Visoko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
VisokoPanorama.jpg
CugDzamija.jpg
Visoko.jpg

Visoko er en by og en kommune i kantonen Zenica-Doboj i det sentrale Bosnia-Hercegovina. Foreløpige tall fra folketellingen i 2013 viste at Visoko hadde 41 352 innbyggere.[1]

Byen ligger på veien mellom Zenica og Sarajevo. Visoko ligger langs elven Bosna, hvor den møter elven Fojnička. Administrativt er Visoko en del av Zenica-Doboj-kantonen til føderasjonen.

Visoko-området var engang senteret for den bosniske staten i middelalderen. Visoko by ble grunnlagt av Ajas-beg i det Ottomanske imperiets tid. Etter at Østerrike-Ungarn annekterte Bosnia, fikk Visoko en ny, men fremdeles gammeldags stil, reflektert i den orientalske stilen til Visoko som var vanlig under det ottomanske styret. I det første Jugoslavia utviklet ikke Visoko seg mye, men under den andre verdenskrig kom byen fra det relativt uskadet. Byen opplevde reell framgang og utvikling under det kommuniststyrte Jugoslavia. Visoko unnslapp ikke Bosnia-krigen, men var under den bosnisk-hercegovinske hærens kontroll i alle de fire årene krigen varte. Idag er Visoko en by rik på kultur og historie, men økonomien har mistet mye av den kraften den hadde før krigen på Balkan.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Bosnia-HercegovinastubbDenne artikkelen relatert til Bosnia-Hercegovina er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.