfelt som inkluderer både detaljprosjektering, overordnet planlegging (som byplanlegging) og forvaltning. Fagområdet ble etablert på Institutt for landskapsplanlegging allerede i 1916. Dette fagmiljøet er et av de eldste fagmiljøene innen landskapsarkitektur i verden og det største i Norge.

Utdannelsen kan i Norge tas ved Institutt for landskapsplanlegging ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). NMBU tilbyr et femårig masterprogram, mens AHO har en to-årig mastergrad. Man kan også studere landskapsarkitektur som del av arkitekturfaget ved Bergen Arkitektskole (BAS) og som del av samfunnsfag om Landskapsplanlegging ved Høgskulen i Sogn og Fjordane.

I Norge organiserer landskapsarkitektene seg i NLA som ble stiftet i 1929. For å bli medlem kreves en mastergrad i landskapsarkitektur, og medlemmer titulerer seg MNLA.

Institutt for landskapsplanlegging på NMBU utdanner også landskapsingeniører.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]