Vikingarock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Vikingarock er en form for rockemusikk der tekstene og markedsføringen knytter an til vikingtiden og annen nordisk eller urnordisk tematikk.

Vikingarockens musikalske uttrykk er som regel en blanding av åttitallets punkrock og tradisjonell svensk folkemusikk og populærmusikk. De fleste kjente vikingarockebandene kommer fra Sverige, der bandet Ultima Thule blir regnet som grunnleggerne av genren. I Norge har vikingarocken vært praktisk talt ikke-eksisterende, med unntak av bandet Glittertind som i 2002 debuterte hos Ultima Thule Records, men som i senere tid har vært kategorisert som Folk metal og utgitt på Napalm Records.

Parallelt med fremveksten av svenske vikingrock band tidlig på 90-tallet, ble bruken av det norrøne og nasjonalromantiske interessant nok mer toneangivende også i Norge gjennom norsk metall. Dette kan man se hos som band som blant annet Einherjer og Enslaved. I boken Innfødte skrik av Håvard Rem postulerer han en teori om at denne identitære søkenen til det norrøne skyldes en opprørstrang hos barna av 68'er-generasjonen. Ifølge Håvard Rem representerer 68'erne verdier som selvrealisering, kulturelt mangfold, snillisme og harmoni, noe som står i sterk kontrast til dyrking av det norrøne, kollektiv metalluniformering, kirkebranner og voldsforherligelse.

Vikingarock har blitt benyttet av enkelte undergrunnsband for å promotere nasjonalisme ved å blande romantiske vikingtemaer med nasjonalisme i tekstene.[1] Tidlig på 1990-tallet debuterte de svenske vikingrockebandene Völund Smed og Odins Änglar med plateutgivelser hos Ragnarock Records (drevet av ny-nazisten Erik Blücher).

Kjente band assosiert med betegnelsen[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]