Vassivière-demningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vassivières-demningen
Peyrat-le-Château vannkraftverk
LandFrankrike
RegionNouvelle-Aquitainee
VassdragLoire-Vienne-Maulde
Byggestart1947
Oppstartsår1950
Tekniske data
Installert effekt56 MW
Årsproduksjon115 GWh
Beliggenhet
Vassivière-demningen ligger i Frankrike
Vassivière-demningen
Vassivières-demningen
Peyrat-le-Château vannkraftverk
Vassivière-demningen (Frankrike)
45°48′52″N 1°51′08″ØKoordinater: 45°48′52″N 1°51′08″Ø
Kart over Vassivière-reservoaret (Lac de Vassivière).

Vassivière-demningen er en demning med vannkraftverk i Frankrike. Den er anlagt øverst i sideløpet Maulde ved kildene til elva Vienne, som er ei stor sideelv til vasdraget Loire. Demningen leverer kraft til eget vannkraftverk knyttet direkte til damanlegget – Peyrat-le-Château vannkraftverk. Installert effekt her er 56 MW, mens den årlige produksjonen av elektrisk kraft normalt er 115 GWh.

Demningen er en betong sperredam 33-38 meter høy og 233 meter lang. Den skaper et reservoar – Vassivière-reservoaret – som er 976 hektar stort (9,76 km²) og har et største vannvolum på 106 millioner m³. Reservoaret er den 23. største innsjøen i Frankrike.

Anlegget ligger i kommunen Peyrat-le-Château, øst for storbyen Limoges, i departement Haute-Vienne men på grensen mot departementet Creuse (elva er grense), beliggende i regionen Nouvelle-Aquitaine.

Elva Viennes øvre løp (Maulde) har 17 demninger ovenfor byen Limoges, og ytterligere 4 nedenfor. Dessuten er det 7 damanlegg i sideelva Creuse i øst. I alt har de beskjedne damanleggene i Limoges-regionen en installert, samlet kapasitet på 262 MW, og mange av dem er fra første halvdel av 1900-tallet. De eies av Electricite de France (EDF). I tillegg er det også en uavhengig eid demning i sideelva La Couze mellom Vienne- og Creuse-vassfarene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]