Hopp til innhold

Virginia Tech-massakren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Virginia Tech-massakren
StedBlacksburg, Virginia, USA
MålVirginia Tech
Dato16. april 2007
07:15 og 09:00-09:30
TidssoneUTC-4
AngrepsmetodeSkolemassakre, massemord
Antall døde33 (inkludert gjerningsmannen)
Antall skadde25
Gjerningsperson(er)Cho Seung-hui
MotivUkjent
Kart
Virginia Tech-massakren
37°13′46″N 80°25′23″V

Norris Hall. I dette bygget foregikk det meste av skytingen. Bildet er ikke tatt i sammenheng med Virginia Tech-massakren.

Virginia Tech-massakren var en skyteepisode på skolen Virginia Polytechnic Institute and State University i Blacksburg i Virginia, USA mandag 16. april 2007. I alt 33 mennesker ble drept (inkludert gjerningsmannen)[1] og totalt 61 mennesker ble såret, det er den nest blodigste skyteepisoden i amerikansk sivil historie etter massakren i Orlando 12. juni 2016 (som drepte 49 mennesker).

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Se Cho Seung-hui.

Massakren[rediger | rediger kilde]

Chos første drap skjedde i studentboligene. Cho skal ha kranglet på gangen med Emily Hilscher (19), en kvinne Cho var besatt av, men ikke hadde noe forhold til. Krangelen skal ha resultert med at Cho drepte Hilscher.[2] Naboen Ryan Clark hørte krangelen og kom ut, men ble selv skutt av Cho. Clark døde senere av skadene.

Bilde fra Holden Hall tatt av en av studentene under massakren.

Etter dette dro Cho tilbake til hybelen sin. Han postet så en pakke til NBC[3][4] som inneholdt video, bilder og brev før han hentet mer ammunisjon og dro til Norris Hall.

På Norris Hall gikk Cho fra rom til rom og drepte 25 elever og 5 lærere, før han tok sitt eget liv med et skudd mot hodet. Ifølge vitner så Cho helt normal og uberørt ut, verken sint eller lei seg. Han skal ha vært helt taus, og avfyrt skudd uten forvarsel. En elev hørte Cho si «Hallo, hvordan går det?» før han begynte å skyte.[5]

Det var flere personer som prøvde å hindre Cho i å utføre drapene:

 • Professor Liviu Librescu (76) sperret av den ene døren i Norris Hall da Cho prøvde å komme inn. Alle studentene klarte å flykte gjennom vinduet, men Librescu ble skutt gjennom døren.[6]
 • Partahi Lumbantoruan (34) prøvde å blokkere en dør for å forsvare elevene, men ble selv drept.
 • Tre studenter sperret av en dør ved å plassere en pult foran døren og holde igjen.[5]

Våpnene[rediger | rediger kilde]

Under massakren var Cho utstyrt med en halvautomatisk 9mm Glock 19 i tillegg til en Walther P22 .22 kaliber[7] med en stor mengde ammunisjon. Han var også utstyrt med kjettinger og hengelåser som han brukte til å sperre dører.

Våpnene Cho brukte under massakren var innkjøpt et og et halvt år tidligere. USAs lover forbyr mentalt ustabile personer å gå til innkjøp av våpen. Ettersom det ble klart i en rettssal at Cho var mentalt ustabil og kunne være en fare for seg selv eller andre, skulle han teoretisk sett ikke fått lov å kjøpe våpnene, likevel kunne han få kjøpt et våpen i hvilken som helst våpenbutikk uten at selgeren brøt loven.[8][9] Årsaken til at Cho kunne kjøpe våpen var at han ikke utgjorde en «umiddelbar fare» og kunne ikke tvangsinnlegges. I slike tilfeller blir ikke myndighetene varslet, og våpenselgeren John Markell hadde dermed ingen mulighet til å vite at Cho ikke hadde tillatelse til å kjøpe våpen.

Massakren har ført til debatter om Amerikas våpenlover. Debattene spriket over et bredt spektrum, fra dem som mente at Virginias lover var for strenge (dersom det var tillatt og mer vanlig å bære skjulte våpen, kunne kanskje angriperen vært stanset) til dem som mente at de trengte noen restriktive justeringer (grunnlovstillegget som gir amerikanere rett til å bevæpne seg dekker ikke utenlandske statsborgere, det må innføres obligatoriske varslingsmekanismer slik at sinnsforvirrede folk som rettsvesenet har kjent som farlige ikke kan skaffe seg våpen) til mer omfattende forbud mot våpenkjøp og -innehav.

Motiv[rediger | rediger kilde]

Chos motiv er ukjent. Han skrev en lapp hvor han skrev at «rike ungdommer», «utsvevelser» og «bedragerske sjarlataner» var «årsaken til at han gjorde det».[10] Cho sier også på filmklippene som ble sendt til NBC at han gjorde det fordi han måtte og at hans eneste alternativ ville vært å flykte fra problemene.[11] Pakken han sendte til NBC mellom drapene inneholdt en DVD med 23 Quicktime videofiler, 43 stillbilder og et 1800 ord lang elektronisk tekstdokument.[4][11] Innholdet og oppbygningen av videofilene tyder på at Cho har planlagt og filmet klippene over lengre tid, og at det derfor ikke var en spontan eller psykotisk handling. På videoklippene prater han direkte inn i kamera, nevner ingen spesifikke personer, men snakker generelt om religion og hat mot de rike og snobbete. Han sier også at det som skjedde «ikke trengte skje». Bildene viser Cho posere med håndvåpen, hammer og kniv, men ingen bilder som har tilknytning til de to første drapene (som ble utført før pakken ble sendt). Han fortalte også at han så på seg selv som en martyr som ofret seg for å inspirere generasjoner av mennesker, og sammenligner seg selv med Jesus Kristus.

Til tross for disse utsagnene er det mye som ikke stemmer. Skolen var ingen skole for rike eller snobbete mennesker, men en offentlig skole betalt av staten hvor det gikk helt normale og gjennomsnittlige mennesker. Flere medelever fra det siste året hans har fortalt at de aldri har lagt merke til at Cho ble direkte mobbet, verken fysisk eller psykisk, men at han stort sett gikk for seg selv. Det finnes derimot vitner som hevder at han ble plaget på skolen tidligere. I en skoletime da læreren tvang han til å lese høyt, skal medelever ha ledd av han og bedt han «reise tilbake til Kina».[12] Det er heller ingenting som tyder på at Cho hadde en dårlig oppvekst. Han kommer fra en familie med over gjennomsnittlig god økonomi, men familien har holdt en lav profil i media og det er derfor usikkert hvordan han levde.[13]

Potensielle «copycats»[rediger | rediger kilde]

Professor Sandra Robinson er en av flere som trodde at det var en stor sjanse for at copycats kan dukke opp.[14] Sandra Robinson tror heller ikke det er tilfeldig at drapene skjedde så nær datoen Columbine-massakren ble gjennomført (20. april).

I dagene etter massakren truet/spøkte flere «copycats» med å starte en ny skolemassakre.[15][16][17] Nesten alle skolene i Yuba City i California ble stengt etter at Jeffery Thomas Carney (28) sendte et trusselbrev til politiet, hvor han skrev at «Virginia Tech-massakren kommer til å se mild ut».[18][19] Han meldte seg selv for politiet dagen etter.

Flere har kritisert NBC for å offentliggjøre litt av videoen Cho hadde spilt inn, som fremstiller han som en martyr. Mange er redd for at filmen kan motivere og inspirere andre til å begå lignende kriminelle handlinger. 7. november 2007 drepte en finsk skoleelev 9 mennesker og skadet 12 ved en skolemassakre i Jokela i Finland, sterkt inspirert av Virginia Tech-episoden.[20]

Tidslinje[rediger | rediger kilde]

Mandag 16. april[rediger | rediger kilde]

 • 07:15: Et anrop til nødnummeret ved skolens politistasjon melder om en skyteepisode med en død og en såret. Den sårede personen døde senere av skadene.
 • 07:30: Politiet etterforsker så den ene dreptes kjæreste i forbindelse med skytingen. Cho går på dette tidspunktet tilbake til hybelen sin, henter mer ammunisjon og poster en pakke adressert til NBC.
 • 08:00: Skoledagen begynner.
 • 08:25: Skoleledelsen blir orientert om etterforskningen av den første skyteepisoden.
 • 09:01: Cho poster pakken til NBC på postkontoret.
 • 09:05: Cho observeres i Norris Hall, en av bygningene til skolen. Han låser dørene fra innsiden med kjetting for å hindre folk å flykte.
 • 09:26: En e-post blir sendt ut til de ansatte og studentene hvor det orienteres om skyteepisoden.
 • 09:45: Studenter i Norris Hall ringer inn en nødmelding til politiet, hvor de forteller om flere skudd. Cho dreper 30 mennesker til før han skyter seg selv. Politiet trenger gjennom de barrikaderte dørene, men Cho er død før de når åstedet.
 • 09:50: En e-post som varsler om en bevæpnet mann på skolens område sendes ut til alle adresser på skolen. Skolens høyttaleranlegg varsler om det samme.
 • 10:17: En tredje e-post melder at all undervisning er innstilt, og råder folk til å bli der de er.
 • 10:52: En fjerde e-post melder om episoden i Norris Hall, og advarer om at politiet leter etter en mulig annen gjerningsmann. Alle dørene til skolens bygninger låses.
 • 12:42: Universitetets direktør melder at politiet slipper folk ut av bygningene, og at krisesentre settes opp.
 • 16:01: President Bush taler fra Det hvite hus angående massakren.
 • 19:30: En bekreftelse kommer på at det er 31 dødsfall i Norris Hall, inkludert gjerningsmannen.

Tirsdag 17. april[rediger | rediger kilde]

 • 09:15: Virginia Tech Police Department melder at gjerningsmannen er Cho og bekrefter antallet omkomne.
 • 14:00: En minnestund arrangeres for universitetet ved Cassell Coliseum. Virginia Tech-president Charles W. Steger, Virginia-guvernør Tim Kaine, USAs president George W. Bush og flere religiøse ledere (fra kristne, muslimske, buddhistiske og jødiske miljøer) er noen av dem som taler.
 • 20:00: En kveldsminnestund arrangeres for de omkomne, hvor pårørende og lokalsamfunnet tenner lys.
Sørgende pårørende møtes og tenner lys for de omkomne.

Onsdag 18. april[rediger | rediger kilde]

 • 08:25: Et SWAT-team gjennomsøker Burruss Hall. Det er ikke offentliggjort hva teamet gjorde, annet enn at det ble etterforsket en «mistenkelig hendelse».
 • 11:00: Kringskastingsselskapet NBC mottar en pakke med bilder, video og brev fra drapsmannen.
 • 16:37: Lokalpolitiet gjør kjent at NBC har mottatt pakken gjerningsmannen sendte.
 • Kvelden: NBC offentliggjør innholdet i pakken.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]