Hopp til innhold

Vidar Trellevik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vidar Trellevik
Født26. mai 1955Rediger på Wikidata (69 år)
BeskjeftigelseFotograf Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Vidar Trellevik (født 1955) er en norsk fotograf, filmskaper og linjeprodusent basert i Bergen. I 1980 etablerte han VPB Media, som kanskje er mest kjent som linjeprodusent for utenlandske filmproduksjoner på Vestlandet i Norge.

Den tamilske actionthrilleren Maattrraan[1] og filmen KO[2] fra stjerneregissør K. V Anand, er spillefilmene med høyest seertall som Trellevik har bidratt på.[klargjør]

Utdanning

[rediger | rediger kilde]

Trellevik startet som lærling hos Fotograf Hans Jørgen Brun i Bergen i årene 1973 til 1976. Etter flere år som fotograf, deriblant med spesielt fokus på bryllupsbilder, startet han i lokalstasjonen TV Bergen. I årene 1989 til 1992 hadde han ulike arbeidsområder i TV Bergen, mest kjent for sin rolle som en av programlederne i kanalens TV-bingo. Etter årene i TV Bergen, fortsatte han med VPB Media som ble driftet parallelt.

Filmproduksjon

[rediger | rediger kilde]

De seneste årene har VPB Media blitt brukt jevnlig som linjeprodusent for utenlandske aktører i film- og tv-bransjen.

Først ut var kortserien «Den beste ungdommen» på bestilling for tv-kanalen Rai Italia i 2002 og deretter «Keys to the house» fra den italienske regissøren Gianni Amelio Gianni Amelio. I det siste har det blitt hovedfokus på det indiske markedet, men Trellevik har vært linjeprodusent for store og små produksjoner fra mer ukjente markeder. Deriblant serien Challenge The World[3] fra den japanske tv-kanalen Nippon Television i 2008 og den tyrkiske actionfilmen «I Saw the sun» med Mahsun Kirmizigul bak spakene samme år.

Dokumentarfilm

[rediger | rediger kilde]

I startfasen av sin karriere jobbet Trellevik mye med dokumentarer. I Kaprolat ble Dødsmarkene i Karelen påbegynt i 2005 og sendt i sin helhet under programmet BrennpunktNRK1 i 2009.[4] I Et nytt liv ble fire barn med Downs syndrom fulgt gjennom sine første leveår, deretter ble erfaringene samlet i en dokumentarpreget informasjonsfilm som sto ferdig 2012.[5]

Referanser

[rediger | rediger kilde]