Visible Human Project

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

The Visible Human Project er et prosjekt for å lage og systematisere fotografier av et sett tverrsnitt av menneskekroppen, slik at disse kan brukes i applikasjoner for å visualisere den menneskelige anatomien. Likene av en mann og en kvinne ble skåret i tynne skiver, som så ble fotografert og digitalisert. Prosjektet er drevet av USAs nasjonalbibliotek for medisinsk litteratur (National Library of Medicine) under ledelse av Michael J. Ackerman. Planleggingen av prosjektet startet i 1989. Datasettet av mannen ble frigitt i november 1994 og av kvinnen i november 1995. Prosjektet kan studeres ved Nasjonalmuseet for helse og medisin i Washington, DC. Det foreligger planer om å gjennomføre prosjektet på nytt med bilder med høyere oppløsning, men da bare med deler av kroppen i stedet for et helt lik.


Bildene[rediger | rediger kilde]

Liket av mannspersonen ble frosset og skåret i 1 871 millimetertykke skiver i transversplanet. Tverrsnittene ble deretter fotografert og digitalisert, noe som resulterte i 15 gigabyte data. I 2000 ble bildene scannet på nytt med høyere oppløsning, og datamengden økte til 65 gigabyte. Liket av kvinnen ble skåret i skiver på 1/3 millimeters tykkelse, hvilket resulterte i noe over 40 GB.

Dataene er supplert av bilder framskaffet ved hjelp av CT og MRI

Donorene[rediger | rediger kilde]

Det mannlige liket er av Joseph Paul Jernigan, en 38 år gammel morder fra Texas som ble henrettet med giftsprøyte den 5. august 1993. På oppfordring fra fengselspresten gikk han med på å donere hele kroppen sin til forskning eller annen medisinsk bruk. Derimot var Jernigan ikke klar over Visible Human-prosjektet. Det har blitt meldt bekymring over det etiske aspektet ved dette, den mest markante fra universitetet i Wien, som forlangte at bildene ble trukket tilbake med henvisning både til at befatning med henrettelser er uakseptabelt i det medisinske fagmiljøet, og at det kan stilles spørsmål ved Jernigans informerte samtykke til deltakelse i dette prosjektet.[1]

Den andre donoren er en anonym 59 år gammel kvinne som døde av hjerteinfarkt. Enkemannen etter henne ønsket spesifikt at hun skulle delta i prosjektet.

Problemer med dataene[rediger | rediger kilde]

Frysingen av likene førte til at mannens hjerne utvidet seg noe, og deler av det indre øret ble ødelagt ved bearbeidingen av tverrsnittene. Det er vanskelig å se nervene, ettersom de har nesten samme farge som fettvev. Små blodkar har kollapset under innfrysingen. Mannen har bare én testikkel. Kvinnens kjønnsorgan er ikke representativt for kjønnsorganene hos yngre kvinner.

Funn[rediger | rediger kilde]

Studier av datasettene har avdekket flere feil i faglitteraturen i forbindelse med formen på en muskel i bekkenet og plasseringen av urinblæren og prostata.

Lisenser[rediger | rediger kilde]

Datamaterialet kan kjøpes på bånd, eller det kan lastes ned gratis så lenge eieren av materialet får forbeholde seg visse rettigheter for bruken av det.

Applikasjoner som bruker datamaterialet[rediger | rediger kilde]

Det finnes en lang rekke prosjekter som bruker rådataene i utdanningsøyemed, og flere prosjekter er under utvikling. Det er laget tredimensjonale, virtuelle modeller av kroppen hvor organene er merket, kan fjernes selektivt og kan betraktes fra alle vinkler.

Flere slike applikasjoner er tilgjengelig på Internett, se lenkene nedenfor.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Prosjektets hjemmeside inkluderer lenker til de ulike andre prosjektene som bruker datamaterialet.
  • Visible Human Viewer, java-applikasjon som lar deg studere tverrsnitt i transvers-, medial- og coronalplanet.
  • Visible Human Server av EPFL (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne). Flere javaapplikasjoner hvor man kan betrakte, ta ut og animere tverrsnitt. Også applikasjoner som viser 3D-modeller.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Roeggla G., U. Landesmann og M. Roeggla: Ethics of executed person on Internet. [Brev]. Lancet. 28. januar 1995; 345(0):260.