Vienne (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vienne
Vienne
Vienne i Limoges
Land Frankrike Frankrike
Departementer Corrèze, Creuse, Haute-Vienne, Charente, Vienne, Indre-et-Loire
Lengde 372 km 
Nedbørfelt 21 105 km² 
Middelvannføring 203 /s 
Start Plateau de Millevaches
  – Høyde 880 moh.
Munning Samløp med Loire ved Candes-Saint-Martin

Vienne er en av de viktigste elvene sørvest i Frankrike, og en stor sideelv til Loire. Den inneholder flere demninger for produksjon av vannkraft, og er den største elven i regionen Limousin og den østlige delen av Poitou-Charentes.

To franske departement er kalt opp etter Vienne: Haute-Vienne (87) i Limousin og Vienne (86) i Poitou-Charentes.

Elveleie[rediger | rediger kilde]

Vienne har sitt utspring i departementet Corrèze, ved foten av Mont AudouzePlateau de Millevaches nær Peyrelevade. Den renner stort sett vestover til byen Limoges, der den en gang spilte en viktig rolle i den vidkjente porselenindustrien i byen. Et lite stykke etter Limoges snur elven nordover. På vei til munningen i Loire mottar Vienne elvene Creuse og Clain. Etter om lag 390 km munner Vienne ut i Loire ved Candes-Saint-Martin i departementet Indre-et-Loire.

Vienne renner gjennom følgende departement og byer:

Vannkraftutbygging[rediger | rediger kilde]

Elva Viennes øvre løp (Maulde) har 17 demninger ovenfor byen Limoges, og ytterligere 4 nedenfor. Dessuten er det 7 damanlegg i sideelva Creuse i øst. I alt har de beskjedne damanleggene i Limoges-regionen en installert, samlet kapasitet på 262 MW, og mange av dem er fra første halvdel av 1900-tallet. De eies av Electricite de France (EDF). I tillegg er det også en uavhengig eid demning i sideelva La Couze mellom Vienne- og Creuse-vassfarene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Vienne River – bilder, video eller lyd