Villa Dammann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Villa Dammann
VillaDamman.jpg
Villa Dammann, fasade
Beliggenhet
AdresseHavna allé 15
Land NorgeRediger på Wikidata
StrøkVinderen
OmrådeBydel Vestre Aker
KommuneOslo
Historiske fakta
FormålVilla
Arkitekt Arne Korsmo, Sverre AaslandRediger på Wikidata
StilretningFunksjonalisme
Ferdigstilt1932

Villa Dammann
59°56′19″N 10°42′47″Ø

Villa Dammann er en bolig i Havna allé 15 i Oslo, tegnet av Arne Korsmo og Sverre Aasland, og oppført i 1932 for grosserer Axel Dammann. Villaen ble tildelt Houens fonds premie for god arkitektur i 1937 og eies i dag av Erling Kagge.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bygget fikk i 1937 Houens fonds premie for god arkitektur. Bygget og hagen blir regnet som et av de norske hovedverk innen funksjonalismen og ble fredet i 1997. Riksantikvaren begrunner fredningen med:

«Formålet med fredningen er å bevare et av modernismens hovedverk i Norge gjennom å bevare anlegget med hus, have, garasje, pergola og gjerde som et helhetlig uttrykk med tydelige stilhistoriske fellestrekk tuftet på den funksjonalistiske idé og utført av samtidens mest særpregede arkitekter innenfor 1930-tallets moderne arkitektur.»

Arkitekt Sverre Fehn bodde i huset i årene 1981 til 1999, og forlegger og tidligere polfarer Erling Kagge har siden bodd i eiendommen.[1]

Kulturminne[rediger | rediger kilde]

Villa Dammann er et kulturminne og har nummer 86193 i Riksantikvarens kulturminnebase.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ida Wammer (8. oktober 2021). «Erling Kagge: – Jeg trodde ikke at det skulle være så ille å selge kvalitetslitteratur på super'n». Dagens Næringsliv. Besøkt 9. oktober 2021. «Han fikk råd til ikke bare å kjøpe hus, men Huset. Han var tenåring da han leste om Villa Dammann i avisen, huset som lå innerst i Havna Allé, og som var tegnet av Arne Korsmo og Sverre Aasland. [...] Det gikk drøyt 20 år, og så leste han om det i avisene igjen. Denne gangen skulle det selges, og det var annonsert som et hvilket som helst annet hus. Det var like før Familievennen ble til Kagge forlag, og Erling Kagge hadde råd på kronen.» 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]